Romania este a cincea tara din regiune dupa numarul de companii reprezentate in clasamentul Deloitte Europa Centrala Top 500, cu 37 de companii. Veniturile lor totale s-au apropiat de 39,6 miliarde de euro, la sfarsitul anului trecut, fata de 37,49 miliarde de euro, la final de 2010.
Clasamentul realizat anual de Deloitte Europa Centrala in 18 tari se afla la a sasea editie si ia in calcul
cifra de afaceri raportata de companii pe anul calendaristic precedent.
„Este important de remarcat ca, desi numarul companiilor romanesti din clasamentul acestui an a scazut de la 38 la 37,
veniturile lor cumulate au crescut cu peste 5%, in tandem cu tendinta de crestere regionala”, spune
Ahmed Hassan, Managing Partner Deloitte Romania.
„In 2011, veniturile totale ale celor mai mari 500 de companii din regiune au crescut la 707,4 miliarde euro, depasind nivelul anterior crizei de 665,72 miliarde euro, conform raportului din 2009. De asemenea, zece dintre companiile romanesti au urcat cu peste 10 locuri in clasament, 3 dintre ele avand o ascensiune de peste 100 de pozitii. Am remarcat, totodata, si 4 companii nou-intrate in clasament, fiecare avand domenii diferite de activitate. Per ansamblu, putem concluziona ca Romania isi mentine pozitia in regiune, in pofida unui mediu economic dificil”, adauga el.
Clasamentul celor mai mari companii din Romania este
dominat in continuare de
industria energiei si resurselor (cu 13 companii), urmata de industria bunurilor de consum si transporturi (11), industria prelucratoare (7), tehnologie, media si telecomunicatii (5) si industria farmaceutica (1).
„Dintre toate companiile romanesti clasificate, aproape 86,5% dintre ele au raportat venituri mai mari in 2011, fata de 2010. In mod evident, exista in continuare potential de crestere, in pofida unui scenariu din ce in ce mai pesimist pentru economia globala per ansamblu si a tensiunii din zona euro”, spune
George Mucibabici, Presedinte Deloitte Romania care precizeaza: „Antreprenorii romani sunt si ei prezenti in top, remarcand si doua companii nou-intrate cu activitati in domenii strategice pentru Romania – agricultura si industria energiei si resurselor ”.
In doua clasamente regionale separate ale primelor 50 de banci, respectiv 50 de firme de asigurari din regiune,
Romania figureaza cu cinci banci (fata de doua, anul trecut) si cinci firme de asigurare (similar cu 2011).
„Anul 2011 a reprezentat pentru intreaga piata financiara din Romania un an de inflexiune, in care bancile si companiile de leasing si asigurari au trebuit sa-si ajusteze major strategiile si au inceput un proces de re-aliniere interna la noile realitati de crestere limitata, austeritate si reglementare stricta. In acest context, ne bucuram sa constatam ca alte trei banci romanesti au intrat in premiera in top-ul primelor 50 de banci din regiune - alaturandu-se celor 2 deja existente in clasament, care si-au crescut sau mentinut pozitiile”, arata Oana Petrescu, Partener coordonator al diviziei de Consultanta a Deloitte in Romania. „In conditiile in care rentabilitatea capitalurilor bancare in Romania este inca mult inferioara mediei central-europene, faptul ca primele cele mai mari cinci banci romanesti au continuat sa sustina economia romaneasca, crescandu-si activele mai repede decat competitoarele lor din regiune, reprezinta o veste foarte buna - o dovada clara a interesului pe termen lung si a angajamentului acestora de a continua sa finanteze economia romaneasca”.
Deloitte Central Europe Top 500 2012 - concluziile principale
• Desi veniturile totale ale celor mai mari 500 de companii din regiune au crescut la 707,4 miliarde euro, depasind nivelul anterior crizei, profitabilitatea medie neta a companiilor din Top 500 a scazut cu 3,5% in 2011.
• Datele financiare raportate pe primele trei luni ale anului curent indica injumatatirea ritmului de crestere a veniturilor medii, ceea ce ar putea indica un nou declin economic.
• Companiile din domeniul bunurilor de consum si transporturi domina clasamentul (152 in total, cu venituri combinate de 172,32 miliarde de euro); urmeaza industria energiei si resurselor (148 de companii cu peste 290 miliarde de euro) si industria prelucratoare (129, insumand 168,81 miliarde de euro).
• Ca si la editiile anterioare, in top 10 predomina companiile din industria petrochimica si energetica (sapte locuri din zece, inclusiv prima si a doua companie din regiune – PKN si MOL, ale caror venituri au crescut individual cu aproape un sfert).
• Polonia domina in continuare clasamentul cu 167 de companii (33,4%), urmata de Cehia cu 84 de companii (16,8%), Ungaria – 58, Ucraina – 50 si Romania – 37.
• Industria prelucratoare este prezenta cu un numar record de companii de profil in clasamentul din acest an – 129 in total (cu 9 mai mult decat in 2011), reprezentand peste 25% din clasamentul general.
• Industria constructiilor este reprezentata de acelasi numar de companii ca anul trecut (11), care insa au inregistrat cea mai mare crestere a veniturilor, comparativ cu restul industriilor prezente in top.
Raportul integral Deloitte Central Europe Top 500 2012, precum si editiile anterioare, pot fi descarcate de pe site-ul oficial al programului:
http://www.deloitte.com/cetop500.
Comentarii articol (0)