buna ziua, am fost amendata in baza unei hotarari al consilului local pentru ca am plimbat cainele pe strada principala fara sa aibe botnita pusa...pe bot. Ii atarna in gat. Cainele era in lesa, si vorbim de o Vizsla Maghiara...in varsta care nu poate fi considerat agresiv.
Din cate vad in PV sunt mentionate toate datele care trebuie sa fie conform legii.
Totusi as vrea sa contest amenda.
Va rog sa imi dati o idee cam ce ar trebui sa aduc ca si argument?
Va mutlumesc!
HCL 502 art 3, lit b: "Art.13.Constituie contravenţii urmatoarele fapte prevăzute în acest regulament:
b) nerespectarea prevederilor art.3;"
Art.3. Accesul cîinilor in localurile publice, mijloacele de transport în comun,
parcuri, magazine, părţile comune ale imobilelor, pe drumurile publice si căile de
acces, este permis numai dacă aceştia poarta botniţă şi sunt ţinuţi in lesa sau ham.
Fac excepţie de la deţinerea botniţei: tineretul canin din orice rasa pînă la vîrsta
de 6 luni, cîinii din rasele de talie mică (confirmate prin carnetul de sănătate de medicul
veterinar curant).
Este interzis accesul cîinilor in locurile de joaca pentru copii .
Buna ziua. Neavand hotararea Consiliului local si nici procesul verbal de contraventie in fata, va pot doar indica cateva posibilitati de actiune. Puteti incerca atacarea hotararii consiliului local pentru nelegalitate, dar cu ajutorul unui avocat, ca-i mai complicat, puteti solicita instantei schimbarea sanctiunii amenzii cu avertisment avand in vedere cele spuse mai sus, deoarece instanta poate tine seama de imprejurarile concrete si poate schimba sanctiunea intr-una mai usoara, verificati din nou conditiile de nulitate ale procesului verbal de contraventie, cautati niste martori care sa poata sustine ca a fost vorba de o situatie exceptionala, ca acel caine de regula poarta botnita, de aceea si era la gat, aceasta mai poate aluneca,cainii nu sunt copaci, se misca :), etc. Oricum , faceti plangere.
Buna ziua, va multumesc de raspuns. Asa mi se pare si mie ca exagreaza, cred ca voi invoca faptul ca avea botnita la gat, deci o purta practic doar ca am dat-o jos pana i-am dat ceva de mancare. Il voi duce pe sorul meu martor si voi cere inlocuirea amenzii cu avertisment, avand in vedere ca si este prima data consider ca putea sa imi dea un avertisment. Ce ziceti?
As putea sa va dau o idee, pornind de la prevederile OG 2/2001 coroborate cu OUG Nr. 55 din 30 aprilie 2002 privind regimul de deţinere al câinilor periculoşi sau agresivi .
OG 2/2001 privind regimul juridic al contravenţiilorArt. 2 - (1) Prin legi, ordonanţe sau hotărâri ale Guvernului se pot stabili şi sancţiona contravenţii în toate domeniile de activitate.
(2) Prin hotărâri ale autorităţilor administraţiei publice locale sau judeţene se stabilesc şi se sancţionează contravenţii în toate domeniile de activitate pentru care acestora le sunt stabilite atribuţii prin lege, în măsura în care în domeniile respective nu sunt stabilite contravenţii prin legi, ordonanţe sau hotărâri ale Guvernului.
(3) Consiliile locale ale sectoarelor municipiului Bucureşti pot stabili şi sancţiona contravenţii în următoarele domenii: salubritate; activitatea din pieţe, curăţenia şi igienizarea acestora; întreţinerea parcurilor şi spaţiilor verzi, a spaţiilor şi locurilor de joacă pentru copii; amenajarea şi curăţenia spaţiilor din jurul blocurilor de locuinţe, precum şi a terenurilor virane; întreţinerea bazelor şi obiectivelor sportive aflate în administrarea lor; întreţinerea străzilor şi trotuarelor, a şcolilor şi altor instituţii de educaţie şi cultură, întreţinerea clădirilor, împrejmuirilor şi a altor construcţii; depozitarea şi colectarea gunoaielor şi a resturilor menajere.
(4) Consiliul General al Municipiului Bucureşti poate stabili şi alte domenii de activitate din competenţa consiliilor locale ale sectoarelor, în care acestea pot stabili şi sancţiona contravenţii.
(5) Hotărârile consiliilor locale sau judeţene ori, după caz, ale sectoarelor municipiului Bucureşti, prin care s-au stabilit contravenţii cu nesocotirea principiilor prevăzute la alin. (2) - (4), sunt nule de drept. Nulitatea se constată de instanţa de contencios administrativ competentă, la cererea oricărei persoane interesate.
ORDONANŢÃ DE URGENŢÃ Nr. 55 din 30 aprilie 2002 privind regimul de deţinere al câinilor periculoşi sau agresivi
Art. 2 - (1) Prin câini agresivi se înţelege:
a) orice câine care, fără să fie provocat, muşcă sau atacă persoane ori animale domestice în locuri publice sau private;
b) orice câine care participă la lupte între câini sau care a fost antrenat în acest scop.
Art. 6 - (4) Accesul câinilor prevăzuţi la art. 1 lit. b), precum şi al exemplarelor cu potenţial agresiv în localurile publice, în mijloacele de transport în comun, în locurile publice, precum şi în părţile comune ale imobilelor este permis numai dacă aceştia poartă botniţă şi sunt ţinuţi în lesă de către o persoană care îndeplineşte condiţiile prevăzute la art. 3 alin. (1). În locurile special amenajate pentru câini accesul câinilor prevăzuţi în prezentul alineat este permis fără botniţă şi fără lesă.
Acum, dvs. puteti incerca sa exploatati textele de lege de mai sus.
Vedeti si in ce masura au fost respectate de consiliul local prevederile art.39 – 56 din legea Legea administraţiei publice locale nr. 215/2001.
Amenda botnita
Mmitsuu
Am primit o amenda de 200 ron pentru ca nu am avut botnita si carnetul de sanatate al cainelui la mine , cainele era in lesa. Sunt la prima abatere si as vrea ... (vezi toată discuția)