Data de 1 octombrie 2011 propusa de Ministerul Justitiei (MJ) pentru intrarea in vigoare a noului Cod Civil a devenit oficiala, actul normativ prin care prevederile acestui Cod sunt corelate legislatiei in vigoare fiind publicat, vineri, in Monitorul Oficial.
Legea nr. 71/2011 pentru punerea in aplicare a Legii nr. 287/2009 privind Codul civil a fost publicata in
Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, Nr. 409, din 10 iunie 2011. Actul normativ prevede ca
Legea nr. 287/2009 privind Codul civil, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 511 din 24 iulie 2009, sa intre in vigoare la data de 1 octombrie 2011.
Astfel, potrivit Legii nr. 71/2011, actele si faptele juridice incheiate ori, dupa caz, savarsite sau produse inainte de 1 octombrie 2011 nu pot genera alte efecte juridice decat cele prevazute de legea in vigoare la data incheierii sau, dupa caz, a savarsirii ori producerii lor.
De asemenea, la data intrarii in vigoare a Codului civil, actele juridice nule, anulabile sau afectate de alte cauze de ineficacitate, prevazute de Codul civil din 1864, precum si de alte acte normative, raman supuse dispozitiilor legii vechi, neputand fi considerate valabile ori, dupa caz, eficace potrivit Codului civil sau dispozitiilor prezentei legi.
Totodata, in legea publicata in Monitorul Oficial, se prevede ca dispozitiile Codului civil sa se aplice tuturor actelor si faptelor incheiate sau, dupa caz, produse ori savarsite dupa intrarea sa in vigoare, precum si situatiilor juridice nascute dupa intrarea sa in vigoare.
In acelasi timp, prevederile noului Cod civil vor fi aplicabile si efectelor viitoare ale situatiilor juridice nascute anterior intrarii in vigoare a acestuia, derivate din starea si capacitatea persoanelor, din casatorie, filiatie, adoptie si obligatia legala de intretinere, din raporturile de proprietate, inclusiv regimul general al bunurilor, si din raporturile de vecinatate, daca aceste situatii juridice subzista dupa intrarea in vigoare a Codului civil.
In actul normativ publicat se precizeaza ca, in cauzele civile si comerciale aflate in curs de judecata la data intrarii in vigoare a Codului civil, sa se continue solutionarea de aceleasi complete de judecata, cu respectarea principiului continuitatii. In caz de trimitere spre rejudecare, cauza va fi repartizata conform normelor de organizare judiciara in vigoare la data inregistrarii cauzei la instanta de trimitere.
Legea de punere in aplicare a noului Cod Civil instituie un termen de cel mult 60 de zile de la data publicarii, in care Guvernul sa adopte urmatoarele proiecte de acte normative:
a) proiectul privind reproducerea umana asistata medical cu tert donator;
b) proiectul pentru modificarea si completarea Legii nr. 119/1996 cu privire la actele de stare civila, republicata, cu modificarile ulterioare;
c) proiectul pentru modificarea si completarea Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, in vederea reglementarii tratamentului fiscal al fiduciei;
d) proiectul privind organizarea si functionarea Arhivei Electronice de Garantii Reale Mobiliare;
e) proiectele oricaror alte acte normative a caror adoptare este necesara in vederea intrarii in vigoare sau a aplicarii Codului civil.
MJ: Noul Cod Civil, o reforma a institutiilor fundamentale ale dreptului civil
Potrivit MJ, noul Cod Civil reprezinta o reforma a institutiilor fundamentale ale dreptului civil precum institutia familiei, a proprietatii, a obligatiilor, a contractelor si a garantiilor.
“Noul Cod Civil promoveaza o conceptie monista de reglementare a raporturilor de drept privat intr-un singur cod, aspect de natura a contura o viziune integratoare care va influenta viata economica romaneasca, in conditiile in care sunt extinse principii ale domeniului comercial (publicitate, celeritate, buna-credinta in negocieri, principiile in exploatarea unei intreprinderi) catre ansamblul dreptului privat. Preluand Principiile UNIDROIT si ale dreptului european al contractelor, precum si solutii din recentele reforme legislative civile (codul civil Quebec, codul civil italian) noul Cod Civil a creat cadrul legislativ adaptat unei piete ce depaseste teritoriul national, integrand spatiul romanesc intr-un spatiu comercial european si global. Sunt create, astfel, conditiile dezvoltarii investitiilor straine in Romania si cele care permit deschiderea investitiilor romanesti catre alte piete”, a declarat ministrul justitiei, Catalin Predoiu, in Plenul Sedintei Consiliul Superior al Magistraturii, din 12 mai 2011.
Totodata, MJ a demarat operatiunile tehnice pentru republicarea Noului Cod Civil in perioada urmatoare si tiparirea acestuia pentru a-l pune la dispozitia instantelor. In acelasi timp, MJ este in curs de pregatire a unei campanii de popularizare a Noului Cod Civil in societate.
In plus, Ministerul Justitiei continua seria de seminarii privind pregatirea profesionala pentru implementarea noilor coduri fundamentale.
„In ceea ce priveste celelalte trei coduri fundamentale, avand in vedere impactul direct pe care acestea le vor avea asupra desfasurarii procesului civil si penal, punerea lor in aplicare trebuie facuta dupa ce studiile de impact ne vor arata unde si cat trebuie sa intervenim asupra schemelor de personal si numai dupa ce acele eventuale masuri vor fi la randul lor initiate”, a mai precizat ministrul Predoiu.
In acest moment, potrivit MJ, studiile de impact privind codurile se afla in lucru.
“Din punct de vedere tehnic, nu este nici un fel de problema pentru ca Noul Cod Civil sa intre in vigoare inaintea celorlalte coduri. Codul Civil are independenta. Natura si continutul normelor sale demonstreaza acest fapt”, a mai spus Catalin Predoiu, ministrul justitiei.
Proiectele de Legi pentru punerea in aplicare a Codurilor de Procedura Civila si de Procedura Penala, Legea nr.134/2010, respectiv, Legea nr. 135/2010, se afla
in dezbatere publica din data de 20 mai 2011.
In acelasi timp, Proiectul Legii pentru punerea in aplicare a
Codului Penal se afla in dezbaterea Comisiei Juridice, de Disciplina si Imunitati a Camerei Deputatilor, in calitate de Camera decizionala.
Totodata, Consiliul Superior al Magistraturii a decis constituirea unui grup de lucru al carui obiectiv este stabilirea si planificarea masurilor necesare pregatirii sistemului de justitie pentru intrarea in vigoare a noului Cod Civil la 1 octombrie 2011.
Legea nr. 71/2011 pentru punerea in aplicare a Legii nr. 287/2009 privind Codul civil poate fi consultata aici.
Comentarii articol (26)