Cand apar cosmarurile?
Cosmarurile, ca majoritatea viselor, de altfel, apar in timpul acelei etape de somn cand creierul este foarte activ (faza REM) si proceseaza experientele si informatiile noi. Cosmarurile tind sa apara in a doua jumatate a intervalului de somn, atunci cand intervalurile de REM sunt mai lungi.
Atunci cand copiii se trezesc dintr-un cosmar, imaginile sunt inca proaspete si pot parea reale. Asadar, este natural pentru ei sa simta frica si suparare, sa strige sau sa planga dupa un parinte care sa ii protejeze si sa ii linisteasca.
In jurul varstei de trei-patru ani copiii incep sa inteleaga ca un cosmar este doar un vis si ca ceea ce se intampla atunci cand viseaza nu este real si nu ii poate rani. Dar, chiar si stiind toate acestea, nu inseamna ca cei mici nu se pot speria. Inclusiv copiii mai mari se simt speriati cand se trezesc dintr-un cosmar si au nevoie de reasigurare si confort. Si, dupa cum bine stim, inclusiv noi, adultii, ne putem trezi speriati dupa un cosmar.
Care sunt cauzele cosmarurilor?
Nimeni nu stie exact care este cauza viselor urate. Visele – deopotriva cele placute si mai putin placute – par a fi unul din modurile prin care copiii proceseaza gandurile si sentimentele vizavi de situatiile cu care se confrunta. Cele mai multe cosmaruri apar fara niciun motiv aparent. Alteori, apar atunci cand un copil se confrunta cu stres sau cu diverse schimbari.
Evenimente sau situatii care ar putea fi tulburatoare pentru ei, cum ar fi mutarea intr-o alta casa, inscrierea la o scoala noua, nasterea unui frate sau tensiunile in familie, s-ar putea, de asemenea, reflecta in vise nelinistitoare.
Uneori, cosmarurile apar ca reactie a unui copil la o trauma: un dezastru natural, un accident sau o lovitura. Pentru unii copii, in special cei cu o imaginatie bogata, lectura unor carti si vizionarea de filme de groaza sau emisiuni TV, chiar inainte de culcare, pot declansa cosmaruri.
Tematica viselor neplacute tinde sa reflecte situatiile prin care un copil trece, in functie de varsta pe care o are: sentimente negative, anxietate, independenta, teama de separare. In cosmaruri pot aparea personaje fantastice precum monstri, zmei, animale, creaturi imaginare, dar si persoane familiare, locuri, evenimente sau combinatii neobisnuite din toate acestea.
Copiii mici ar putea avea cosmaruri despre cum sunt rapiti, pierduti, urmariti sau pedepsiti. Uneori, cosmarurile contin mici parti din experientele cotidiene, insa intortocheate in asa fel incat sa-i infricoseze pe cei mici. Un copil ar putea sa nu retina fiecare detaliu al visului, dar isi poate aminti unele imagini, personaje sau situatii, precum si partile care l-au speriat.
Sa chemam visele placute
Parintii nu pot preveni cosmarurile, dar ii pot ajuta pe copii sa aiba un somn usor, care incurajeaza visele placute. Pentru a-i ajuta pe copii sa se relaxeze atunci cand este timpul de culcare si sa asocieze acel moment al zilei cu siguranta si confort, asigura-te ca cei mici:
- au o ora de culcare si o ora de trezire regulate;
- au o rutina de somn, care ii ajuta sa se linisteasca si sa se simta in siguranta pe masura ce adorm; acest lucru ar putea include o baie, cateva minute cu un parinte inainte de somn, o poveste, o discutie scurta si linistita despre evenimentele placute ale zilei;
- au un pat confortabil, iar camera lor este ferita de zgomotele de afara; o jucarie preferata, un animalut de plus sau o veioza aprinsa ar putea avea un rol important;
- evita filmele de groaza, emisiunile TV inspaimantatoare si povestile cu zmei inainte de culcare, mai ales daca le-au mai provocat cosmaruri in trecut;
- stiu ca visele neplacute nu sunt reale si ca nu ii pot rani.
Dupa un cosmar
Iata cum poti ajuta copilul sa isi gestioneze cosmarurile si sa treaca peste ele:
Reasigura-l ca esti acolo. Prezenta ta il ajuta pe cel mic sa se simta in siguranta si protejat dupa ce se trezeste cu o senzatie de teama. A te sti acolo, indiferent ce se intampla, contribuie la consolidarea sentimentului de siguranta al copilului tau.
Eticheteaza ceea ce s-a intamplat. Fa-l pe cel mic sa inteleaga ca ceea ce a visat a fost doar un cosmar care, atunci cand s-a trezit, s-a si incheiat. Ai putea spune ceva de genul “ai avut un vis urat, dar acum esti treaz si totul este in regula”. Reasigura-ti copilul ca lucrurile infricosatoare care se petrec in cosmar nu au loc si in lumea reala.
Ofera-i intelegere. Arata-i copilului ca ai inteles ca ii este frica, dar ca totul este OK si ca nimic rau nu i se poate intampla. Fa-l sa inteleaga ca nu este nimic in neregula cu el; aminteste-i ca toata lumea viseaza, iar cosmarurile uneori ii pot afecta si pe adulti intrucat ce este infricosator si suparator poate parea adesea foarte real in vis pentru oricine, chiar si pentru parinti.
Nu te folosi niciodata de bau-bau. Nu il ameninta niciodata pe cel mic ca daca nu e cuminte iese bau-bau din dulap sau un monstru de sub pat. Daca totusi aude la alti copii despre existenta monstrilor domestici si incepe sa se teama, nu il ridiculiza. Intra in jocul lui si verifica dulapul, uita-te sub pat si spune-i ca nu e nici picior de monstru.
Ilumineaza camera copilului pentru o atmosfera detensionata. O camera luminata e timp de noapte, chiar si cu o veioza slaba sau cu un acvariu, ii ajuta foarte mult pe copii sa se simta in siguranta pe timp de noapte. Ar putea fi chiar mai linistiti si mai pregatiti sa mearga la culcare daca stiu ca ii asteapta o veioza care le canta un cantec de leagan sau ca isi vad pestisorii inotand in acvariu. Ii poti lasa micutului si o lanterna la indemana, in cazul in care il face sa se simta in siguranta.
Ajuta-ti copilul sa se culce la loc. Dupa un cosmar, ii poti oferi ceva pentru a-l ajuta sa-si regaseasca starea de bine. Poate fi un ursulet de plus, o paturica, un pui de perna, o veioza sau un casetofon cu muzica linistitoare in surdina. Poti discuta cu el ce vise si-ar dori sa aiba pe timp de noapte. Ai putea pecetlui aceasta discutie cu un pupic, inainte de a-i stinge lumina si a parasi camera in varful picioarelor.
Fii un bun ascultator. Nu este nevoie sa vorbesti prea mult despre cosmaruri. E suficient sa il ajuti pe copil sa se simta calm si protejat si gata sa se culce la loc. Dimineata, insa, puteti discuta in detaliu despre cosmarul din noaptea trecuta. Asculta-i fiecare vorba si pune-i intrebari pentru a-l asigura ca esti cu mintea prezenta la ce are el de spus. Vorbind despre cosmaruri – poate chiar desenandu-le sau scriind despre ele – multe din ele isi pierd puterea negativa asupra copilului. Daca are o imaginatie bogata, l-ai putea sfatui pe micutul tau sa inventeze un alt sfarsit (unul fericit, daca se poate) pentru cosmarul sau.
Comentarii articol (1)