avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 548 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Comision tranzactie cu cardul pasata de la comerciant ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Comision tranzactie cu cardul pasata de la comerciant la platitor

Buna ziua.

Fiecare tranzactie bancara este comisionata, iar acest comision il suporta comerciantul, din cate stiu eu,

Comerciantul cu care am eu de-a face este o asociatie de proprietari. Acesta imi ofera mai multe variante de a achita intretinerea, printre care varianta online, cu cardul. Insa, odata aleasa optiunea, apare un mesaj cum ca acel comision mi se va incarca in factura de intretinere din luna urmatoare. (se paseaza comisionul de la comerciant, numit si beneficiar, la platitor)

Intrebarea: e legal?
Cel mai recent răspuns: Asthazar , utilizator 13:26, 11 Octombrie 2024
Buna ziua

Da, este legal si normal. Vedeti art 88 din legea 196/2018

Asociatia nu este un comerciant. Legea 196/2018 defiineste asociatia de proprietari ca formă de asociere autonomă și fără scop lucrativ a proprietarilor dintr-un condominiu, având ca scop administrarea, exploatarea, întreținerea, repararea, reabilitarea și modernizarea proprietății comune, menținerea în stare bună a imobilului, respectarea drepturilor și asumarea obligațiilor de către toți proprietarii

Un comerciant oarecare din ce credeti ca plateste acel comision? Nu tot din banii luati de la dvs, de la clienti? Aceste comisioane sunt adaugate in pretul produselor. Nu va apare explicit o suma pentru plata cu cardul pe chitanta, insa 100% pretul pe care il platiti la casa include si acest comision alaturi de restul cheltuielilor firmei + profitul.

Asociatia plateste acel comision si are 2 variante:
- ori imparte costul la toti proprietarii (pe cota-parte indiviza - il baga la cheltuieli administrative)
- ori distribuie acest cost numai proprietarilor care folosesc serviciul (pe beneficiar)
Ultima modificare: Joi, 10 Octombrie 2024
BogdanGri, utilizator
Sincer nu vad nimic din definitia citata sa aiba vreo legatura cu trecerea comisionului de la comerciant la platitor.

BogdanGri a scris:


Un comerciant oarecare din ce credeti ca plateste acel comision? Nu tot din banii luati de la dvs, de la clienti? Aceste comisioane sunt adaugate in pretul produselor. Nu va apare explicit o suma pentru plata cu cardul pe chitanta, insa 100% pretul pe care il platiti la casa include si acest comision alaturi de restul cheltuielilor firmei + profitul.



Inteleg de-aici ca fiecare persoana plateste acest comision indiferent de modalitatea de plata aleasa, avand in vedere ca pretul la raft e acelasi. Pai, sa-mi fie cu iertare, dar nu mai vad avantajul existentei platilor cu cardul in magazine, ci doar online.

Aceste comisioane or fi infime, dar principiul e de-a dreptul ingrozitor.
Ultima modificare: Joi, 10 Octombrie 2024
Asthazar, utilizator
Eu ma uit peste un reportaj de pe Wall-Street-ul romanesc, unde dl. "Government Segment Lead în cadrul Mastercard România și Croația", Bogdan Patru, asigura cititorul ca nu plateste nimic in plus clientul, daca alege sa plateasca folosind cardul.

E clar ca o declaratie nu-i litera de lege, dar una zicem, invers facem?

Articolul la care fac referire (sper sa nu incalc vreo regula): [ link extern ]

Editare: Am inteles ca o asociatie de proprietari nu este un comerciant, insa ramane un beneficiar al serviciilor bancare, dupa cum stabileste regulamentul UE 2015/751 la art.2 pct.13
Ultima modificare: Vineri, 11 Octombrie 2024
Asthazar, utilizator
Art. 142. - Beneficiarul plăţii suportă preţul perceput de prestatorul său de servicii de plată, iar plătitorul suportă preţul perceput de prestatorul său de servicii de plată atunci când operaţiunile de plată sunt efectuate în interiorul Uniunii Europene sau al Spaţiului Economic European şi atât prestatorul de servicii de plată al plătitorului, cât şi cel al beneficiarului plăţii sau prestatorul de servicii de plată unic din cadrul operaţiunii de plată se află pe teritoriul acesteia/acestuia.
Art. 144. - Se interzice beneficiarului plăţii să solicite plătitorului un preţ suplimentar sau orice fel de comisioane pentru utilizarea unui anumit instrument de plată.
[ link extern ]

Detinerea unui cont bancar de catre asociatia de proprietari nu e un serviciu catre beneficiari.
Articolul 20
(1) Fiecare asociație de proprietari este obligată să dețină un singur cont bancar.
(2) În vederea plății cotelor de contribuție la cheltuielile asociației de proprietari, datele de identificare ale contului bancar prevăzut la alin. (1) se comunică tuturor proprietarilor prin afișare la avizier, odată cu lista de plată a cheltuielilor asociației de proprietari.
(3) Prin datele de identificare ale contului bancar menționate la alin. (2) se înțelege numele titularului contului, banca la care este deschis contul, sucursala și codul IBAN.
[ link extern ]
Ultima modificare: Vineri, 11 Octombrie 2024
latka, utilizator
In opinia mea nu are aplicabilitate nici regulamentrul mentionat si nici legea de mai sus, asociatia de proprietari fiind un caz particular.
Nu imi e clara nelamurirea dv., daca pentru administrarea unui cont bancar exista costuri, cine le poate acoperi in cazul unei asociatii sau unui comerciant? Vine casierul cu bani de acasa? Cormerciantul trebuie sa aiba profit, comisioanele sunt cheltuieli, normal ca pretul produselor trebuie sa acopere si aceste cheltuieli, cine sa le acopere? Nu se pot trece la pierderi...
In cadrul asociatiei sunt servicii care se pot factura individual, consider ca este o cheltuiala pe beneficiar.
Ultima modificare: Vineri, 11 Octombrie 2024
Liliana Gradinaru, Avocat

Alte discuții în legătură

Buna ziua, cum pot introduce in lista de plata cheltuiala cu ... carmen06! carmen06! Buna ziua, cum pot introduce in lista de plata cheltuiala cu comisionul bancar de 15 lei /luna, pe cpi sau pe apartamente?multumesc! (vezi toată discuția)
Plata comision bancar intretinere roxana ionescu roxana ionescu Daca eu,platitor al intretinerii locuintei in cont bancar,plates comision de depunere,de ce asociatia imi mai percepe 5 lei pt.acelasi lucru. Banca este CEC. (vezi toată discuția)
Chetuieli Întreținere asociație proprietari a_silvian a_silvian Buna ziua, De curând, la o asociație de proprietari administratorul a afișat un cont bancar unde se pot depinde cheltuielile de întreținere lunare, ... (vezi toată discuția)