Bugetul Ministerului Justitiei a fost majorat cu peste 25.000.000 lei, suma menita sa asigure implementarea noului Cod de procedura civila, preconizat a intra in vigoare la 1 septembrie 2012, informeaza institutia intr-un document de presa publicat joi.
In sedinta de miercuri, Guvernul a adoptat un memorandum referitor la
"Suplimentarea bugetului alocat Ministerului Justitiei pentru anul 2012 si a numarului maxim de posturi aprobat pentru aceasta institutie, in vederea implementarii noului Cod de procedura civila, asigurarea finantarii unor posturi pentru Inalta Curte de Casatie si Justitie si Consiliul Superior al Magistraturii, precum si sustinerea in dezvoltarea si adaptarea infrastructurii instantelor judecatoresti la noile cerinte determinate de impactul noilor coduri", se arata in comunicat.
Conform sursei citate, Memorandumul aprobat de Guvern promoveaza o serie de masuri cu scopul de a sustine Ministerul Justitiei in indeplinirea obligatiilor asumate in cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare (MCV). Printre aceste obligatii se numara si
aplicarea noului Cod de procedura civila, preconizat a intra in vigoare incepand cu data de 1 septembrie 2012.
Astfel, documentul prevede ca
se vor majora bugetele Ministerului Justitiei (MJ), cu 25.616.000 lei, al Inaltei Curti de Casatie si Justitie (ICCJ), cu 873.000 lei, si al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), cu suma de 720.000 lei. Totodata, s-a majorat numarul maxim de posturi finantate in 2012, dupa cum urmeaza: la MJ cu 534 posturi, la ICCJ cu 10 posturi de magistrat asistent si la CSM cu 10 posturi.
O alta prevedere a Memorandumului consta in
reorganizarea Inspectiei Judiciare, mai precis in organizarea grefei sectiilor in materie disciplinara cu un numar de 10 consilieri juridici asimilati judecatorilor si procurorilor. Bugetul suplimentar alocat va fi de 720.000 lei.
"Toate aceste masuri vor fi realizate la momentul rectificarii bugetare, ca va avea loc in perioada urmatoare", se arata in documentul de presa al MJ.
Potrivit comunicatului, una dintre cele patru conditii din cadrul MCV in relatia Romaniei cu Comisia Europeana vizeaza, intre altele, raportarea si monitorizarea implementarii noilor coduri de legi.
"Printre recomandarile cuprinse in rapoartele Comisiei Europene asupra progreselor Romaniei in cadrul MCV, se gaseste si cea referitoare la adoptarea unor masuri active care sa insoteasca intrarea in vigoare a Codului civil, precum si adoptarea unui plan cuprinzator de punere in aplicare a celor trei noi coduri si furnizarea de resurse suficiente pentru reorganizarea instantelor si parchetelor", spun reprezentantii MJ.
Acestia adauga ca, prin adoptarea Memorandumului,
MJ va putea indeplini angajamentul referitor la asigurarea conditiilor pentru aplicarea noilor Coduri de legi, in primul rand a Codului de procedura civila, care urmeaza sa intre in vigoare peste cateva luni.
Legea nr. 76/2012 privind punerea in aplicare a Codului de procedura civila,
care stabileste ca acesta va intra in vigoare la 1 septembrie 2012, a fost publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 365, din 30 mai 2012.
Reprezentantii MJ au aratat, intr-un comunicat de presa emis dupa adoptarea Legii de punere in aplicare a Codului de procedura civila, ca, prin noul Cod de procedura civila, se creeaza cadrul de valorificare pe calea justitiei a noilor norme de drept material, recent intrate in vigoare, stabilindu-se organele, formele si mijloacele procedurale necesare aplicarii acestora.
"Succesul implementarii noului Cod de procedura civila este conditionat de consecventa si coerenta demersurilor intreprinse in vederea pregatirii aplicarii normelor de drept procedural. In ansamblul acestor demersuri adoptarea legii de punere in aplicare a noului Cod de procedura civila reprezinta o etapa de importanta si complexitate deosebite", a explicat MJ in comunicat.
Legea de punere in aplicare asigura compatibilizarea legislatiei speciale actuale cu dispozitiile noului Cod de procedura civila, realizand inventarul normelor care vor fi abrogate la data intrarii sale in vigoare si propunand modificarile necesare.
Puteti consulta aici textul Legii de punere in aplicare a Codului de procedura civila.
Comentarii articol (0)