Ministrul Justitiei, Catalin Predoiu, a anuntat intr-o conferinta de presa, sustinuta marti, finalizarea proiectelor de cod civil, de procedura civila, penal, si de procedura penala, urmand ca acestea sa fie trimise Parlamentului, pentru dezbatere.
Newsletter avocatnet.ro: 10 lucruri de știut astăzi! Primești gratuit, zilnic, în căsuța ta de email, sinteza zilei avocatnet.ro cu cele mai importante noutăți, știri și analize de context.
Incheierea procesului de redactare a celor patru coduri reprezinta un obiectiv al Ministerului Justitiei, fixat inca din primavara acestui an.
„Cele 4 proiecte sunt importante pentru sistemul judiciar, mecanismul de cooperare si verificare, si pentru raportul de tara”, a declarat ministrul justitiei, Catalin Predoiu.
Proiectele de cod s-au aflat in dezbatere publica pentru mai multe luni de zile, fiind analizate de comisii speciale, aducandu-li-se numeroase amendamente.
„A fost un proces democratic de dezbatere publica care a asigurat ca toti profesionistii au fost instiintati cu privire la aceste proiecte”, a completat ministrul.
Urmatorul pas privind cele patru coduri il constituie supunerea lor in dezbaterea Parlamentului.
„Punerea in aplicare a acestor coduri se va face dupa dezbaterea si adoptarea lor de catre Parlament”, a mai declarat Predoiu.
De asemenea, acesta a adaugat ca „punerea in aplicare a acestor coduri necesita refacerea schemei de personal si a logisticii sistemului.” Din acest motiv, Catalin Predoiu considera ca prioritatea viitorului ministru al justitiei ar trebui sa fie sustinerea codurilor in dezbaterea parlamentara si obtinerea unui buget pentru punere aplicarea lor.
Codul civil, codul de procedura civila, codul penal si codul de procedura penala vor fi publicate pe siteul MJ, dupa ce vor fi corectate manuscrisele. De asemenea, MJ pregateste o viitoare conferinta de presa cu caracter tehnic la care sa participe toti specialistii care au contribuit la elaborarea codurilor pentru a raspunde tuturor intrebarilor.
In luna decembrie a anului trecut, Guvernul a aprobat, prin Hotararea nr. 1527/2007, tezele prealabile ale noului Cod de procedura civila. Printre modificarile prevazute se numara redefinirea competentei materiale si o noua procedura de citare si de comunicare a actelor.
In afara modalitatilor clasice de comunicare, prin agenti procedurali sau alti salariati ai instantei, ori prin posta, va fi posibila, la cererea partii interesate si pe cheltuiala acesteia, si comunicarea prin executori judecatoresti sau prin servicii de curierat rapid.
In plus, citatiile si comunicarea altor acte de procedura se vor putea face de grefa instantei si prin telefax, posta electronica sau prin orice alte mijloace care asigura transmiterea textului si confirmarea primirii acestuia.
Totodata, tezele prealabile ale noului Proiect de Cod Penal au aprobate prin Hotararea Guvernului nr. 1183/2008. Acesta va cuprinde partea generala, care reuneste regulile infractiunilor reglementate de legislatia penala, si partea speciala, care include principalele infractiuni, grupate in functie de valorile sociale a caror ocrotire se realizeaza prin incriminare.
Totodata, partea speciala vizeaza reglementarea mai intai a infractiunilor care aduc atingere persoanei si drepturilor acesteia si abia dupa aceea a atributelor statului sau altor valori sociale fundamentale.
Potrivit tezelor prealabile, dupa o analiza amanuntita a infractiunilor din Codul Penal in vigoare, s-a ajuns la concluzia ca este necesara o reasezare a tratamentului sanctionar. Astfel, la elaborarea noului Cod penal s-a vizat si reducerea pedepselor, dat fiind faptul ca practica ultimului deceniu a demonstrat ca nu marirea exagerata a limitelor de pedeapsa este solutia eficienta pentru combaterea criminalitatii.
De asemenea, o alta reglementare prevazuta de tezele prealabile consta in includerea in continutul Codului penal a unor infractiuni prevazute, in prezent, in legi penale speciale si care au o mai mare frecventa in practica judiciara: infractiuni la regimul circulatiei rutiere, infractiuni informatice, infractiuni de coruptie.
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi o solicitare pe adresa office@avocatnet.ro.
Evenimente online oferite abonaților avocatnet.ro premium complet
Comentarii articol (2)