avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1340 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... refuz medical si prenatal
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

refuz medical si prenatal

buna ziua
am o problema: sunt insarcinata si in luna iulie am avut medical cod 01 si incepand cu 1 august 2011 am intrat in prenatal. Angajatorul imi refuza plata acestora sustinand ca trebuie sa merg eu la CASMB sa-mi recuperez banii cu dosarul de la firma.
Ce as putea face in aceasta situatie?
Este corect ceea ce face angajatorul?

Va multumesc
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 18:41, 28 August 2011
Nu este corect,ei trebuie sa va plateasca concediile,dupa care este datoria lor sa-si recupereze sumele de la casa,in cazul in care contributia platita de angajator pt. concedii medicale este mai mica decat platile pe care trebuie sa le faca din acest fond.
Daca refuzul persista,sesizati casa de sanatate,este un drept al dvs.de care trebuie sa beneficiati in calitatea de asigurat.

Ultima modificare: Duminică, 28 August 2011
ContSters136493, utilizator
1. Din OUG 158/2005:
Art.36
...
(3) Plata indemnizatiilor se face lunar de catre:
a) angajator, cel mai tarziu odata cu lichidarea drepturilor salariale pe luna respectiva, pentru asiguratii prevazu?i la art. 1 alin. (1) lit. A ?i B;
...
Art.47
...
(2) Constituie contraventii urmatoarele fapte, savarsite prin incalcarea obligatiilor prevazute la art. 36 alin.(3):
a) refuzul nejustificat de plata a indemniza?iilor;
...
Art. 48. - (1) Contraventiile prevazute la art. 47 se sanctioneaza dupa cum urmeaza:
a) cele prevazute la alin. (1) si (2), cu amenda de la 2.500 lei la 5.000 lei;
...
Art. 49. - Constatarea contraventiilor prevãzute la art. 47 si aplicarea amenzilor corespunzãtoare se fac de cãtre organele de control ale CNAS si ale caselor de asigurãri de sãnãtate.

2. Asadar va adresati Casei Judetene de Asigurari de Sanatate pentru a sanctiona pe angajator si a-l obliga sa platesca certificatul medical.



Ultima modificare: Duminică, 28 August 2011
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Recuperarea si plata indemnizatiilor pentru cm popescu mihaela popescu mihaela Angajatorul nu imi plateste CM, concediul prenatal si postnatal pentru ca nu a recuperat banii de la CASMB. Ma trimite pe mine, angajat, la CASMB sa ma rog ... (vezi toată discuția)
Angajatorul refuza sa plateasca concediul medical diuliana diuliana Buna lucrez in Caransebes la AWS AM FOST IN CONCEDIU MEDICAL CU CEL MIC ,IAR CEI DE LA FIRMA REFUZA SA-MI PLATEASCA CONCEDIUL CE TREBUIE SA FAC ? ESTE LEGAL CE ... (vezi toată discuția)
Angajatorul refuza plata concediilor medicale elena balan elena balan in anul 2011 am revenit la munca dupa ce am stat in concediu de ingrijire copil, dupa 2 luni am ramas insarcinata din nou si am intrat in concediu de risc de ... (vezi toată discuția)