În 29.04.2002 Consiliul Local Iași aprobă Hotărârea 172/2002 a acestei instituții prin care la alin. 6 al capitolului IV interzice „Circulaţia liberă a câinilor pe raza municipiului Iaşi precum şi a celor conduşi fără botniţă şi lesă; accesul câinilor în parcuri, locurile de joacă pentru copii şi în cimitire”. Nu specifică rase de câini, vârstă sau alte precizări.
A doua zi, pe 30.04.2002 se aprobă OUG 55/2002, intră în vigoare la 25.05.2002, este modificată și actualizată ulterior, ultima modificare a fost publicată în MO în 27.02.2014 și intră în vigoare la 15 zile după publicare - Aceasta reglementează la art. 1 rasele de câini care nu au dreptul de a de a fi conduși fără lesă și botniță, iar în textul ei se mai găsește sintagma „câine cu potențial agresiv” pe care îl explică că fiind „a) orice caine care, fara sa fie provocat, musca sau ataca persoane ori animale domestice in locuri publice sau private; b)orice caine care participa la lupte intre caini sau care a fost antrenat in acest scop.”
Acum câteva zile o prietenă care are un labrador a fost oprită de Poliția Locală și s-au luat de ea pentru că conducea câinele fără botniță, în cele din urmă nu i-au dat amendă.
Trebuie să respect HCL sau aceasta este abrogată în mod tacit de OUG care reglementează sfera câinilor și a locurilor unde accesul este interzis.
1) Este obligatorie respectarea HCL?
2) Intenționez să susțin examenul internațional al câinilor de companie cu cățeaua pe care o posed, dar momentan are 11luni și nu îl pot susține decât după împlinirea vârstei de 15luni. Examenul este foarte strict: câinele trebuie să se deplaseze doar privindu-și în ochi stăpânul, să treacă pe lângă și prin grupuri de persoane în același fel, să nu părăsească poziția chiar și dacă stăpânul nu este în raza vizuală a acestuia, schimbări de poziție etc.
Câinele meu execută toate exercițiile în mod corect, dar neavând vârsta corespunzătoare, adică este trecut încă în categoria puilor, nu pot susține acest examen. În situația în care HCL produce efecte, promovarea acestui examen îmi va înlătura, sau va putea folosi ca o apărare în eventualitatea contestării unui proces verbal pentru nepurtarea botniței?
3) Câinele meu e un exemplar de malinois, un câine cu potențial agresiv, cu o mușcătură la fel de periculoasă cu cea a unui câine din grupele reglementate la art. 1 din OUG 55/2002, pentru a participa cu el la câteva sporturi cu câini, acesta trebuie să poată face o mușcătură corect, deci îl antrenez pentru a face mușcături corect, și sportive în același timp. Menționez că inițiativa câinelui de a mușca vine doar când stăpânul este ataca, iar câinele renunță la atac sau la mușcătură la primul apel la care i se solicită. Antrenamentul pe care îl practic eu este cel despre care se face vorbire în descrierea „câinilor agresivi”?
Cel mai recent răspuns:
Adrianerosca , utilizator
22:46, 8 Mai 2015