Mediul economic dur din zona Euro are consecinte deosebit de importante pentru sectorul de utilitati. Cererea de energie, gaze naturale si apa urmareste in general productia totala din economie, cu toate ca tinde sa reactioneze mai putin la recesiune sau crestere economica, datorita existentei unui nivel "stabilit" de consum, necesar intreprinderilor si gospodariilor.
Cu o diminuare continua a sectoarelor privat si public in incercarea de a reduce nivelul de indatorare si cu o crestere a venitului gospodariilor pentru bunuri nealimentare aproape nula in 2012, consumul pe gospodarie in zona euro este de asteptat sa se reduca cu 0,7% in 2012, iar investitiile in afaceri, de asemenea, sunt susceptibile a se reduce cu aproximativ 1,5%.
Drept urmare, se asteapta ca
cererea de energie si gaze naturale sa stagneze sau sa se afle doar in crestere usoara (mai putin de 0,5%) in 2012 si 2013. Este posibil ca preturile finale de consum sa fie pastrate scazute datorita presiunii politice pentru mentinerea preturilor accesibile – un fenomen cu care companiile de utilitati va trebui sa se obisnuiasca. Pe masura ce venitul destinat bunurilor nealimentare este cheltuit din ce in ce mai mult pe facturile de energie, politicienii vor sustine tot mai puternic necesitatea furnizarii de utilitati la preturi “juste" pentru consumatori.
„Pentru multe companii de energie si utilitati, supravietuirea in recesiune, dar si prosperitatea ulterioara, depinde de diminuarea riscurilor
pe termen scurt si de cautarea oportunitatilor de crestere pe termen lung. De asemenea, este mai important ca niciodata, ca aceste companii sa pastreze o atentie sporita cu privire la politicile guvernamentale, avand in vedere ca presiunea de a mentine accesibilitatea preturilor la energie este mai puternica ca oricand”, explica
Saulius Adomaitis, Partener si Lider al Departamentului de Asistenta in Afaceri al Ernst & Young Romania.
Politicile energetice au suferit modificari
Politizarea in crestere a politicilor energetice a condus la crearea unui nivel suplimentar de incertitudine intr-o piata deja volatila. Schimbari rapide in politici au loc in intreaga Europa, variind de la impozitul pe castiguri obtinute din exploatarea energiei nucleare (Germania, Belgia), impozitul asupra companiilor energetice (impozitul "Robin Hood" in Italia), pana la taieri ale subventiilor pentru panouri solare fotovoltaice (Spania, Italia, Germania si Marea Britanie). Aceste schimbari in politicile energetice, conduse de eforturile guvernelor de a reduce datoria publica, transmit semnale mixte, atat sectorului utilitatilor, cat si investitorilor, si este posibil ca incertitudinea politica sa continue a fi o problema in pietele europene de energie.
„In momentul de fata, pentru valorificarea oportunitatilor viitoare, dar si pentru a pune bazele succesului post-recesiune, companiile de utilitati sunt din ce in ce mai atrase de pietele emergente din afara Europei. Avand in vedere conditiile economice dificile din zona Euro, intrarea pe pietele in crestere rapida din Asia, de exemplu, ofera oportunitati excelente pentru companiile de utilitati. Aliantele si acordurile privind sectorul utilitatilor din aceste piete, fondurile suverane importante alocate acolo, alaturi de cresterea atentiei guvernelor cu privire la atingerea obiectivelor de diminuare a emisiilor de CO2, vor deschide pentru companiile de utilitati oportunitati de crestere importante”, adauga Saulius Adomaitis.
La aceste provocari se adauga presiunea asupra companiilor de utilitati de a investi in active necesare pentru a-si moderniza retelele, prin cheltuieli ridicate de capital. Estimarile privind investitia totala necesara in urmatorii 10 ani variaza pe masura ce sunt introduse noi politici si reglementari, dar este probabil ca aceasta sa depaseasca 80 miliarde de euro anual in urmatorii cinci ani. Daca adaugam aceasta cifra la ceea ce companiile de utilitati trebuie sa refinanteze, din 2012 pana in 2014, credite si obligatiuni in valoare de peste 100 miliarde euro, devine clar faptul ca accesarea acestor fonduri ar insemna un efort financiar important, chiar si intr-o piata aflata in crestere. In climatul economic actual, o astfel de operatiune incepe sa se arate foarte incerta.
Ce poate face Romania pentru a-si pastra atractivitatea
Succesul pe piata post-recesiune va depinde de actiunea imediata. Progresul notabil realizat de Romania in ultimii ani in domeniul energiei regenerabile a avut la baza atractivitatea data realizarii acestor investitii aici de legislatia certificatelor verzi. Insa de acum inainte planurile de investitii anuntate in energie vizeaza sectoarele traditionale ale productiei, in termocentrale si hidrocentrale.
Companiile de utilitati au insa oportunitati la o alta economie de scara in aceste sectoare in tari precum India si China. Pentru a ramane in joc si pentru a putea atrage investitiile pe care si le doreste in aceste domenii, Romania trebuie sa treaca imediat la construirea de programe coerente care sa faca aceste investitii atractive si, in acelasi timp, sa continue sa sprijine investirea in noi tehnologii, cum ar fi serviciile energetice si de retele computerizate de energie. Pe masura ce sectorul energetic se schimba pentru a oferi tehnologii cu emisii scazute de CO2, el poate sa sprijine redresarea economica prin investitii in produse si servicii cu valoare adaugata mare, prin inovatie si crearea de locuri de munca.
„Pe viitor, este foarte important ca Romania sa se repozitioneze ca potential fata de companiile de utilitati, aratand modul in care sectorul acesta poate contribui pozitiv la recuperarea decalajelor. Este necesara elaborarea unei strategii energetice clare, care sa stabileasca prioritatile pentru dezvoltarea celor mai competitive surse de generare a electricitatii si sa ofere mecanismele adecvate de piata pentru a facilita finantarea proiectelor pe termen lung. In acest fel Romania va putea echilibra ponderea crescanda a aportului surselor regenerabile, cu dezvoltarea adecvata a retelei de transport, a sarcinii de baza si a rezervei de capacitate”, precizeaza Saulius Adomaitis, Partener si Lider al Departamentului de Asistenta in Afaceri al Ernst & Young Romania.
Romania s-a mentinut pe
locul 13 in topul celor mai atractive tari din lume pentru investitii in energii regenerabile, conform ultimului raport trimestrial privind indicele global de atractivitate a tarilor in privinta energiilor regenerabile, facut public astazi de Ernst & Young.