avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 443 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Au voie caini fara lesa in Bucuresti?
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Au voie caini fara lesa in Bucuresti?

Buna ziua.
In cartierul meu sunt cateva persoane care isi lasa cainii pe strada fara lesa. Problema este, nu stiu de ce, in principiu cu stapanii celor de talie mica. Le zic sa nu-si lase cainele sa se apropie de al meu, care este in lesa langa mine, si fie se uita fara sa faca nimic, fie sunt prea departe de cainele lor ca sa poata face ceva. Mai mult, daca trag cainele meu dupa mine sa o luam in alta directie, cainele fara lesa se tine dupa noi. Cainelui meu nu-i plac alti caini, iar mie nu-mi plac aceste show-uri. Imi puteti zice, va rog, daca pot face ceva? Au voie sa-i lase sa mearga de capul lor pe strada si sa se duca la oricine?
Ultima modificare: Duminică, 10 Iunie 2018
Rox_, utilizator
Cel mai recent răspuns: latka , moderator 11:27, 16 Ianuarie 2020
OUG 55/2002
art.1
În sensul prezentei ordonanţe de urgenţă, prin câini periculoşi se înţelege câinii aparţinând următoarelor rase, grupate în două categorii, după cum urmează:
a) categoria I: câinii de luptă şi de atac, asimilaţi prin caracterele morfologice cu câini de tipul Pit Bull, Boerbull, Bandog şi metişii lor;
b) categoria a II-a: câinii din rasele American Staffordshire Terrier, Tosa, Rottweiller, Dog Argentinian, Mastino Napolitano, Fila Brazileiro, Mastiff, Ciobănesc Caucazian, Cane Corso şi metişii lor.


art.6
...
(2) Accesul câinilor prevăzuţi la art. 1 lit. a) în părţile comune ale imobilelor în care sunt deţinuţi, pe drumurile publice şi pe căile de acces către acestea este permis numai dacă aceştia poartă botniţă şi sunt ţinuţi în zgardă şi lesă sau ham de către proprietar ori de către deţinătorul temporar.
....
(4) Accesul câinilor prevăzuţi la art. 1 lit. b), precum şi al exemplarelor cu potenţial agresiv în localurile publice, în mijloacele de transport în comun, în locurile publice, precum şi în părţile comune ale imobilelor este permis numai dacă aceştia poartă botniţă şi sunt ţinuţi în lesă de către o persoană care îndeplineşte condiţiile prevăzute la art. 3 alin. (1). În locurile special amenajate pentru câini accesul câinilor prevăzuţi în prezentul alineat este permis fără botniţă şi fără lesă.

(5) Proprietarul sau deţinătorul temporar al câinelui, dacă este însoţit de acesta când conduce animale izolate, în turmă sau în cirezi, pe drumurile publice pe care accesul le este permis, nu se supune obligaţiilor prevăzute la alin. (1)-(4), ci are obligaţia de a supraveghea câinele şi de a împiedica atacul canin asupra unei persoane.
....

art.18
(1) Constituie contravenţii următoarele fapte:
....
e) nerespectarea prevederilor art. 6;
...

art.20
(1) Constatarea contravenţiilor şi aplicarea sancţiunilor se fac de către inspectorii poliţiei sanitare veterinare şi de către personalul anume desemnat din cadrul Ministerului Afacerilor Interne.
....
Sa inteleg ca cei de talie mica - Bichon, Beagle, Yorkie, etc - au voie fara lesa?
Rox_ a scris:

Sa inteleg ca cei de talie mica - Bichon, Beagle, Yorkie, etc - au voie fara lesa?

Sau nu?

Cainii din legea de mai sus sunt caini mari, la mine problema este cu cei de talie mica.
Ultima modificare: Luni, 11 Iunie 2018
Rox_, utilizator
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Pentru Bucuresti exista Anexa 1 a HCGMB 120/2010 unde nu se specifica talia animalului.

Art. 34 (1) Posesorii de animale de companie au următoarele obligații în timpul plimbării animalelor pe domeniul public:
c) menținerea câinilor în lesă, iar cei din categoria câinilor agresivi vor purta obligatoriu şi botniță;


Teoretic ați putea chema politia locala pt fiecare caz dar nu cred ca veti rezolva ceva.
buna ziua.doresc sa stiu daca politia locala ma poate amenda pentru ca ma plimb cu 2 catei de talie mijlocie(rasa caniche) cuminti,fara lesa in zona centrului istoric pantru ca acolo locuiesc si daca au acest drept in locul celor de la politia sanitara veterinara.multumesc
Ultima modificare: Joi, 16 Ianuarie 2020
lucianpopescu1959, utilizator

Alte discuții în legătură

Este nevoie de botnita pentru rottweiler? adiut89 adiut89 Am un rottweiler si nu stiu daca este obligatoriu bornita sau nu ? are aproape 3 ani e mare dar nu stiu daca este obligatoriu ? in lesa il tin tot timpu cand ... (vezi toată discuția)
Impuscare caine in oras MITULINA MITULINA As dori sa stiu daca un detinator de arma de vanatoare are voie sa impuste un caine in oras, pe stada, in plina zi? Sincer eu cred ca nu... Ce se poate face ... (vezi toată discuția)
Amenda botnita Mmitsuu Mmitsuu Am primit o amenda de 200 ron pentru ca nu am avut botnita si carnetul de sanatate al cainelui la mine , cainele era in lesa. Sunt la prima abatere si as vrea ... (vezi toată discuția)