Conditiile asigurarii obligatorii a locuintelor, impotriva dezastrelor naturale sunt prevazute de Legea 260/2008 privind asigurarea obligatorie a locuintelor impotriva cutremurelor, alunecarilor de teren și inundatiilor.
Potrivit acestui act normativ, persoanele fizice și juridice au obligatia de a asigura impotriva dezastrelor naturale constructiile cu destinatie de locuinta aflate in proprietatea acestora și inregistrate in evidentele organelor fiscale, indiferent ca acestea se situeaza in mediul urban sau in cel rural. Nu se afla sub incidenta acestor prevederi constructiile care nu sunt legate structural de cladirea in care se afla locuinta și nici bunurile din interiorul locuintelor . Pentru acestea insa, se poate incheia un contract de asigurare facultativa.
Pentru locuintele sociale sau pentru persoanele care beneficiaza, din diferite motive, de ajutoare sociale, prima pentru asigurarea obligatorie și demersurile pentru emiterea și transmiterea acesteia catre beneficiar sunt in sarcina autoritatii locale.
Companiile care pot emite polite de asigurare obligatorie sunt cele care sunt membre ale Pool-ului de Asigurare Impotriva Dezastrelor
(PAID), respectiv: ABC Asigurari, Astra Asigurari, Carpatica Asig, Certasig, City Insurance, Credit Europe Asigurari, Euroins Romania, Generali, Grawe Romania, Groupama Romania, Platinum Asigurari și Uniqa Asigurari.
Daca pana de curand, persoanele care alegeau incheierea unei polite de asigurare facultative care sa acopere inclusiv riscurile prevazute in aigurarea obligatorie, erau scutite de obligatia de a incheia și o polita de asigurare obligatorie, situatia este alta incepand cu data de 1 septembrie.
Astfel, potrivit Ordinului nr. 15/2012 emis de CSA, incepand cu data de 01.09.2012, societatile de asigurare autorizate sa incheie asigurari facultative pentru locuinte, vor putea incheia asigurari facultative pentru locuinte pentru riscurile care fac obiectul contractului de asigurare obligatorie a locuintelor, numai pentru sumele asigurate care depașesc sumele asigurate obligatoriu conform Legii nr. 260/2008. Cei care inainte de aceasta data au incheiat un contract de asigurare facultativa, inca in vigoare, vor incheia o astfel de asigurare numai dupa expirarea acestuia.
Aceasta modificare a nascut insa controverse, datorita modului in care a fost operata, astfel ca este incerta perioada pentru care va fi aplicata.
Suma pentru care proprietarul unei locuinte trebuie sa incheie contractul de asigurare obligatorie este, in functie de tipul de locuinta pentru care se incheie contractul de asigurare, fie de 10.000 Euro, fie de 20.000 Euro. Suma in lei va fi calculata luand in considerare cursul BNR de la data incheierii contractului.
Astfel, pentru constructiile cu structura de rezistenta din beton armat, metal ori lemn sau cu pereti exteriori din piatra, caramida arsa sau din orice alte materiale rezultate in urma unui tratament termic și/sau chimic, suma asigurata obligatoriu este echivalentul in lei a 20.000 de Euro. Pentru a incheia o astfel de asigurare, proprietarul locuintei va plati echivalentul in lei a sumei de 20 Euro.
Pentru constructiile cu pereti exteriori din caramidanearsa sau din orice alte materiale nesupuse unui tratament termic și/sau chimic, suma asigurata obligatoriu este echivalentul in lei a 10.000 de Euro, iar pentru incheierea contractului de asigurare proprietarul trebuie sa plateasca echivalentul in lei a sumei de 10 Euro.
Riscurile ce trebuie sa fie cuprinse in polita de asigurare obligatorie sunt cele produse in mod direct sau indirect de 3 dezastre naturale: cutremure de pamant, alunecari de teren și inundatii.
Polita de asigurare impotriva dezastrelor naturale trebuie sa cuprinda in mod obligatoriu mentiuni referitoare la denumirea/numele și sediul/domiciliul partilor contractante; numele beneficiarului asigurarii care poate fi proprietarul locuintei sau o alta persoana desemnata expres de acesta in cuprinsul politei; tipul locuintei și adresa acesteia; suma asigurata obligatoriu; prima obligatorie și termenele de plata a acesteia; perioada de valabilitate a contractului de asigurare; numarul și titlul actului normativ in temeiul caruia s-a emis PAD, precum și numarul și data publicarii acestuia in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.
Polita de asigurare va intra in vigoare in ziua urmatoare celei in care asiguratul a achitat prima de asigurare de 10 Euro, respectiv 20 Euro și va fi valabila pentru o perioada de 12 luni incepand cu ziua urmatoare celei in care a fost achitata, indiferent daca, in acest interval de timp, proprietatea locuintei este transmisa unei alte persoane. Reinnoirea politei de asigurare trebuie efectuata cu cel putin 24 de ore inaintea expirarii.
Cu toate acestea, valabilitatea politei de asigurare inceteaza anticipat in cazul in care constructia asigurata iºi pierde integral destinatia de locuinta sau bunul piere din alte cauze decat cele cuprinse in asigurarea obligatorie, fara ca asiguratorul sa aiba obligatia restituirii primei achitate in vederea incheierii contractului de asigurare obligatorie.
In situatia in care unul dintre riscurile asigurate se produce, asiguratorul este obligat sa constate și sa evalueze prejudiciile, sa stabileasca și sa achite cuantumul despagubirii și sa finalizeze dosarele de dauna in termenele și in conditiile stabilite de lege. In cazul proprietarilor care beneficiaza de subventionarea primei de asigurare, cererea de despagubire se adreseaza direct Pool-ului de Asigurare Impotriva Dezastrelor Naturale.
Despagubirea acordata poate fi inferioara sumei asigurate, in functie de daunele produse, insa nu poate fi superioara acesteia. Pentru achitarea cu intarziere a despagubirii datorate, persoana pagubita are dreptul de a pretinde și penalitati.
Este important de știut ca in situatia in care se constata ca beneficiarul sau asiguratul a favorizat producerea respectivului risc prin construirea, largirea sau modificarea locuintelor fara a avea o autorizatie de construire in acest sens sau cu nerespectarea autorizatiei respective, afectand structura de rezistenta a locuintelor, in cazul producerii riscului respectiv, acesta nu va fi despagubit.
Pe de alta parte, persoanele fizice care au primit o despagubire pentru pagubele rezultate in urma producerii unui dezastru natural, in baza politei de asigurare obligatorie, nu vor mai beneficia de prevederile Legii nr. 114/1996, republicata, cu modificarile și completarile ulterioare, referitoare la acordarea locuintelor sociale.
Nerespectarea obligatiei de incheiere a politei de asigurare obligatorie constituie contraventie, se constata de catre primari și de catre persoanele imputernicite de aceștia in acest sens și se sanctioneaza cu o amenda cuprinsa intre 100 lei și 500 lei. In plus, persoanele care nu iși asigura locuintele printr-un contract de asigurare obligatorie, nu vor beneficia, in cazul producerii unuia dintre dezastrele naturale mentionate, de niciun fel de despagubiri de la bugetul de stat sau de la bugetul local.