Ministerul Justitiei va fi asistat in pregatirea punerii in aplicare a celor patru Coduri de un consortiu format din firmele Tuca Zbarcea si Asociatii, KPMG Romania, The Gallup Organization si Hewitt Associetes, care vor realiza o serie de rapoarte in urma analizarii impactului noului Cod civil, a noului Cod penal, precum si a noilor coduri de procedura civila si penala.
“Proiectul privind pregatirea punerii in aplicare a noilor Coduri de procedura ar putea oferi date utile privind masura in care sunt incarcate instantele si parchetele si necesarul de resurse umane. De aceea, atat Ministerul Justitiei, cat si consultantul care efectueaza studiul il trateaza cu seriozitate. Cooperarea magistratilor cu consultantul este determinanta pentru realizarea unui proiect care sa reflecte corect impactul noilor Coduri asupra sistemului”, a declarat ministrul Justitiei, Catalin Predoiu.
Potrivit MJ, in plan logistic, proiectul se afla in plina desfasurare, raportul final urmand a fi predat in toamna acestui an.
Dupa finalizarea proiectului, pe baza analizei acestuia, se va elabora un
Plan de Masuri, care sa vizeze problemele de organizare a instantelor si dotarea lor cu personal si suport logistic.
“Vom face apel la Presedintii Curtilor de Apel sa se implice mai mult in acest proiect. Suntem convinsi ca si CSM va sprijini acest mesaj. Vom mari frecventa intalnirilor dintre MJ, CSM, consultant, in care sa discutam chestiunile tehnice legate de realizarea proiectului”, a mai precizat ministrul Justitiei, Catalin Predoiu.
Contractul privind „Pregatirea punerii in aplicare a
Codului Civil,
Codului Penal,
Codului de Procedura Civila si
Codului de Procedura Penala” este in valoare de aproximativ 1 milion de euro, fiind finantat in totalitate de Banca Mondiala.
Cei 4 parteneri: Tuca Zbarcea si Asociatii, KPMG Romania, The Gallup Organization Romania si Hewitt Associetes Sp. z.o.o. din Polonia vor asista Ministerul Justitiei in pregatirea punerii in aplicare a celor patru Coduri, prin evaluarea efectelor acestora din perspectiva legal - institutionala, a resurselor umane, bugetare si economice.
Conform MJ, consultantul are ca obligatii contractuale principale elaborarea a 5 rapoarte de fond. Astfel, dupa redactarea unui raport initial, vor fi redactate trei rapoarte intermediare de progres, necesare punerii in aplicare a noilor Coduri. Ulterior, va fi intocmit un raport final care va cuprinde concluzii si recomandari finale, propuneri si sugestii adresate MJ pe baza celor 3 rapoarte de progres elaborate anterior, pentru ca acesta sa poata organiza si planifica masurile optime de adaptare din punct de vedere organizational, institutional, fiscal/ bugetar si de personal in vederea implementarii noilor Coduri.
Noile coduri vor intra in vigoare la data de 1 octombrie 2011. Insa, pana in prezent, doar punerea in aplicare a
Codului civil a fost finalizata prin
legea nr. 71/2011, publicata recent in Monitorul Oficial. Legea de punere in aplicare a
Codului penal se afla inca in dezbatere la Camera Deputatilor, in timp ce
legile de punere in aplicare a codurilor de procedura sunt in continuare in dezbatere publica.
Comentarii articol (5)