În primul rând, cea mai ușoară modalitate de a evita eventualele cazuri de sancționare este de a nu lăsa libere animalele care pot fi periculoase. De exemplu, un câine va fi lăsat afară doar dacă este controlat printr-o lesă și supravegheat.
Mai mult, lăsarea liberă a animalelor care pot fi periculoase este ea însăși sancționată contravențional, conform Legii 61/1991 pentru sancţionarea faptelor de încălcare a unor norme de convieţuire socială, a ordinii şi liniştii publice. Cei care își lasă libere animalele periculoase riscă o amendă între 100 și 500 de lei.
În același timp, lăsarea liberă a câinilor periculoși este sancționată mai sever, fiind considerată infracțiune și nu doar contravenție, conform Ordonanței de Urgență a Guvernului 55/2002 privind regimul de detinere al cainilor periculosi sau agresivi (OUG 55/2002).
Atenție! Câinii periculoși sunt diferiți de animale care pot fi periculoase, întrucât primii sunt prevăzuți limitativ în OUG 55/2002. În schimb, orice animal care poate afecta un bun sau o persoană poate fi considerat ca fiind periculos, ceea ce înseamnă ca, de fapt, aproape orice animal domestic poate intra în această ultimă categorie.
Mai mult, conform Codului Penal, anumite fapte cauzate de animale - mușcături care afectează integritatea fizică a cuiva sau chiar moartea unei persoane - pot duce, în funcție de contextul în care s-au produs, la sancționarea penală a stăpânului, dacă acesta avea anumite obligații privind animalele respective și nu a respectat acele obligații.
Astfel, dacă, în ipoteza lăsării libere a unui câine periculos, acesta mușcă pe cineva și persoana mușcată are nevoie de zile de îngrijiri medicale, stăpânul câinelui poate răspunde pentru vătămare corporală din culpă, pe lângă infracțiunea inițială de lăsare liberă a unui câine periculos.
Bineînțeles, stăpânul poate fi obligat, pe latură civilă, și la despăgubiri pentru rezultatele produse de câinele său.
Dacă ţi-a plăcut această curiozitate legislativă, mai avem şi altele. Le găseşti pe toate aici.
Comentarii articol (3)