avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 795 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Prescripție amendã contravenționalã
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Prescripție amendã contravenționalã

Art. 131 din OG nr. 92/2003 prevede prescripția amenzilor contravenționale. dar prescripția dreptului la acțiune cât este, de la ce dată se calculează ? Mă refer la dreptul Poliției de a cere transformarea amenzii în muncă în folosul comunității. Am găsit ceva practică judiciară, care este diferențiată. Unii magistrați consideră că este de 3 ani, conform codului de procedură, alții consideră că se aplică disp cod fiscal, de 5 ani. Oare care ar fi varianta corectă ? Și totodată de când se naște acest drept, de când începe să curgă ?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 09:56, 9 Martie 2014
OG nr.2/2001 prevede :
Art. 39.1
(1)In cazul in care contravenientul nu a achitat amenda in termen de 30 de zile de la ramanerea definitiva a sanctiunii si nu exista posibilitatea executarii silite, acesta va sesiza instanta in circumscriptia careia s-a savarsit contraventia, in vederea inlocuirii amenzii cu sanctiunea prestarii unei activitati in folosul comunitatii, tinandu-se seama, dupa caz, si de partea din amenda care a fost achitata.
(2)In cazul in care contravenientul, citat de instanta, nu a achitat amenda in termenul prevazut la alin. (1), instanta procedeaza la inlocuirea amenzii cu sanctiunea prestarii unei activitati in folosul comunitatii pe o durata maxima de 50 de ore, iar pentru minori incepand cu varsta de 16 ani, de 25 de ore.
(3)Hotararea prin care s-a aplicat sanctiunea prestarii unei activitati in folosul comunitatii este supusa recursului.
(4)Urmarirea punerii in executare a sentintelor se realizeaza de catre serviciul de executari civile de pe langa judecatoria in a carei raza s-a savarsit contraventia, in colaborare cu serviciile specializate din primarii

Asadar, dreptul la actiune incepe sa curga de la data expirarii termenului de 30 de zile mentionat mai sus.


OG 55/2002 , art. 21.1:
(1)Executarea sancţiunii prestării unei activităţi în folosul comunităţii se prescrie în termen de 2 ani de la data rămânerii irevocabile a hotărârii judecătoreşti prin care s-a aplicat sancţiunea.

(2)Dacă până la punerea în executare a mandatului de executare a sancţiunii prestării unei activităţi în folosul comunităţii sau dacă în timpul executării sancţiunii prestării unei activităţi în folosul comunităţii a intervenit o hotărâre definitivă de condamnare la o pedeapsă privativă de libertate, cu executare, sancţiunea contravenţională nu se mai execută.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Prescriptie! goldfish goldfish va rog din suflet sa ma ajutati cu 2 raspunsuri pt. intrebarile mele: 1.in ce termen se prescrie executarea sanctiunii amenzii ... (vezi toată discuția)
Consecinte neplata amenda administrativa theocostyn12 theocostyn12 Buna ziua! As avea nevoie de niste sfaturi in privinta undei amenzi administrative. Am primit in data de 4.nov.2014 o decizie prin care sunt sanctionat cu o ... (vezi toată discuția)
Cand se prescrie sanctiunea aplicata unei contraventii? Alex13e Alex13e Am contestat un proces verbal prin cara mi se suspenda dreptul de a conduce autovechicule. Au trecut 9 luni de la intocmirea procesului verbal si cred ca am ... (vezi toată discuția)