In urma cu 12 ani, Avocatnet.ro a parut o idee buna. Intre 2001 si 2003 am stat mai mult prin cafenele-internet pentru ca nu-mi permiteam un calculator. Facusem un schimb cu detinatorul unei astfel de cafenele: eu ii faceam consultanta, el ma lasa sa actualizez AvocatNet.ro o data sau de doua ori pe luna. Astazi, proiectul Povestilã mi se pare o alta idee buna. Ce e Povestilã? Afla mai jos si spune-mi parerea ta. E un proiect cu sanse de reusita?
In anul 2000 consideram ca lumea juridica / economica are nevoie de mai multa informatie usor de parcurs si furnizata in timp real. Si pare ca a fost un concept care a prins, din moment ce astazi suntem unul dintre cele mai mari websiteuri de gen din Europa si chiar din lume. Dar nu despre asta e vorba in textul meu. Nu. In textul prezent e vorba despre o alta lume care astazi, final de octombrie 2012, cred ca are nevoie de mai multa informatie, prezentata mai frumos decat pana acum: copilaria. Si iata de ce cred asta.
Monstrii din buzunarul de la piept
Nu-i spune unui copil ca nu exista monstri. El stie deja ca exista. Tot ce trebuie sa-i spui este ca monstrii pot fi invinsi. Si, poate, in viitor, copilul tau va invata ca lumea nu e formata din bucurii si obstacole de netrecut, ci din lucruri bune si lucruri rele, pe care trebuie sa le privim cu totii in fata si sa le primim exact asa cum au venit.
De foarte multe ori, consideram copilaria un concept logic si pragmatic, de parca anisorii celor mici ar fi doar o ecuatie simpla de matematica, pe care o rezolvam dupa reguli bine-stiute. In realitate, ei sunt altfel. Si au temeri diferite. Si gandesc diferit. Si incearca sa inteleaga lumea folosind mecanisme pe care de putine ori le intelegem pana la capat.
Fetita careia nu-i placeau povestile
Cu vreo doua saptamani in urma, prins cu proiectul despre care vorbim in acest text, am mers la o gradinita si am incercat sa vad cum privesc povestile copiii de 3 - 5 ani. Dincolo de experienta in sine, geniala de-a dreptul, mi-au ramas in minte cateva dialoguri pe care simt nevoia sa le spun aici. In timp ce toti copiii se jucau si discutau pe baza povestilor pe care le-am dus catre gradinita lor, o fetita statea deoparte si privea pe geam. Parea neinteresata si mi s-a parut important sa aflu de ce.
Am intrebat-o si mi-a raspuns sec: "Mie nu-mi plac povestile!". "De ce", o intreb?. "Pentru ca tati spune ca povestile nu sunt bune. Te invata numai prostii!", mi-a spus ea si m-a privit in ochi cu o sinceritate ce-ar fi convins si cea mai groaznica vrajitoare din lume. Ciudata coincidenta, dar am mers in gradinita sa testam povestile si am intalnit cel mai bun subiect al proiectului nostru intr-un copil care declara sus si tare ca nu-i plac basmele.
Si, in timp ce o ascultam vorbind, mi-am dat seama ca la fel ca ea mai sunt multi copii de acest fel in Romania, copii carora parintii le cumpara zeci de carti de povesti doar ca sa scape de ei. Pagini colorate, personaje goale, texte inepte si multe alte astfel de lucruri sunt turnate pe gatul unor copii doar pentru ca parintii spera ca astfel isi rascumpara vina de a nu sta mai multa vreme cu odrasla lor. E acelasi gest reflex pe care il facem cu prietenii si persoanele dragi noua, carora le aruncam din cand in cand cate un cadou, sperand ca, poate-poate, ne-or ierta ca nu le acordam atentia pe care o merita. Nu toti facem asta, dar unii ne regasim, cu siguranta, intr-un astfel de tablou din cand in cand.
Ce este Povestilã.ro?
Cu mai multa vreme in urma, cand am pornit proiectul Povestilã.ro, am incercat sa gasim solutii la o problema foarte intalnita in randul copiilor prescolari: temerile, fricile, fobiile lor. Teama de monstri, spre exemplu, teama de intuneric, teama de singuratate si multe altele sunt doar o parte din universul unui copil. In multe cazuri, insa, ele definesc viitorul acelui copil. Si cum ii putem ajuta mai usor pe copii sa depaseasca aceste frici daca nu prin intermediul povestilor? E tema centrala de la care a pornit Povestilã.ro si provocarea pe care si-a definit-o pentru viata sa de proiect educational.
Am vorbit cu psihologi, cu educatori si pedagogi, am incercat sa definim copilaria asa cum e ea si nu cum o inteleg adultii, iar rezultatul sta in multe povesti si jocuri care au toate un singur scop: sa ofere parintilor un ajutor in procesul de intelegere si indepartare a fricilor si fobiilor copilariei ori in depasirea unor momente grele din viata copilului.
Primul produs Povestilã.ro e aici!
Am inceput cu frica de intuneric, iar povestea "Moko si Lanterna magica" e menita sa ajute copiii sa depaseasca aceasta frica. Povestea se poate descarca gratuit de catre posesorii de smartphone-uri sau tablete Android,
de la pagina urmatoare. In realizarea povestii am lucrat cu specialisti din zona aplicatiilor mobile, cu actori si un studio de sunet important din Romania. Produsul a fost testat intr-o gradinita bucuresteana la mijlocul lunii octombrie, iar rezultatul speram sa fie unul de exceptie. Te invit deci sa descarcati povestea si sa ne spui parerea despre ea, ori printr-un rating acordat in sistemul celor de la Play.Google.com ori prin intermediul unui email trimis la alin@povestila.ro.
Ce urmeaza?
La inceputul lunii noiembrie, vor aparea pe piata primele doua carti tiparite din colectia Povestilã: "Moko si secretul monstrilor", respectiv "Paunul ingamfat". Prima carte abordeaza frica de monstri, in timp ce cartea a doua carte spune povestea unui sentiment pe care copiii trebuie sa il inteleaga in toate consecintele sale: ingamfarea. Tot pana la finalul anului vor aparea si primele aplicatii pentru sistemul iOS (iPhone / iPad), precum si multe alte surprize.
De unde pot descarca aplicatia Povestilã pentru dispozitivele mobile cu Android?
La aceasta pagina se poate descarca aplicatia.
Aplicatia poate fi vizualizata si pe un computer obisnuit?
Nu, doar telefoanele cu sistem Android pot rula aplicatia respectiva.
Cat ma costa sa descarc aplicatia?
Aplicatia este gratuita sub toate aspectele sale.
Cum pot cumpara cartile Povestilã?
Cand vor fi disponibile, cartile Povestilã vor fi anuntate pe Avocatnet.ro precum si pe siteul Povestilã.ro.
As vrea mai multe detalii despre proiect, pentru ca am o idee de colaborare.
Scrie-ne la alin@povestila.ro sau mira@povestila.ro si intram in legatura.
In final, as vrea sa multumesc colegilor mei de la proiectul Povestila, echipei mReady.net pentru ajutorul dat la crearea aplicatiei, precum si studioului Audio Design Digital Art pentru ajutorul oferit in crearea atmosferei de poveste si inregistrarea vocilor. Si promit sa mai auziti de noi in viitor :). Bineinteles, daca v-a placut conceptul.
Comentarii articol (22)