Potrivit comunicatului, reprezentantii societatii civile au propus, marti, presedintelui Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea, si liderilor grupurilor parlamentare modificarea Legii nr. 96/2006 privind statutul deputatilor si senatorilor, in special prin elaborarea unui Cod de etica care sa aiba in vedere conduita parlamentara, se arata in documentul de presa.
In acest sens, anunta sursa citata, s-a propus infiintarea unei Comisii comune de disciplina si etica a celor doua Camere, in termen de 30 de zile de la numirea noului Parlament, care sa fie compusa din membri ai celor doua Camere, dar si din afara mediului parlamentar, fara apartenenta politica. Concret, potrivit documentului de presa, parlamentarii ar urma sa fie numiti de presedintele fiecarei Camere, in urma voturilor secrete exprimate de majoritatea parlamentara, in sedinta comuna, fiecare membru al comisiei urmand sa fie numit pentru o perioada de 6 luni.
Potrivit declaratiilor lui Valeriu Zgonea, toti liderii grupurilor parlamentare au acceptat introducerea in Regulamentul Camerei Deputatilor a unei anexe referitoare la Codul de conduita al parlamentarilor. "In urmatoarele zile, vom lucra aplicat si speram ca la sfarsitul saptamanii viitoare liderii grupurilor parlamentare vor depune un proiect cu privire la continutul acestui Cod de conduita”, a precizat presedintele Camerei Deputatilor.
In plus, Zgonea este de parere ca atat Parlamentul Romaniei, cat si parlamentarii sai au nevoie acum, in 2012, de un Cod de conduita care sa le defineasca atitudinea, comportamentul, si care sa fie introdus in Regulamentul Camerei Deputatilor. "Trebuie sa facem acest lucru inainte de a intra in campania electorala, pentru a da un semnal tuturor candidatilor cu privire la obligatiile pe care le au", a mai spus demnitarul.
Viitorul cod de conduita al parlamentarilor va avea ca baza de pornire modelul anglo-saxon, precum si regulile impuse de Parlamentul European, urmand ca intr-o viitoare sedinta de plen, de la sfarsitul lunii octombrie, sa aiba loc o prima discutie pe aceasta tema.
Mita si traseismul politic, interzise
Reprezentantii societatii civile au adus in discutie si traseismul politic, propunand interzicerea, pe perioada mandatului parlamentarilor, schimbarii partidului politic sau a organizatiei minoritatii nationale pe a carui lista a fost ales respectivul membru al Parlamentului.
Conform initiativei, incalcarea acestei prevederi ar avea ca finalitate pierderea mandatului de parlamentar, Comisia comuna de etica si disciplina urmand sa sesizeze presedintele Camerei din care face parte parlamentarul care incalca aceste reguli.
Un alt subiect de discutie a fost mita, reprezentantii societatii civile venind cu o propunere si in acest sens: "un parlamentar nu trebuie sa promoveze cu buna stiinta sau in mod necorespunzator orice chestiune/problema, sa voteze cu privire la orice proiect de lege sau rezolutie sau sa adreseze orice intrebare sau interpelare in plenul Parlamentului sau in comisiile sale in schimbul unei/oricarei remuneratii, comision, plata, recompensa sau beneficiu in natura, cu caracter privat, pe care membrul l-a primit, il primeste sau se asteapta sa il primeasca."
La intalnirea de marti, 9 octombrie, in cadrul careia au fost puse in discutie toate aceste propuneri, au participat Valeriu Zgonea, liderii grupurilor parlamentare si mai multi reprezentanti ai societatii civile, printre acestia numarandu-se Victor Alistar, director executiv Transparency International Romania, Cristian Parvulescu, presedintele Asociatiei Pro Democratia, si Georgiana Iorgulescu de la Centrul de resurse juridice.
Comentarii articol (1)