Camera Deputatilor a adoptat, marti, Legea de punerea in aplicare a Codului Civil cu 281 voturi "pentru" si o singura abtinere, informeaza Ministerul Justitiei. Astfel, data de intrare in vigoare a noului Cod Civil stabilita de Parlament este 1 octombrie 2011.
"Adoptarea ieri (
24 mai 2011 - n. red.) de catre Parlament a Legii pentru
punerea in aplicare a Noului Cod Civil si intrarea acestuia in vigoare la 1 octombrie 2011 implineste peste 14 ani de eforturi continue pentru innoirea si modernizarea codurilor fundamentale ale Romaniei. Legea a fost adoptata cu 281 voturi pentru si o singura abtinere, ceea ce inseamna ca in jurul acestui proiect a fost realizat un consens politic remarcabil. Noile coduri fundamentale ale Romaniei demonstreaza ca societatea romaneasca isi poate asuma proiecte institutionale de anvergura”, a declarat ministrul Justitiei Catalin Predoiu.
Potrivit MJ, noul Cod Civil reprezinta
o reforma a institutiilor fundamentale ale dreptului civil privit in sensul sau cel mai larg, precum institutia familiei, a proprietatii, obligatiilor, contractelor si garantiilor.
"Noul Cod Civil va permite cetatenilor si persoanelor juridice sa-si diversifice raporturile juridice, sa le flexibilizeze si sa le dinamizeze, sa le faca mai juste, sa le organizeze in raport cu cerintele lumii in care traim si ale lumii de maine, dupa reguli dintre cele mai avansate din punctul de vedere al tehnicii dreptului. Batranul Cod Civil de la 1865 va trece astfel in istorie, dupa ce a servit la timpul sau aceluiasi scop nobil al modernizarii Romaniei”, a adaugat ministrul.
De asemenea, Ministerul Justitiei va continua sustinerea acestui proiect pana la implinirea sa prin punerea in aplicare la 1 octombrie 2011.
Totodata, MJ a demarat operatiunile tehnice pentru republicarea Noului Cod Civil in perioada urmatoare si tiparirea acestuia pentru a-l pune la dispozitia instantelor. In acelasi timp, MJ este in curs de pregatire a unei campanii de popularizare a Noului Cod Civil in societate.
In plus, Ministerul Justitiei continua seria de seminarii privind pregatirea profesionala pentru implementarea noilor coduri fundamentale.
„In ceea ce priveste celelalte trei coduri fundamentale, avand in vedere impactul direct pe care acestea le vor avea asupra desfasurarii procesului civil si penal, punerea lor in aplicare trebuie facuta dupa ce studiile de impact ne vor arata unde si cat trebuie sa intervenim asupra schemelor de personal si numai dupa ce acele eventuale masuri vor fi la randul lor initiate”, a mai precizat ministrul Predoiu.
Proiectele de Legi pentru punerea in aplicare a Codurilor de Procedura Civila si de Procedura Penala,
Legea nr.134/2010, respectiv,
Legea nr. 135/2010, se afla
in dezbatere publica din data de 20 mai 2011.
In acelasi timp, Proiectul Legii pentru punerea in aplicare a
Codului Penal se afla in dezbaterea Comisiei Juridice, de Disciplina si Imunitati a Camerei Deputatilor, in calitate de Camera decizionala.
Pe de alta parte,
Consiliul Superior al Magistraturii nu sustine intrarea in vigoare a Codului la data de 1 octombrie si propune amanarea pentru anul urmator a termenului pentru de intrare in vigoare a Codului Civil si a celui Penal, precum si a codurilor de procedura.
“Cunoscand realitatile sistemului judiciar si constient de consecintele intrarii premature in vigoare a celorlalte trei coduri (procedura civila, penal si procedura penala), CSM se pronunta in mod ferm in sensul stabilirii unei date de intrare in vigoare a acestora in anul 2012, intr-un termen rezonabil de la finalizarea studiului de impact, pentru a implementa masurile de pregatire a sistemului judiciar din punct de vedere al asigurarii pregatirii profesionale a magistratilor, identificarii si alocarii resurselor umane, financiare si logistice necesare sistemului judiciar, inclusiv pentru a efectua ajustarile structurale necesare”, se arata intr-un documentul al CSM remis redactiei AvocatNet.ro.
Camera Deputatilor este forul decizional, Legea de punerea in aplicare a Codului Civil urmand a fi trimisa la promulgare presedintelui Romaniei.
___
Traseul legislativ al Legii de punere in aplicare a Noului Cod Civil poate fi consultat aici.
Comentarii articol (24)