Ordonanta Guvernului nr. 21/2012 pentru suspendarea aplicarii dispozitiilor Legii nr. 148/2012 privind inregistrarea operatiunilor comerciale prin mijloace electronice a fost publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 623, din 30 august 2012 si intra in vigoare la 3 zile de la publicare, adica duminica, 2 septembrie.
Actul normativ suspenda aplicarea prevederilor Legii nr. 148/2012 privind inregistrarea operatiunilor comerciale prin mijloace electronice "in vederea acordarii unui timp rezonabil, pana la data de 1 ianuarie 2013, operatorilor economici care desfasoara activitati de emitere, transmitere si arhivare electronica pentru adaptarea infrastructurilor tehnice existente la noul cadru juridic", potrivit motivarii Guvernului.
Legea nr. 148/2012 privind inregistrarea operatiunilor comerciale prin mijloace electronice stabilea "regimul juridic al documentelor in forma electronica ce contin date privind operatiunile economice de schimb sau vanzare de bunuri ori servicii intre persoane care emit si primesc facturi, bonuri fiscale sau chitante in forma electronica".
Regulile privind documentele electronice se aplicau persoanelor impozabile stabilite in Romania, care isi desfasoara activitatea in Romania.
Persoana fizica sau juridica ce emite facturi putea sa opteze pentru emiterea acestora in forma electronica, cu conditia garantarii autenticitatii, originii si integritatii continutului. Factura in forma electronica trebuia sa respecte continutul stabilit de actele normative speciale si sa contina marca temporala care certifica momentul emiterii si semnatura electronica a emitentului facturii.
Mai multe detalii despre factura electronica puteti citi AICI.