ACCES GRATUIT
Statul nu are nici o sansa sa recupereze datoriile marilor contribuabili
Mai multe societati care fac loc de cinste in topul marilor datornici la stat se afla in executare silita. Figurand cu datorii de mii de miliarde fiecare, aceste societati ar putea sa ramana, in urma vanzarilor de active, fara casele de vacanta si hotelurile pe care le aveau in patrimoniu.
Articolul continuă mai jos
De exemplu, Compania Nationala de Cai Ferate CFR SA, care figureaza la bugetul de stat cu restante de 3.831 miliarde de lei (383,1 milioane lei noi) iar la bugetul de asigurari sociale cu 6.668 miliarde de lei (666,8 milioane lei noi) va fi nevoita sa renunte, in schimbul datoriilor, la hotelurile si terenurile pe care le detine prin toata tara, ne-au spus surse din Ministerul Finantelor. Printre activele care vor fi scoase la vanzare se afla hotelurile Decebal din Eforie Nord si Bucovina din Suceava. Traian Preoteasa, directorul general al CFR SA, ne-a declarat ca hotelul Decebal nu poate fi pus in vanzare, deoarece nu mai apartine societatii, fiind transferat in 2004 in patrimoniul Societatii Feroviare de Turism (SFT-CFR SA). In ceea ce priveste Bucovina, Preoteasa a spus ca exista sechestru pe acest hotel, insa nu stie nimic de scoaterea acestuia la vanzare. Seful CFR SA a mai afirmat ca s-a pus sechestru si pe unele terenuri, din care unul la Baneasa si unul la Filaret, unde exista si o tipografie. Printre activele care ar mai putea face obiectul executarii silite se mai afla cateva locomotive si vagoane, probabil scoase din uz. Directorul CFR isi exprima indoiala in ceea ce priveste recuperarea de catre stat a datoriilor prin vanzarea acestor active. "Refuz sa cred ca vor obtine banii care sa acopere datoriile ", a precizat Preoteasa.
Datoriile, in scadere
Printre marile societati la care au fost demarate procedurile de executare silita se afla si Compania Nationala a Huilei cu 5.749 miliarde lei (574,9 milioane lei noi) la buget si 1.831 miliarde lei (183,1 milioane lei noi) la bugetul asigurarilor sociale si care are cateva case de vacanta. O alta societate care poate ramane fara cateva din imobile este Termoelectrica, acesta figurand cu datorii de 3.443 miliarde lei la buget (344,3 milioane lei). A fost inceputa executarea silita si la Societatea Comerciala pentru Inchiderea si Conservarea Minelor, care datoreaza la bugetul de stat 3.320 miliarde lei (332 milioane lei) iar la bugetul asigurarilor sociale se afla prima in top, cu 8.369 miliarde lei (836,9 milioane lei).
In conditiile in care valoarea unui hotel nu poate depasi cateva zeci de miliarde lei, iar a unei case de vacanta cateva miliarde de lei, este greu de crezut ca statul va reusi sa-si recupereze macar a zecea parte din sumele datorate de acest societati. Potrivit informatiilor Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, in al doilea trimestru al acestui an, datoriile marilor contribuabili au scazut cu 13.000 miliarde de lei fata de primul trimestru, ajungand la aproximativ 78.000 miliarde de lei (7,8 miliarde lei noi).
Lista aglomerata
De pe lista marilor datornici nu lipsesc nici firme de asigurare, precum Certasig si Prima. Chiar daca includerea pe o astfel de lista poate crea prejudicii de imagine, reprezentantii firmei Certasig ne-au transmis, prin intermediul secretarei ca nu au timp sa dea detalii despre datoriile la buget. Suma datorata de Certasig este de 38 milioane de lei, in timp ce Prima datoreaza 311 milioane. In acelasi timp, pe lista firmelor mici si mijlocii care au datorii la buget sunt cateva zeci de brokeri de asigurare.
www.gardianul.ro
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform
termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi o solicitare pe adresa
office@avocatnet.ro.
Comentarii articol (0)