Asigurarea obligatorie a locuințelor se face în temeiul Legii nr. 260/2008 privind asigurarea obligatorie a locuinţelor împotriva cutremurelor, alunecărilor de teren şi inundaţiilor. Astfel, orice persoană fizică sau juridică, dacă are în proprietate o locuință, trebuie să încheie anual un contract de asigurare împotriva dezastrelor naturale.
Persoanele care încheie un contract de asigurare obligatorie a locuinței sunt acoperite pentru daunele acestor construcții apărute în urma dezastrelor naturale, atât ca efect direct, cât și indirect al procerii riscurilor asigurate. Pe de altă parte, cei care nu se conformează riscă să primească amenzi cuprinse între 100 și 500 de lei.
Prin dezastre naturale se înțelege cutremure de pământ, alunecări de teren şi inundaţii, ca fenomene naturale. Pe lângă daunele directe, aceste dezastre pot cauza și daune indirecte. Acestea sunt, de asemenea, acoperite prin contract și pot fi: incendiul, explozia cauzată de cutremure/alunecări de teren sau alte asemenea cazuri.
Încheierea contractului se dovedește cu poliţa de asigurare împotriva dezastrelor naturale (pe scurt, poliţa PAD). Aceasta este un document "ce atestă încheierea contractului de asigurare a locuinţei, în temeiul căruia asigurătorul se obligă să plătească asiguratului despăgubirea totală sau parţială (...)", aşa cum prevede actul normativ.
Asigurarea poate ajunge la 20 de euro/an
Locuințele ce trebuie asigurate sunt împărțite în două categorii de clădiri, după felul construcției. În funcție de această clasificare sunt stabilite prima obligatorie (prețul poliței) și suma asigurată.
Notă: Prima obligatorie este suma de bani pe care o plăteşte proprietarul pentru încheierea unei asigurări de locuinţe. Suma asigurată obligatoriu este limita maximă de despăgubire care poate fi acordată de asigurător pentru daunele provocate construcţiei în urma producerii unui risc asigurat.
Locuința de tip A este acea „construcţie cu structura de rezistenţă din beton armat, metal ori lemn sau cu pereţi exteriori din piatră, cărămidă arsă, lemn ori din orice alte materiale rezultate în urma unui tratament termic şi/sau chimic”. Pentru aceasta, prima este de 20 de euro/an şi suma asigurată este de 20.000 de euro.
Locuința de tip B este acea „construcţie cu pereţi exteriori din cărămidă nearsă sau din orice alte materiale nesupuse unui tratament termic şi/sau chimic”. Pentru acestea, preţul poliţei este de. Pentru aceasta, prima este de 10 euro/an şi suma asigurată este de 10.000 de euro.
Atenţie! Poliţa PAD nu este valabilă pentru anexele, dependinţele, dotările şi utilităţile nelegate structural de clădirea asigurată și nici pentru bunurile din locuinţă. În plus, pentru locuințele încadrate în clasa I de risc seismic nu se poate încheia un contract de asigurare, dacă nu au fost făcute lucrări de consolidare.
Cum se încheie contractul de asigurare de locuințe
Contractul de asigurare trebuie încheiat în scris. Proprietarul locuinței poate semna direct cu PAID (Pool-ul de Asigurare împotriva Dezastrelor Naturale) sau prin mijlocirea societăţilor de asigurare-reasigurare autorizate să practice riscuri de catastrofă.
PAID este o societate de asigurare/reasigurare, rezultată prin asocierea societăţilor de asigurare autorizate să practice riscuri de catastrofă. Pe site-ul PAID există o aplicație prin care pot fi verificate online polițele PAD.
În prezent, conform site-ului PAID, societăţile care pot să încheie poliţe PAD sunt ABC Asigurări-reasigurări, Allianz Ţiriac, Asimed Asigurare-reasigurare, Asirom, Asito Kapital, Cert Asig, City Insurance, Credit Europe Asigurări, Euroins, Eurolife ERB Asigurări, Exim Asig, Fata Asigurări, Garanta Asigurări-reasigurări, Generali, Gothaer Asigurări-reasigurări, Grawe România Asigurări, Groupama, Omniasig şi Uniqa.
Notă: Autorizația de funcționare a societății Carpatica Asig a fost retrasă ca urmare a deciziei Autorității de Supraveghere Financiară. În situația producerii riscurilor asigurate PAD în perioada de valabilitate a contractului de asigurare, asigurații/beneficiarii asigurării se vor adresa direct catre PAID. Mai multe despre acest subiect, puteți citi aici.
Asigurarea facultativă depinde de cea obligatorie
Încheierea unei asigurării facultative a locuinţei nu este posibilă în lipsa asigurării obligatorii. Prevederea aceasta a fost introdusă încă din iulie 2015, când Legea nr. 260/2008 a fost modificată.
Conform modificării, "societăţile de asigurare-reasigurare autorizate să practice riscuri de catastrofă nu pot încheia asigurări facultative pentru o locuinţă care nu are încheiat în prealabil o asigurare obligatorie PAD".
În altă ordine de idei, din moment ce legea interzice asigurarea obligatorie a locuințelelor aflate în clădirile cu bulină roșie, proprietarii acestora nu pot să încheie nici asigurări facultative.
Mai multe informații despre asigurarea facultativă sunt aici, iar o analiză comparativă a celor două tipuri de asigurări poate fi citită aici.
Atenție! Înainte de încheierea asigurării obligatorii, locuinţele pot să fie supuse unei inspecţii de risc efectuată de PAID, cu scopul de a stabili starea tehnică a locuinţei. În plus, este posibilă o astfel de inspecție și după producerea unui risc asigurat, efectuarea reparaţiilor şi plata despăgubirii. Cheltuielile ocazionate de inspecţiile de risc sunt în seama PAID.
Comentarii articol (14)