Noua Lege a sanatatii, o ancora solida sau doar un inceput timid, titreaza capital.ro.
Cu un buget al sanatatii de sub 4% din PIB si cu un nivel al contributiilor sociale de sanatate extrem de redus, Romania trebuie sa cladeasca un nou sistem de finantare si organizare a sanatatii publice, care sa poata asigura un echilibru intre nevoia in crestere de servicii medicale si medicamente si resursele financiare alocate. In esenta, aceasta este provocarea la care trebuie sa raspunda noua Lege privind organizarea si functionarea sistemului de sanatate din Romania („noua Lege a sanatatii“), al carei proiect a fost supus dezbaterii publice in iulie 2012 si va fi, in curand, fie dezbatut in Parlament, fie asumat de Guvern, fiind preconizat sa intre in vigoare la inceputul lui 2013.
Oltchim, efect de domino: Cum au fost lovite afacerile firmelor de constructii, se intreaba dailybusiness.ro.
Problemele acute cu care s-a confruntat in ultimi ani compania Oltchim Ramnicu Valcea si care au culminat cu recenta inchidere a activitatii combinatului au afectat puternic business-urile firmelor romanesti din domeniul constructiilor. Astfel, unele companii care cumparau materie prima de la Oltchim au inregistrat, potrivit unor surse din piata, cresteri ale costurilor de pana la 30%, din cauza ca au fost nevoite sa importe de la combinate similare din Ungaria, Polonia sau Germania, suportand astfel cheltuieli suplimentare legate de transport si de diferentele de curs valutar.
Cine a castigat din recesiune. Inclusiv Nouriel Roubini, scrie jurnalul.ro.
In ultimul sau numar, revista americana Foreign Policy prezinta o lista a companiilor, tarilor sau personalitatilor care au avut de profitat de pe urma crizei economice mondiale. McDonald’s: In ultimii 10 ani, capitalizarea companiei a afisat o crestere de 500%. Indiferent de nenorocirile care se abat asupra omenirii, fie ele razboaie sau cataclisme economice, lantul de restaurante de tip fast-food nu numai ca rezista, dar castiga bani frumosi si profituri de invidiat. Pentru consumatori, localurile firmei reprezinta un fel de oaza a stabilitatii, explica expertii Foreign Policy.
Romanialibera.ro: Schimbarea la fata a sistemului medical.
Dupa mai bine de 20 de ani, autoritatile par mai decise decat oricand sa faca ordine in modul in care este finantat sistemul de sanatate din tara noastra. Potrivit calendarului propus de Ministerul Sanatatii, noua lege a sanatatii ar trebui sa intre in aceasta toamna in dezbaterea Parlamentului. Conform proiectului de act normativ, supus spre dezbatere publica in aceasta vara, schimbarile vizeaza reorganizarea sistemului de asigurari de sanatate, organizarea si functionarea spitalelor, precum si cresterea controlului calitatii serviciilor si cresterea rolului Ministerului Sanatatii in monitorizarea si controlul politicilor de sanatate.
Operatorii de spitale si clinici private: Piata creste si se anunta noi investitii, dar in tara, spre deosebire de Bucuresti, „lucrurile sunt dure“, arata zf.ro.
Piata serviciilor medicale private va continua sa creasca in perioada urmatoare intr-un ritm mai redus comparativ cu anii anteriori, insa apar primele discutii despre aglomerarea acestei industrii Dupa Bucuresti, al doilea oras in care operatorii privati s-au inghesuit este Brasov Trei dintre actionarii A&D Pharma, cel mai mare grup din industria locala de medicamente, au renuntat in primavara acestui an la actiunile pe care le detineau in cadrul retelei de clinici private Anima.
Decizia pentru Hidroelectrica, amanata pe joia viitoare, relateaza adevarul.ro.
Curtea de Apel Bucuresti a amanat pentru joi, 18 octombrie, decizia in cazul recursurilor formulate de Alpiq RomIndustries, Alpiq RomEnergie si Hidrosind impotriva hotararii din iunie a Tribunalului Bucuresti de deschidere a procedurii insolventei Hidroelectrica. Judecatorii Curtii de Apel Bucuresti au finalizat in 4 octombrie discutarea recursurilor declarate in dosarul in care Tribunalul Bucuresti a decis declansarea procedurii de insolventa in cazul companiei Hidroelectrica, instanta anuntand atunci ca amana pronuntarea pentru 11 octombrie.
Te-a pacalit Sima? Vezi ce e de facut, informeaza evz.ro.
Cristian Sima, broker respectat in piata de capital si pana ieri presedinte al Bursei din Sibiu (Sibex), a lasat in urma sa, pe langa norul de praf de rigoare, un munte de semne de intrebare. Cele mai importante sunt daca isi vor mai vedea vreodata clientii sai banii si daca ar fi putut cineva sa il opreasca la timp. In cursul zilei de ieri, scandalul a capatat amploare, aparand si primele detalii picante. La loc de cinste e lista VIP-urilor care au fost convinse de broker sa ii dea banii spre administrare. Printre ele, nume precum Daniel Daianu, Catalin Predoiu, Puiu Popoviciu, Andreea Raicu si Irina Schrotter.
Comentarii articol (0)