Hotararea de Guvern nr. 1070/2013, care elimina posibilitatea institutiilor publice de a percepe un pret suplimentar de la contribuabilul care isi plateste taxele si impozitele cu cardul, a fost publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 831, din 24 decembrie 2013, intrand in vigoare la data publicarii.
Documentul modifica dispozitiile privind Sistemul national electronic de plata online a taxelor si impozitelor (SNEP), stabilind ca acei contribuabili care isi platesc taxele si impozitele online nu vor mai plati comision pentru aceste operatiuni. In schimb, platitorul va suporta comisionul prevazut de contractul sau individual cu banca pentru operatiunile pe care le efectueaza.
Mai precis, potrivit noilor reguli introduse la 24 decembrie 2013, comisionul aferent platii cu cardul este suportat de catre:
- platitor, pentru comisioanele aferente serviciilor de plata percepute de catre furnizorul sau de servicii de plata;
- beneficiarul platii, pentru comisioanele aferente serviciilor de plata percepute de catre furnizorul sau de servicii selectat.
Aceasta in conditiile in care, inainte de aceste modificari, reglementarile stabileau urmatoarele: "Comisionul perceput de furnizorul de servicii aferent efectuarii platii electronice, poate fi suportat de catre contribuabil, de catre institutia publica sau in orice alta varianta aleasa de catre institutia publica la momentul inregistrarii in SNEP".
Practic, dupa cum se explica in nota de fundamentare a HG, beneficiarul platii (institutia publica) putea impune contribuabilului care platea cu cardul sa suporte comisionul perceput beneficiarului de catre prestatorul sau de servicii de plata. Mai mult decat atat, in acest fel, contribuabilul care platea utilizand cardul prin intermediul SNEP era discriminat fata de contribuabilul care plateste utilizand cardul la sediul institutiei publice, avand in vedere ca in cazul din urma contribuabilul nu plateste niciun comision.
Aceste prevederi contraveneau, insa, legislatiei europene si, in acelasi timp, descurajau platile electronice.
In plus fata de aceasta modificare, HG nr. 1070/2013 extinde mijloacele electronice de plata online. Astfel, potrivit noilor reglementari, institutiile publice accepta toate mijloacele electronice de plata online (internet banking, mobile banking, fara a se limita la acestea).
Valoarea comisionului pentru plata online a taxelor si impozitelor, 2% din valoarea tranzactiei
Potrivit Normelor metodologice privind Sistemul national electronic de plata online a taxelor si impozitelor utilizand cardul bancar, publicate in Monitorul Oficial in anul 2011, bancile pot impune primariilor, pentru efectuarea unei plati electronice prin sistemul www.ghiseul.ro, un comision de 2% din valoarea tranzactiei, dar care nu va putea depasi 30 de lei. De asemenea, acelasi document stabileste ca valoarea comisionului este de 2% din valoarea tranzactiei si ca poate fi achitat, partial sau integral, de contribuabilii care isi platesc impozitele online.
"Comisionul perceput de institutia de credit acceptatoare, aferent efectuarii platii electronice, se va oferta procentual, iar nivelul maximal al acestuia, indicat in documentatia de atribuire, nu va depasi 2% din valoarea tranzactiei, dar nu va fi mai mare de 30 de lei in situatia in care prin aplicarea cotei de 2% rezulta o suma mai mare de 30 de lei", se arata in actul normativ.
Cum functioneaza SNEP?
Primariile care se inscriu in SNEP vor furniza administratorului sistemului, in termen de 10 zile de la activarea propriului cont, informatiile referitoare la toti contribuabilii care au CNP/NIF sau CIF/CUI (pentru persoane fizice autorizate) valid si ce obligatii de plata au catre acea institutia publica.
Informatiile vor include denumirea si CIF-ul institutiei publice beneficiare, CNP/NIF sau CIF/CUI (pentru persoane fizice autorizate) al persoanei care are obligatia de plata, numele si prenumele/denumirea persoanei pentru care are obligatia de plata, adresa persoanei care are obligatia de plata, tipul obligatiei de plata, codificarea interna a veniturilor (informatie optionala), detalii privind obligatia de plata, suma de plata si data la care a fost actualizata obligatia de plata.
Pentru a-si achita obligatiile, contribuabilul se va autentifica in sistem, prin accesarea site-ului www.ghiseul.ro, va introduce aceste date si, in plus, va introduce si anumite informatii despre cardul bancar pentru a autoriza plata.
Dupa efectuarea tranzactiei, SNEP va emite contribuabilului o dovada de plata ce va contine numarul dovezii de plata, data platii (data autorizarii tranzactiei), CNP/NIF sau CIF/CUI (pentru persoane fizice autorizate) al persoanei pentru care s-a achitat obligatia de plata, codul si denumirea obligatiei bugetare, denumirea si CIF-ul institutiei publice beneficiare, suma platita si explicatii. AvocatNet.ro a scris AICI mai mult despre SNEP.