Consiliul Superior al Magistraturii(CSM) propune amanarea intrarii in vigoare a Noului Cod de Procedura Civila, potrivit unui comunicat de presa emis marti de institutie. CSM isi motiveaza propunerea prin lipsa unei finantari corespunzatoare, care sa asigure un suport eficient procesului de implementare la nivelul instantelor din Romania.
„Avand in vedere lipsa unei finantari corespunzatoare, care sa asigure un suport eficient procesului de implementare la nivelul instantelor din Romania, CSM apreciaza ca inoportuna intrarea in vigoare la 1 septembrie 2012 a Noului Cod de Procedura Civila”, se arata in documentul elaborat de magistrati.
CSM reaminteste ca Memorandumul aprobat in sedinta guvernului din data de 13 iunie 2012, referitor la „Suplimentarea bugetului alocat Ministerului Justitiei pentru anul 2012 si a numarului maxim de posturi aprobat pentru aceasta institutie, in vederea implementarii noului Cod de procedura civila, asigurarea finantarii unor posturi pentru inalta Curte de Casatie si Justitie si Consiliul Superior al Magistraturii, precum si sustinerea in dezvoltarea si adaptarea infrastructurii instantelor judecatoresti la noile cerinte determinate de impactul noilor coduri”, care, in fapt, viza finantarea posturilor existente in sistem (vacante si nefinantate),
nu s-a finalizat printr-o rectificare bugetara.
„In aceste conditii, a lipsei unei minime finantari a instantelor judecatoresti, acestea nu vor putea pune in aplicare Codul de procedura civila, la data de 1 septembrie 2012”, atrage atentia CSM.
Totodata, Consiliul Superior al Magistraturii propune rediscutarea, cu toti factori responsabili, in termeni realisti, a calendarului de implementare a Noului Cod, astfel incat demrsul sa fie sustenabil din perspectiva necesarului de resurse umane si infrastructura cerute de aplicarea prevederile noului cod .
Data intrarii in vigoare a noului Cod de procedura civila, stabilita prin legea de punere in aplicare, este
1 septembrie 2012. Legea de punere in aplicare asigura compatibilizarea legislatiei speciale actuale cu dispozitiile noului Cod de procedura civila, realizand inventarul normelor care vor fi abrogate la data intrarii sale in vigoare si propunand modificarile necesare.
Potrivit Ministerului Justitiei, noul cod urmareste sa raspunda si exigentelor de previzibilitate a procedurilor judiciare decurgand din Conventia europeana pentru apararea drepturilor omului si a libertatilor fundamentale si, implicit, din cele statuate in jurisprudenta C.E.D.O. Noul cod urmareste asigurarea premiselor pentru solutionarea corecta in fond a cauzelor, in cadrul sistemului justitiei nationale, astfel incat sa se elimine deficientele care au condus, in multe cazuri, la hotarari ale C.E.D.O. de condamnare a Romaniei, atat pentru solutii judecatoresti principial gresite, cat si pentru prejudicii cauzate de durata excesiva a procedurilor judiciare ori pentru lipsa de previzibilitate rezultata din inconsecventa jurisprudentei nationale.
De asemenea, noul cod de procedura civila vizeaza si eliminarea practicii neunitare de la nivelul instantelor, mai explica Ministerul Justitiei.
Comentarii articol (13)