Intrarea in vigoare a noului Cod Civil, programata pentru data de 1 octombrie 2011, aduce modificari esentiale in infaptuirea actului de justitie. Mai mult decat atat, primul-ministru Emil Boc apreciaza ca data de la care vor fi aplicate noile prevederi in legislatia civila constituie un moment istoric.
Cu trei luni inainte de acest moment, reprezentantii Ministerului Justitiei, ai Consiliului Superior al Magistraturii, ai Inaltei Curti de Casatie si Justitie si ai Uniunii Nationale a Barourilor din Romania au prezentat, in cadrul unei conferinte, importanta noului Cod civil.
Potrivit ministrului justitiei,
Catalin Predoiu,
noul Cod Civil este un produs al scolii romanesti de drept, la care s-a lucrat intens si care aduna principii si norme fundamentale.
“Din perspectiva MJ, dar si a mea, este un proiect unificator, [..] plecand de la modul in care a fost elaborat, sub mandatul mai multor ministri, existand insa continuitate politica si fiind adoptat cu un numar mare de voturi”, a declarat, joi, ministrul Predoiu.
De asemenea, primul-ministru
Emil Boc a precizat ca, in cadrul procesului de reformare a statului, au fost promovate, la initiativa Ministerului Justitiei, cele patru coduri juridice:
Codul Civil,
Codul Penal,
Codul de Procedura Civila,
Codul de Procedura Penala.
In acelasi timp, au fost adoptate legea accelerarii proceselor judiciare, cunoscuta sub numele de
Legea micii reforme, au fost eliminate din sistemul juridic unele practici care duceau la tergiversarea proceselor judiciare, mai ales ale acelora care vizau cazurile de mare coruptie, respectiv eliminarea suspendarii cauzelor in cazul invocarii exceptiei de neconstitutionalitate.
“Ceea ce asteapta societatea de la justitie, in momentul de fata, sunt doua lucruri: o justitie care sa judece in termene rezonabile, cu alte cuvinte o scurtare a duratei proceselor judiciare si, in al doilea rand, o justitie care sa ofere sentinte corecte, bazate pe lege, pe respectarea principiului potrivit caruia nimeni nu este mai presus de lege. [..] Dar inca lucrurile sunt departe de a fi asa cum ne asteptam si noi, politicienii, cum se asteapta si cetatenii si cum asteapta si mediul de afaceri”, a declarat premierul Emil Boc.
Pe de alta parte,
Lavinia Curelea, presedintele Sectiei Civile si de proprietate intelectuala a ICCJ, a subliniat termenul relativ scurt care a ramas pana la intrarea in vigoare a noului Cod Civil, precizand ca, in acest sens, judecatorii depun un efort sustinut.
“A propune si a primi o astfel de provocare este un act de curaj, dar si de mare responsabilitate”, a declarat aceasta.
Si presedintele CSM,
Horatius Dumbrava, dar presedintele UNBR,
Gheorghe Florea, sustin ca noul Cod Civil constituie un instrument de modernizare a Romaniei.
Mai mult decat atat, Gheorghe Florea, precizeaza ca noile prevederi in materie civila nu avantajeaza nicio profesie juridica. Totodata, conform acestuia, cei aproximativ 26.000 de avocati din Romania sunt primii asupra carora noul act normativ isi va produce consecintele.Totusi, acesta subliniaza ca, pana l adata de 1 octombrie, nu toti avocatii vor avea posibilitatea efectiva de a actiona in timp real in cunoasterea codurilor.
1 octombrie 2011, data certa doar pentru intrarea in vigoare a Codului Civil
Data de 1 octombrie 2011 propusa de Ministerul Justitiei (MJ) pentru intrarea in vigoare a noului Cod Civil a devenit oficiala odata cu publicarea in Monitorul Oficial a
Legii nr. 71/2011.]
Desi, termenul este prevazut pentru intrarea in vigoare tuturor celor patru coduri, Legile de punere in aplicare ale celorlalte trei acte normative inca sunt in stadiul de proiect. Astfel, proiectul
Legii pentru punerea in aplicare a Codului Penal se afla in dezbaterea Comisiei Juridice, de Disciplina si Imunitati a Camerei Deputatilor, in calitate de Camera decizionala, in timp ce proiectele de
Legi pentru punerea in aplicare a Codurilor de Procedura Civila si de Procedura Penala, Legea nr.134/2010, respectiv, Legea nr. 135/2010, se afla in dezbatere publica din data de 20 mai 2011.
Mai multe informatii despre Codul Civil pot fi consultate aici.
DEZBATERE AVOCATNET.RO
-Este statul roman pregatit pentru aplicarea noilor prevederi in materie de drept civil?
Comentarii articol (8)