Curtea Europeana a Drepturilor Omului s-a pronuntat in aceasta saptamana in cauza Arhiepiscopia Romano-Catolica Alba Iulia c. Romaniei (cererea nr. 3303/03) ºi a condamnat statul roman pentru incalcarea articolului 1 Protocolul 1 aditional la Conventie (dreptul la respectarea proprietatii).
Reclamanta a fost sustinuta in demersurile sale in fata Curtii Europene de Asociatia pentru Apararea Drepturilor Omului in Romania – Comitetul Helsinki (APADOR-CH), prin avocatii cu care colaboreaza.
Potrivit APADOR-CH, arhiepiscopia Romano-Catolica Alba Iulia s-a plans Curtii Europene ca nu a putut intra in posesia Bibliotecii ”Batthyaneum”, Muzeului si Institutului Astronomic al Episcopiei Romano-Catolice (situate in aceeasi cladire din Alba-Iulia), deºi Ordonanta de Urgenta nr.13/1998 restituia aceste proprietati comunitatii maghiare.
In practica, restituirea nu s-a produs nici dupa 14 ani de la reglementare, deoarece comisia speciala, formata din reprezentantii Guvernului si ai comunitatii si prevazuta de ordonanta, nu a finalizat demersurile necesare. Mai mult, Curtea a apreciat ca, in realitate, aceasta comisie nu a fost niciodata constituita. Abia in 2004 competentele privind restituirea au fost transferate unei alte comisii, dar nici aceasta nu a finalizat procedura, iar reclamanta nu a avut la dispozitie nicio cale de atac impotriva acestei situatii.
Prin hotararea pronuntata, Curtea Europeana a stablit ca autoritatile romane, sub controlul Comitetului de Ministrii al Consiliului Europei, au obligatia de a alege masurile de reparatie potrivite pentru a pune capat violarii Conventiei europene a drepturilor omului.
Pentru prejudiciul moral produs de intarzierea timp de 14 ani a finalizarii procedurii de restituire a bunurilor in litigiu, Curtea a hotarat ca statul roman sa plateasca reclamantei suma de 15.000 de euro cu titlul de daune morale.
Textul integral al hotararii este disponibil pe pagina de Internet a Curtii la adresa: www.echr.coe.int/echr/en/hudoc/
Comentarii articol (4)