Conform normelor legale in vigoare in momentul de fata, in cazul in care amenda contraventionala nu a fost achitata in termen de 30 zile de la data ramanerii definitive a sanctiunii si nu exista posibilitatea executarii silite, contravenientul poate fi obligat de o instanta judecatoreasca la efectuarea unei munci in folosul comunitatii. De asemenea, OG nr. 2/2001 prevede ca sanctiunea se aplica de catre instanta de judecata pe a carei raza teritoriala s-a savarsit contraventia, tinandu-se seama de partea din amenda care a fost achitata.
Totusi, proiectul de lege publicat de MT modifica aceasta reglementare, stabilind ca instanta de judecata care va aplica sanctiunea va fi cea pe a carei raza teritoriala se afla domiciliul fiscal al contravenientului.
In plus, potrivit expunerii de motive a proiectului de act normativ, transformarea amenzii contraventionale in sanctiunea de munca in folosul comunitatii se poate face, in prezent, doar in cazul sanctiunilor contraventionale aplicate persoanelor fizice, conform OG nr.2/2001, la cererea organului din care face parte agentul constatator.
Proiectul de act normativ schimba aceasta prevedere, in sensul ca cererea de transformare a amenzii in munca in folosul comunitatii nu se va mai intocmi de agentul constatator, ci de administratia publica locala in a carei raza domiciliaza contravenientul.
Cei care refuza sa plateasca calatoria cu trenul vor fi amendati contraventional
In expunerea de motive, initiatorii proiectului de lege sustin ca sanctiunea de munca in folosul comunitatii se va aplica inclusiv calatorilor care circula cu trenul, dar refuza sa plateasca tariful biletului.
Mai exact, se arata in expunerea de motive, pentru a putea beneficia de serviciul de transport feroviar cu trenul calatorul trebuie sa posede o legitimatie de calatorie valabila la data, trenul, clasa si serviciul utilizate. Totusi, in cazul in care calatorul nu prezinta in tren o legitimatie de calatorie valabila, acesta este obligat sa plateasca tariful de taxare in tren.
Daca si in acest caz calatorul refuza plata tarifului de taxare in tren, atunci va fi considerat contravenient si tratat potrivit legii. Adica i se vor aplica, conform OG nr. 2/2001, fie avertisment, fie amenda contraventionala, fie sanctiunea de munca in folosul comunitatii.
Puteti consulta AICI proiectul de lege lansat in dezbatere de Ministerul Transporturilor.
Comentarii articol (7)