OG nr. 65/1994, actul normativ ce reglementeaza activitatea de expertiza contabila si a contabililor autorizati, a fost modificata prin OG nr. 23/2012, publicata in Monitorul Oficial nr. 624 din 30 august 2012.
Actul normativ, care a intrat in vigoare la inceputul lunii septembrie, a modificat art. 7 din OG nr. 65/1994.
Inainte de modificare, acest articol prevedea ca "persoanele fizice si juridice care au calitatea de expert contabil pot efectua activitatile de audit financiar si consultanta fiscala, cu respectarea reglementarilor specifice acestor activitati".
Dupa modificare, art. 7 este clarificat si stabileste ca "persoanele fizice si juridice care au calitatea de expert contabil pot efectua activitatile de audit financiar, consultanta fiscala si evaluare numai dupa dobandirea, in conditiile legii, a calitatii de auditor financiar, consultant fiscal sau evaluator autorizat, dupa caz".
Potrivit Suzanei Adamache, Partener in departamentul de Taxe al firmei de contabilitate FinExpert, aceasta noua reglementare nu este o surpriza.
"Chiar si pana la aparitia OG nr. 23/2012, prin coroborarea prevederilor OG nr. 65/1994 privind organizarea activitatii de expertiza contabila si a contabililor autorizati cu cele ale OG nr. 71/2001 privind organizarea si exercitarea activitatii de consultanta fiscala si cele ale OUG nr. 75/1999 privind activitatea de audit financiar, persoanele fizice si juridice care aveau calitatea de expert contabil puteau efectua activitatile de audit financiar si consultanta fiscala numai dupa dobandirea calitatii de auditor financiar, respectiv consultant fiscal", a explicat Suzana Adamache pentru AvocatNet.ro.
Insa, atunci cand vorbim de activitatea de evaluare, lucrurile stau putin diferit pentru ca, potrivit OG nr. 65/1944, expertii contabili aveau dreptul sa execute si evaluari patrimoniale.
"Pana la aparitia OG nr. 23/2012 ne confruntam cu o contradictie a doua acte normative. Astfel, pe de o parte ordonanta care reglementeaza activitatea de expertiza contabila stipula ca evaluarile patrimoniale pot fi executate de catre expertii contabili, iar pe de alta parte, ordonanta care instituie masuri in domeniul evaluarii bunurilor (OG nr. 24/2011) prevedea ca activitatea de evaluare poate fi desfasurata numai de persoanele ce au calitatea de evaluator autorizat", precizeaza Adamache.
Odata cu nou reglementare, se specifica clar ca expertii contabili pot desfasura activitati de evaluare numai dupa dobandirea calitatii de evaluator autorizat.
Totusi, in mod surprinzator, art. 6 din OG nr. 65/1994 privind organizarea activitatii de expertiza contabila si a contabililor autorizati a ramas neschimbat si prevede in continuare ca un expert contabil poate executa, printre altele, si evaluari patrimoniale.
La fel de interesant este si faptul ca pentru a intra in stagiul de pregatire in vederea obtinerii calitatii de expert contabil, candidatii trebuie sa sustina un examen scris, la 7 discipline:
- Contabilitate
- Fiscalitate
- Drept
- Evaluarea economica si financiara a intreprinderii
- Audit
- Expertiza contabila
- Doctrina si deontologia profesiei contabile
Potrivit unui expert contabil care a preferat sa ramana anonim, viitorii experti contabili sunt obligati practic sa cunoasca notiuni de evaluare si audit, desi sunt activitati pe care nu le vor putea practica niciodata, fara a dobandi o calificare ulterioara.
CECCAR tace
Desi am cerut lamuriri si din partea CECCAR cu privire la noile reglementari care afecteaza profesia de expert contabil, raspunsul lor a fost evaziv si steril. Adriana Dumitru, director al Directiei Juridice a Corpului Expertilor Contabili si Contabili Autorizati nu a raspuns deloc la intrebarile prin ceream un punct de vedere oficial referitor la prevederile din OG nr. 23/2012.
<<Urmare e-mailului dumneavoastra, inregistrat la Corp sub nr. 8819/04.09.2012, prin care ne solicitati raspunsuri la unele intrebari referitoare la modificarile aduse O.G nr.65/1994, prin O.G nr.23/2012, va multumim pentru interesul acordat domeniului contabilitatii din Romania si totodata va asiguram de intregul suport la momentul publicarii in Monitorul Oficial al Romaniei a Legii de aprobare a O.G nr.23/2012>> a fost singurul raspuns primit din partea CECCAR.
Reglementarile noi. Reglementari bune?
Suzana Adamache, Tax Partner la FinExpert, este de parere ca OG nr. 23/2012 aduce completari importante pentru clarificarea legislatiei din domeniu.
"Avand in vedere faptul ca profesiile de expert contabil si contabil autorizat au fost primele reglementate, iar ulterior contextul economic din Romania a condus la aparitia profesiilor de auditor financiar, consultant fiscal si evaluator si la separarea aptitudinilor membrilor fiecarei categorii antementionate, modificarea legislatiei se impunea de mult timp", spune Adamache, care precizeaza ca separarea profesiilor exista si in alte tari si este fireasca in situatia in care complexitatea lucrarilor pe fiecare activitate in parte este in crestere datorita dezvoltarii legislatiei in domeniu prin prisma alinierii la legislatia europeana.
Mai mult decat atat, Suzana Adamache precizeaza ca OG nr. 23/2012 are un efect pozitiv din punctul de vedere al taxelor platibile catre fiecare organism profesional.
"In anii precedenti pentru toate veniturile obtinute de o societate comerciala membra a CECCAR (Corpul Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati), indiferent de tipul lucrarilor prestate, respectiv de contabilitate, consultanta sau audit, se datora taxa variabila catre CECCAR. In acelasi timp, pentru veniturile din audit se datora si taxa variabila catre CAFR (Camera Auditorilor Financiari din Romania), iar pentru veniturile din consultanta se datora si taxa variabila catre CCF (Camera Consultantilor Fiscali). Practic pentru veniturile din audit si consultanta se datora taxa variabila de doua ori. In prezent este clar ca fiecare profesie este reglementata separat si ca atare taxele platite catre fiecare organism profesional nu se vor suprapune", puncteaza reprezentantul Fin Expert.
Comentarii articol (23)