Articol scris de Magda Popescu
Frica de întuneric, de monștri care ies de sub pat, de animale sau de apă. Sunt doar câteva dintre temerile care apar la copii și care dau bătăi de cap părinților. Fiecare copil are, la un moment dat, propriile lui temeri. De cele mai multe ori, doar supărătoare, însă există cazuri când acestea devin adevărate fobii. Ai un copil fricos? Oferă-i ”monstrului” o identitate și ajută-l pe cel mic să îl reprezinte prin desene, povești sau simple cuvinte. În acest fel, înfruntarea va deveni mult mai ușoară. Iată cele mai comune temeri și câteva sfaturi despre cum să le faceți față.
Frica de întuneric
Copiii se sperie de întuneric, cel mai des invocând creaturi înfricoșătoare. O modalitate ușoară și distractivă de a reprezenta temerile este prin desen. Schițați împreună cu cel mic acele creaturi care provoacă atâta teamă atunci când este întuneric și apoi distrugeți hârtia. Este o victorie în fața ”monstrului”.
Teama de apă
Sunt copii cărora apa le provoacă o mare teamă, și nu doar piscina sau apa mării, ci chiar și apa din cadă, mai ales atunci când sunt spălați pe cap. Ajutați-i să depășească această teamă cu ajutorul jucăriilor din cauciuc și a cărților cu povești despre bălăceală și igienă.
Anxietatea față de străini
Teama de străini, manifestată prin plâns de cele mai multe ori, începe să apară în jurul vârstei de opt sau nouă luni, când copilul începe să distingă fețele familiare de cele ale persoanelor străine. Cel mai important este să le observăm reacțiile și să le respectăm sentimentele, fără a le impune apropierea de cineva străin. Cu timpul, vor deveni sociabili.
Teama de zgomote
Sigur că un zgomot puternic sperie pe oricine, cu atât mai mult un copil. Îmbrățișarea și liniștirea sunt primele semne care îi arată celui mic că nu s-a întâmplat nimic. Același efect de liniștire îl are și râsul - puteți imita zgomotul și râdeți de sunetele pe care le produceți împreună cu cei mici.
Frica de animale
Apropierea de animale se instalează în timp, este una dintre temerile care se diminuează treptat. Imitați sunetul pisicii, al câinelui sau al păsărilor, vorbiți-le copiilor despre ele și despre cât de mult iubesc ele copiii.
Articol preluat de pe www.totuldespremame.ro. Puteţi citi aici articolul original.
Comentarii articol (0)