avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 546 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Contencios administrativ sau ... amenda botnita
Discuție deschisă în Contencios administrativ sau probleme juridice cu autorităţile, contravenţii

amenda botnita

Am primit o amenda de 200 ron pentru ca nu am avut botnita si carnetul de sanatate al cainelui la mine , cainele era in lesa. Sunt la prima abatere si as vrea sa stiu daca am vreo sansa sa mi se anuleze amenda......


Cel mai recent răspuns: mira_bella1982 , utilizator 22:20, 1 August 2012
Daca nu precizati circumstantele in care a fost constatata si consemnata contraventia nu ne putem pronunta asupra eventualelor aspecte care ar putea fi favorabile dvs si care ar face operabila o plangere contraventionala
Din ce rasa face parte cainele Dvs.?
Puteti incerca sa anulati amenda, dar trebuie sa mergeti la instanta.
Puteti incerca numai daca nu e un caine considerat agresiv sau cu potential agresiv, asa cum sunt mentionati in OUG 55 / 2002 (modificata) unde scrie, in art 6:
Accesul cainilor prevazuti la art. 1 lit. b, precum si al exemplarelor cu potential agresiv in localurile publice, in mijloacele de transport in comun, in locurile publice, precum si in partile comune ale imobilelor este permis numai daca acestia poarta botnita si sunt tinuti in lesa de catre o persoana care indeplineste conditiile prevazute la art. 3 alin. (1).In locurile special amenajate pentru caini accesul cainilor prevazuti in prezentul alineat este permis fara botnita si fara lesa.

Acesti caini ar fi: rasele American Staffordshire Terrier, Tosa, Rottweiler, Dog Argentinian, Mastino Napolitano, Fila Brazileiro, Mastiff, Ciobanesc Caucazian, Cane Corso si metisii lor, precum si rasele Ciobanesc Belgian Malinois, Ciobanesc German, Dobermann, Presa Canario, Ciobanesc de Asia Centrala Komondor, Kuvasz, Schnauzer Urias si metisii lor

Daca v-au amendat noaptea, chiar daca acel caine e dintre cei amintiti, aveti o sansa de a anula amenda.

La fel si in cazul carnetului de sanatate: trebuie sa existe (obligatoriu, pentru oricare animal), dar nu stiu sa scrie undeva ca trebuie sa-l am la mine...
Multi se ”lupta” cu incompetenta comunitarilor in uniforma - ei stiu ca toti cainii de talie medie, mare si foarte mare trebuie sa fie tinuti in lesa si sa aiba botnita - de fapt, lesa e obligatorie pentru cainii de toate taliile, dar botnita numai pentru categoria amintita mai sus.
Partea rea: exista unele hotarari de consiliu local prin care se dispune ca toti cainii de talie medie etc trebuie sa poarte botnita - hotarare care, practic, e ilegala deoarece hotararile de consiliu nu pot prevedea in plus fatza de ceea ce prevede o lege sau o ordonanta de guvern (mai putin da, mai mult nu)

Totusi, poate am ramas in urma cu legislatia si s-o fi specificat pe undeva ca trebuie sa am carnetul de sanatate al cainelui la mine - dar nu cred...

Argumentul ca sunteti la prima abatere nu v-ar putea ajuta deoarece se va putea dovedi (daca-si pune cineva mintea) ca nu e prima abatere (adica plimbati, de regula, cainele fara botnita), ci e doar prima data cand constata comunitarii

Un fel de concluzie: cred ca sansele de a anula amenda sunt mici dar incercand poate veti reusi sa ii mai educati pe comunitari: sa nu mai ceara mai mult decat prevede legea.


Lesa este obligatorie? Am o problema ,imi scot cainele tot timpul in lesa,este un catel de talie mica dar totusi consider ca e necesara lesa ,insa tot timpul este atacat de alti caini scosi de stapanii lor fara lesa. In seara asta a fost muscat in fata blocului de un alt caine pt ca nu am avut timp sa reactionez si sa-l iau in brate , nu e prima data cand se intampla acest lucru, Ce pot sa fac in acest sens? Unde ma pot plange si cine ma poate ajuta? Este normal sa iesim cu cainii in fata blocului fara lesa chiar daca sunt de talie mica dar cu probleme de comportament ?!
Va multumesc!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Este nevoie de botnita pentru rottweiler? adiut89 adiut89 Am un rottweiler si nu stiu daca este obligatoriu bornita sau nu ? are aproape 3 ani e mare dar nu stiu daca este obligatoriu ? in lesa il tin tot timpu cand ... (vezi toată discuția)
Impuscare caine in oras MITULINA MITULINA As dori sa stiu daca un detinator de arma de vanatoare are voie sa impuste un caine in oras, pe stada, in plina zi? Sincer eu cred ca nu... Ce se poate face ... (vezi toată discuția)
Au voie caini fara lesa in bucuresti? Rox_ Rox_ Buna ziua. In cartierul meu sunt cateva persoane care isi lasa cainii pe strada fara lesa. Problema este, nu stiu de ce, in principiu cu stapanii celor de ... (vezi toată discuția)