Nu s-au recuperat .
Regimul Ceaușescu a fost darnic atunci când a fost vorba despre împrumuturi externe. Dar când să ne recuperăm banii pentru care poporul român a făcut atât de multe sacrificii înainte de ’89, totul se complică.
12 state ne datorează sume importante de mai bine de 30 de ani, dar când le vom primi înapoi nimeni nu știe. Anul trecut, România a recuperat 69 de milioane de dolari din totalul de peste un miliard. Prea puțin, susține Guvernul român, care speră la mai mult anul acesta.
În topul datornicilor se află Irakul, cu o datorie de peste 770 de milioane de dolari, bani pe care ar trebui să-i returneze până în 2028.
In 2005 datoria Irakului catre Romania era de 2, 6 miliarde de dolari. Relatia privilegiata pe care Nicolae Ceausescu a avut-o cu Sadam Hussein a facut ca Romania sa investeasca enorm in Irak. Noi le-am facut drumuri, foraje petroliere, cai ferate, fabrici ciment si armament, lucrari de irigatii. Ei ar fi trebuit sa ne dea petrol si bani.
Ce s-a intamplat cu datoria? Clubul de la Paris, aceeasi instanta care in 1981 obliga Romania sa-si plateasca datoriile, in 2005 ne-a cerut sa iertam datoria statului irakian in proportie de 80%, mai bine de 2 miliarde de dolari, iar restul datoriei a fost esalonat pe 23 de ani cu 5 ani de gratie. Prin urmare, Irakul isi termina de platit datoriile abia in 2028.
„Decât să nu vezi 100 de dolari, mai bine te mulțumești cu 75. Există posibilitatea la unele state să pretinzi o dobândă sau să renunți, iar la unele țări mai puțin solvabile creanțele și negocierile să reprezinte o sumă mai mică“, a explicat Eugen Nicolicea, ministru pentru relația cu Parlamentul.
Mozambicul are să ne dea aproape 14 milioane de dolari, iar Guineea două milioane. Rambursarea a fost semnată pe mai mulți ani, în cazul Mozambicului, aceasta urmând a se desfășura pe o perioadă de 23 de ani de acum înainte. Țara noastră a mai încheiat acorduri privind recuperarea datoriilor și cu Congo sau Sudan. Există însă și state de la care avem slabe șansă să mai luăm ceva înapoi. Este cazul Coreei de Nord, care ne datorează 550 de milioane de dolari.
Pentru a demara aceste negocieri și pentru a avea putere deplină în negocieri, este important ca Parlamentul să aprobe acest lucru“, a precizat Nicolicea.
Krivoi Rog, Ucraina. Un loc in care Romania a investit enorm: aproape un miliard de dolari. Acum aceasta investitie nici macar nu apare pe vreo lista oficiala pentru recuperare.
Dolinska. Un oras ucrainean cu 20.000 de locuitori, la 700 de kilometri de Romania. Pentru cei mai multi dintre noi, numele nu inseamna nimic. Orasul este construit de romani. Noi le-am facut spitalul, scoala, primaria, blocurile si drumurile.
Langa oras se intinde combinatul, un colos pe 1300 de hectare. Povestea esecului de la Krivoi Rog incepe in 1986, cand cinci tari socialiste au inceput lucrarile la acest obiectiv imens, din care urmau sa primeasca minereu. In '97, ucrainienii au oprit lucrarile si acolo totul s-a transformat intr-o tinta pentru hoti. Unul dintre fostii angajati are curajul sa vorbeasca.
Și Cuba ar trebui să se achite de datoria către noi, de peste 33 de milioane de dolari, însă a refuzat orice negociere. La fel au făcut și țări precum Libia, Nigeria, Somalia sau Tanzania, de la care avem de recuperat peste 60 de milioane de dolari.
Multe din tarile care au datorii catre noi au posibilitatea sa plateasca. Dar nu o fac pentru ca la noi nici macar nu se stie bine cine ar trebui sa se ocupe de acesta problema. Asa ca nu ne recuperam banii, dar ne imprumutam. Pana cum Romania este datoare la altii mai bine de 90 de miliarde de euro.