avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 847 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... PRESCRIPTIE!
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

PRESCRIPTIE!

va rog din suflet sa ma ajutati cu 2 raspunsuri pt. intrebarile mele:

1.in ce termen se prescrie executarea sanctiunii amenzii contraventionale?
2.sanctiunea inchisorii contrav. se poate aplica numai pt. pers. fizice sau juridice?
cumva e termenul de 2 ani si la pct. 2 -numai pers. fizice?

va multumesc
Executarea sancţiunii amenzii contravenţionale se prescrie dacă procesul-verbal de constatare a contravenţiei nu a fost comunicat contravenientului în termen de o luna de la data aplicării sancţiunii.

Inchisoarea se aplica numai persoanelor fizice.
1. Art. 14 alin. 1 din O.G. 2/2001 prevede: Executarea sanctiunii amenzii contraventionale se prescrie daca procesul-verbal de constatare a contraventiei nu a fost comunicat contravenientului in termen de o luna de la data aplicarii sanctiunii.
Art. III din O.U.G. nr. 108/2003 prevede: Ori de câte ori o lege sau o ordonanţă prevede că o contravenţie se sancţionează cu închisoarea contravenţională alternativ cu amenda, referirea la sancţiunea închisorii contravenţionale se consideră făcută la sancţiunea prestării unei activităţi în folosul comunităţii.
Cauzele aflate în curs de judecată, în care agentul constatator a solicitat instanţei aplicarea sancţiunii închisorii contravenţionale, sunt soluţionate potrivit prezentei ordonanţe de urgenţă.


2. Numai persoanelor fizice.
Art. 9 din OG 2/2001 prevede: (1) Prestarea unei activitati in folosul comunitatii poate fi stabilita numai prin lege si numai pe o durata ce nu poate depasi 300 de ore.
(2) Sanctiunea prevazuta la alin. (1) se stabileste alternativ cu amenda.
(3) In cazul in care contravenientul nu a achitat amenda in termen de 30 de zile de la ramanerea definitiva a sanctiunii si nu exista posibilitatea executarii silite, organul din care face parte agentul constatator va sesiza instanta de judecata pe a carei raza teritoriala s-a savarsit contraventia, in vederea inlocuirii amenzii cu sanctiunea obligarii contravenientului la prestarea unei activitati in folosul comunitatii, tinandu-se seama de partea din amenda care a fost achitata.
(4) La primul termen de judecata, instanta, cu citarea contravenientului, poate acorda acestuia, la cerere, un termen de 30 de zile, in vederea achitarii integrale a amenzii.
(5) In cazul in care contravenientul nu a achitat amenda in termenul prevazut la alin. (4), instanta procedeaza la inlocuirea amenzii cu sanctiunea obligarii la prestarea unei activitati in folosul comunitatii, cu acordul acestuia.
(6) Hotararea prin care s-a aplicat sanctiunea prestarii unei activitati in folosul comunitatii este supusa recursului.
;)
Buna ziua!
1. O luna de la sanctiune, cu conditia ca in acest termen sa nu va fi comunicat P-V-ul de constatare a sanctiunii.
2. Numai persoanele fizice.
Cu stima,
av. Silviu Serban

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Munca in folosul comunitatii o poate cere agentul constatator (politie) ? mada75lina mada75lina Art. 9. - (1) Prestarea unei activitati in folosul comunitatii poate fi stabilita numai prin lege si numai pe o durata ce nu poate depasi 300 de ore. (2) ... (vezi toată discuția)
Inlocuirea amenzii cu munca in folosul comunitatii san24c san24c In cazul unui proces-verbal de contraventie,intocmit la data de 20.02.2005,unei persoane fizice de catre agentul de politie,in temeiul OUG 195/2002,daca ... (vezi toată discuția)
Amenda aplicata de politia de frontiera Simona.Teschere Simona.Teschere buna ziua, amenda data de politia de frontiera este contraventionala? daca nu se achita se pun penalizari? Sau se prescrie peste o anumita perioada de time? (vezi toată discuția)