Legea societatilor comerciale stabileste ca societatile cu raspundere limitata se constituie prin contract de societate si statut. Acestea pot fi incheiate sub forma unui inscris unic denumit act constitutiv.
In cazul in care firma are un asociat unic (deci se constituie prin actul de vointa al unei singure persoane) normele legale permit constituirea societatii numai cu statut, fara a mai fi necesar si contractul de societate.
"Cand se incheie numai contract de societate sau numai statut, acestea pot fi denumite, de asemenea, act constitutiv", se precizeaza in Legea societatilor comerciale.
Potrivit prevederilor legale, actul constitutiv se incheie sub semnatura privata, iar forma autentica a acestui document este obligatorie in cazul unei SRL, numai daca printre bunurile subscrise ca aport la capitalul social se afla un imobil.
Articolul 7 din Legea societatilor comerciale prevede toate informatiile pe care trebuie sa le contina un act constitutiv al unei societati comerciale cu raspundere limitata.
Astfel, conform prevederilor, documentul trebuie sa cuprinda datele de identificare a asociatilor, si anume:
- pentru persoanele fizice: numele, prenumele, codul numeric personal si, daca este cazul, echivalentul acestuia, potrivit legislatiei nationale aplicabile, locul si data nasterii, domiciliul si cetatenia;
- pentru persoanele juridice: denumirea, sediul, nationalitatea, numarul de inregistrare in registrul comertului sau codul unic de inregistrare, potrivit legii nationale aplicabile.
Aceleasi date de identificare trebuie precizate in actul constitutiv si pentru asociatii care reprezinta si administreaza societatea sau administratorii neasociati, precum si pentru primii cenzori sau primul auditor financiar ai societatii.
In ceea ce priveste administratorii firmei, actul constitutiv trebuie sa mai stabileasca puterile ce li s-au conferit acestora si daca ei urmeaza sa le exercite impreuna sau separat.
De asemenea, din actul constitutiv al SRL nu trebuie sa lipseasca forma, denumirea si sediul social al societatii si nici obiectul de activitate al acesteia, cu precizarea domeniului si a activitatii principale.
Pe langa sediul social, documentul trebuie sa precizeze si sediile secundare (sucursale, agentii, reprezentante sau alte asemenea unitati fara personalitate juridica), atunci cand se infiinteaza o data cu societatea.
In situatia in care ele nu sunt infiintate odata cu firma, insa se are in vedere organizarea lor ulterioara, actul constitutiv trebuie sa contina conditiile pentru infiintarea lor.
Alte informatii obligatoriu de precizat intr-un act constitutiv sunt cele referitoare la capitalul social al firmei. Astfel, trebuie precizat aportul fiecarui asociat, in numerar sau in natura, precum si valoarea aportului in natura si modul in care a fost facuta evaluarea.
"La societatile cu raspundere limitata se vor preciza numarul si valoarea nominala a partilor sociale, precum si numarul partilor sociale atribuite fiecarui asociat pentru aportul sau", mai mentioneaza Legea societatilor comerciale.
Tot in actul constitutiv al unei societati cu raspundere limitata este obligatoriu sa apara detalii despre partea fiecarui asociat la beneficii si la pierderi.
Potrivit normelor legale in vigoare, din actul constitutiv nu pot lipsi nici durata societatii si informatiile despre modul in care va fi dizolvata si lichidata.