Suma virata lunar de catre angajatori pentru concediile medicale, respectiv 0,25% din salariul brut, este o contributie si nu o taxa sau un impozit, adica angajatul beneficiaza de indemnizatia pentru incapacitate temporara de munca, in anumite procente din salariu, in functie de incadrarea bolii pe care o are. Fac aceasta precizare de la inceput, pentru ca in cazul unei contributii, beneficiezi de o prestatie sau contraprestatie si nu iti iei adio pe veci de la plata, cum este in cazul taxelor si impozitelor.
Nu as vrea sa dezbat modalitatea de raportare sau declarare a concediilor medicale, in conformitate cu OUG nr.158/2005, pentru ca m-ar determina sa trag concluzia ca aceasta procedura este special facuta sa te lasi pagubas.
Pe perioada concediului medical, angajatorul este obligat sa ii achite angajatului indemnizatia, sa calculeze si sa vireze obligatiile la BS si BAS, urmand ca ulterior sa isi recupereze suma platita de la Casa de Sanatate.
Modalitatea de restituire a sumelor este prevazuta in OUG 158/2005 si in Norma Metodologica din 26.02.2006, de aplicare a OUG 158/2005 , iar dosarul intocmit are urmatoarea componenta:
• Cererea de restituire suma
• Certificatul medical - exemplarul roz
• Baza de calcul
• Copie dupa ultima plata efectuata catre BAS
• Certificat de atestare fiscala
• D112 anexa 1(dupa ce ati depus-o la finante) si partea referitoare la concedii medicale
Mentionez ca, in cazul meu, a fost vorba despre un concediu medical de sarcina si lauzie, obtinut pentru perioada aprilie – iulie 2011, bebelusul nascandu-se in iunie 2011.
Am depus dosarul la CASMB la data de 27 septembrie 2011, dupa care am asteptat si am tot asteptat, cu toate ca era vorba despre o suma infima, in comparatie cu bugetul Casei de Sanatate.
Verificam periodic site-ul Casei de Sanatate si listele privind dosarele incomplete, mai ales ca aceste liste deveneau pe zi ce trece mai stufoase, fiindu-mi sincer greu sa inteleg cum aceste dosare pot figura ca incomplete, cand ele trec printr-un control riguros la depunere.
Ulterior, am inceput sa trimit scrisori, atat catre CASMB cat si catre CNAS, in care le aduceam aminte sau le aduceam la cunostinta istoria dosarului, anexand toate dovezile precedente ale demersului meu, respectiv in 2 aprilie 2012, 27 iunie 2012 si 03 iulie 2012 pentru CNAS.
Scrisorile mele tot nu aveau raspuns, asa ca am zis: "Pana aici! Ori eu, ori ei!" si am depus dosar in instanta la data de 19 iulie 2012, in speranta ca se va crea un precedent si ca voi face publica aceasta practica deja impamantenita, in mod special in capitala, cu toate ca termenul de judecata era descurajant, respectiv 31 ianuarie 2013. Exista astfel posibilitatea sa recuperez suma cuvenita cand copilul va ajunge la gradinita.
Nu mica mi-a fost surpriza cand, pe fax, am primit o nota din partea CNAS, din care nu am inteles mare lucru (nota este scrisa intr-un limbaj de lemn care inca mai rezista in institutiile publice), drept care am pus mana pe telefon sa ma lamuresc despre ce e vorba.
Ce am aflat a fost surprinzator, respectiv CNAS a cerut lamuriri de la CASMB privind stadiul dosarului meu, iar raspunsul a fost ca dosarul este programat la plata in perioada august-septembrie 2012.
Da, au intrat banii in cont pe data de
16 august 2012, suma din cererea de restituire, fara explicatii, fara scuze, fara penalitati.
Drumul a fost lung, din data de 27 septembrie 2011 pana 16 august 2012, iar daca eu nu as fi achitat aceasta contributie la ANAF, ar fi trebuit sa platesc dobanzi si penalitati de intarziere considerabile sau contul mi-ar fi fost poprit imediat, nu-i asa?
O alta salariata a mea a nascut intre timp, urmeaza sa depun un nou dosar si parca nu as renunta la termenul de la tribunal pentru 31 ianuarie 2013, pentru ca, in mod cert, copilul va merge deja in picioare pana cand eu voi intra in posesia banilor.
Dilema mea nu a incetat, nu stiu care din demersuri a avut castig de cauza, respectiv rabdarea, scrisorile catre CASMB, scrisorile catre CNAS sau actiunea in instanta?
Si atunci, cat de echitabil e acest sistem, cat de oarba este legea si cat de lin curge apa pe Dambovita noastra bucuresteana, fara ca cineva sa faca valuri sau sa ii schimbe cursul? Nu as vrea sa ne resemnam si sa consideram anormalul drept normal, deoarece am vazut ca multi contribuabili pun cruce sumelor ce li se cuvin de drept pentru concediile medicale.
Daca se vrea a fi o pomana, atunci permiteti-ne sa va dam si lumanare pentru aceasta contributie.
Va stau la dispozitie pentru detalii la adresa de email
valentina@ae-accounting.ro
Comentarii articol (15)