Directia Generala a Finantelor Publice Valcea atrage atentia, intr-o informare publicata marti, ca persoanele care nu realizeaza venituri intr-un an fiscal au obligatia platii contributiei individuale lunare de asigurari sociale de sanatate pentru a dobandi calitatea de asigurat.
In aceasta situatie se inscriu cei care nu realizeaza intr-un an fiscal:
- venituri de natura celor mentionate la Titlul IX^2, capitolele I - III din Codul fiscal, si anume: venituri din salarii, venituri asimilate salariilor si venituri din pensii, venituri din activitati independente, activitati agricole si asocieri fara personalitate juridica sau alte venituri
- venituri sub forma indemnizatiilor de somaj
- venituri din pensii mai mici de 740 lei
si care nu se incadreaza in categoriile de persoane care beneficiaza de asigurarea de sanatate fara plata contributiei.
Asa cum explicam intr-un alt articol publicat pe AvocatNet.ro, exista o intreaga lista de persoane care se considera asigurate in sistemul de sanatate, chiar daca nu platesc contributii la Fondul National Unic al Asigurarilor de Sanatate (FNAUSS). Astfel, potrivit legii nr. 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii nu datoreaza contributii de sanatate copiii pana la varsta de 18 ani.
Tinerii cu varsta cuprinsa intre 18 ani si 26 de ani sunt, de asemenea, scutiti de la plata contributiei, daca sunt elevi, inclusiv absolventii de liceu, pana la inceperea anului universitar, dar nu mai mult de 3 luni, daca nu realizeaza venituri din munca. In mod similar, si studentii de pana la 26 de ani beneficiaza de asigurare de sanatate, fara a plati contributii la stat, daca nu au venituri din munca.
Totodata beneficiaza asistenta medicala fara a cotiza la stat si tinerii cu varsta de pana la 26 de ani care provin din sistemul de protectie a copilului, cu conditia sa nu realizeze venituri din munca sau sa nu fie beneficiari de ajutor social acordat in temeiul Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat.
Nici sotul, sotia si parintii fara venituri proprii, aflati in intretinerea unei persoane asigurate, nu trebuie sa plateasca contributia de sanatate, dar beneficiaza de asigurare in sistemul medical.
Si femeile insarcinate si lauzele pot beneficia de ingrijiri medicale fara plata contributiei, daca nu au nici un venit sau au venituri sub salariul de baza minim brut pe tara.
In acelasi timp, Legea nr. 95/2006 prevede ca sunt scutite de la plata contributiei de sanatate si persoanele persecutate din motive politice, veteranii si vaduvele de razboi, dar si persoanele care si-au jertfit viata sau au avut de suferit in urma revoltei muncitoresti anticomuniste de la Brasov din noiembrie 1987.
Nu in ultimul rand, beneficiaza de asistenta medicala fara a cotiza si persoanele cu handicap care nu realizeaza venituri din munca, pensie sau alte surse, cu exceptia celor obtinute in baza Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 102/1999 privind protectia speciala si incadrarea in munca a persoanelor cu handicap, precum si bolnavii cu afectiuni incluse in programele nationale de sanatate, pana la vindecarea respectivei afectiuni, daca nu realizeaza venituri din din munca, pensie sau din alte resurse.
DGFP Valcea precizeaza ca persoanele care nu realizeaza venituri si nu beneficiaza de asigurarea de sanatate fara plata contributiei trebuie sa plateasca CASS, baza lunara de calcul fiind valoarea salariului minim brut pe tara - 700 lei. Practic, aceste persoane trebuie sa achite lunar 5,5% din 700 de lei, si anume 38,5 lei.
Plata contributiei de asigurari sociale de sanatate pentru aceasta categorie de contribuabili se face lunar, pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei pentru care se datoreaza contributia.
Plata se face la trezoreria administratiei fiscale teritoriale la care este arondat contribuabilul.
Cititi AICI cum se completeaza ordinele de plata pentru achitarea CASS.
Comentarii articol (42)