Conform Procedurilor privind acordarea de exceptii de la vechimea in activitatea financiar-contabila si de la testul de cunostinte in domeniul financiar-contabil, pentru accesul la stagiu, aprobate prin Hotararea Camerei Auditorilor Financiari din Romania nr. 265/2011, cei interesati sa urmeze stagiul in audit financiar trebuie sa sustina inainte un test de verificare a cunostintelor in domeniul financiar-contabil.
Acest test poate fi echivalat, printre altele, cu un program de master, insa doar daca sunt indeplinite o serie de criterii.
Mai precis, o institutie de invatamant superior poate solicita echivalarea unui program de master pe care il organizeaza cu testul de acces la stagiu in audit financiar organizat de Camera Auditorilor Financiari. Iar criteriile care sunt la baza analizarii programului de master sunt, potrivit Hotararii nr. 265/2011, urmatoarele:
- profilul institutiei de invatamant superior solicitante va trebuie sa fie in domeniul financiar-contabil;
- o pondere de peste 70% dintre disciplinele care se predau la master sa o aiba disciplinele in audit financiar, audit intern, fiscalitate si control de gestiune, 20% - contabilitate si 10% -alte discipline;
- forma de invatamant a programului de master trebuie sa fie invatamant de zi;
- respectivul program de master organizat de institutia de invatamant superior solicitanta trebuie sa fie acreditat de catre Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului.
Totusi, un act normativ publicat marti in Monitorul Oficial relaxeaza conditiile de analizare a programului de master. Este vorba despre Hotararea Camerei Auditorilor Financiar nr. 35/2012, care modifica Procedurile de acordare a exceptiilor.
Potrivit noilor reguli, de-acum, forma de invatamant a masterului nu mai trebuie sa fie exclusiv de zi, ci poate fi si la distanta sau cu frecventa redusa.
Mai mult, referitor la ponderea disciplinelor care se predau la master, aceasta s-a modificat dupa cum urmeaza:
- peste 50% - discipline in audit financiar, audit intern, fiscalitate si control de gestiune,
- 50% - contabilitate si alte discipline;
Si in ceea ce priveste echivalarea unui program de master cu perioada de vechime in domeniul financiar-contabil, forma de invatamant a masterului poate fi, de-acum, la distanta sau cu frecventa redusa.
Mai putini bani de platit pe taxele de analizare a dosarelor
Conform Hotararii nr. 265/2011, cei interesati sa urmeze stagiul in audit financiar pot solicita exceptarea de la testul de verificare a cunostintelor. In acest scop, ei vor depune la Camera Auditorilor Financiari un dosar ce va cuprinde, printre altele, diploma de master sau documente care le atesta pregatirea si calificarile obtinute in prealabil.
In plus, trebuie sa plateasca si o taxa de analizare a dosarului. In cazul in care solicitarea de exceptare era respinsa, aceasta taxa era returnata solicitantului in proportie de 50%.
De-acum, Hotararea nr. 35/2012 stabileste ca se va returna 75% din taxa pentru echivalarea testului de acces la stagiu.
Mai mult decat atat, cei care solicitau atat echivalarea testului de acces la stagiu, cat si reducerea vechimii in domeniul financiar-contabil trebuiau sa plateasca 2 taxe: cea de analiza a dosarului depus in vederea reducerii vechimii in domeniul financiar-contabil si cea de analiza a dosarului depus in vederea echivalarii testului de verificare a cunostintelor in domeniul financiar-contabil.
Noul act normativ prevede insa, ca aceste persoane vor achita o singura taxa, si anume taxa pentru echivalarea testului de acces la stagiu, in ceea ce priveste echivalarea si inscrierea la stagiul in activitatea de audit financiar.
Hotararea nr. 35/2012 va putea fi consultata, in zilele urmatoare, in sectiunea noastra de legislatie.
Comentarii articol (0)