Astfel, in prezent, examenul pentru obtinerea permisului de conducere pentru categoria A (motocicleta cu sau fara atas) si subcategoria A1 (motocicleta cu o capacitate care nu depaseste 125 cm3 si o putere care nu depaseste 11 kW) consta in sustinerea probei teoretice si intr-o proba practica de conducere in poligoane special amenajate.
Proiectul de hotarare al MAI modifica insa, aceasta prevedere, in sensul ca cei care candideaza pentru obtinerea unui permis de conducere pentru categoriile A si A1 vor sustine, pe langa cele 2 probe mentionate, si proba practica de conducere in traseu.
Documentul stabileste si regula de sustinere a probei practice in cazul categoriilor A si A1: examinatorul va supraveghea candidatul dintr-un autoturism condus de un instructor din cadrul scolii de conducatori auto. Comunicarea dintre examinator si candidat se realizeaza prin intermediul mijloacelor tehnice de radiocomunicatii.
De cand se aplica noile reguli?
In nota de fundamentare a proiectului se arata ca schimbarile sunt deja incluse in Ordinul MAI nr. 268/2010, insa, pentru a fi operationalizate, ele trebuie incluse si in regulamentul de aplicare a OUG nr. 195/2002, motiv pentru care s-a elaborat prezentul proiect de hotarare.
Totusi, conform MAI, punerea in practica a acestei masuri necesita o perioada de timp in care scolile de conducatori auto sa se adapteze noilor reglementari, astfel ca regulile se vor aplica abia din 2013, mai precis din 19 ianuarie.
Ce documente prezinti ca sa obtii un nou permis?
O alta modificare inclusa in proiectul de hotarare se refera la documentele ce trebuie prezentate pentru a obtine un nou permis de conducere. Astfel, Regulamentul stabileste, in prezent, ca persoanele care si-au schimbat numele vor prezenta documentul care atesta acest lucru, in original si copie. Acest document este solicitat desi, potrivit legii, cei care isi schimba permisul de conducere prezinta si actul de identitate.
Insa, odata cu intrarea in vigoare a noilor reguli, in 2013, MAI stabileste ca documentul care atesta schimbarea numelui NU mai este necesar.
"In actualul context, reglementarea nu se mai justifica, intrucat modificarile survenite cu privire la numele posesorului permisului de conducere sunt evidentiate in baza de date informatizata privind evidenta persoanei", se arata in nota de fundamentare.
Mai mult, potrivit sursei citate, in acest fel se asigura imbunatatirea activitatii serviciilor publice comunitare regim permise de conducere, precum si cresterea calitatii serviciilor de care beneficiaza cei care solicita preschimbarea permisului in cazul schimbarii numelui.
Conform normelor legale in vigoare, cei care solicita eliberarea unui nou permis de conducere vor prezenta urmatoarele documente:
- fisa detinatorului permisului de conducere;
- originalul si copia actului de identitate;
- dovada platii contravalorii permisului de conducere si a taxei de eliberare a acestui document;
- permisul de conducere a carui preschimbare se solicita, in original, daca acesta exista;
- fisa medicala tip din care sa rezulte ca este apt pentru a conduce autovehicule sau tramvaie, daca solicitarea preschimbarii s-a facut dupa expirarea valabilitatii administrative a permisului de conducere.
Puteti consulta textul integral al proiectului de hotarare in fisierul atasat.
AvocatNet.ro si Porsche Inter Auto au lansat sectiunea Ghid Auto, care poate fi vizitata aici.
Comentarii articol (0)