vali m a scris:
Cel mai corect, comisionul pe care-l platiti pt un apartament care a facut plata prin banca, sa fie repartizat apartamentului respectiv.
Conform carui temei legal ? El nu exista. Toate comisioanele bancare (nu se datoreaza de catre apartament, ci ele sunt parte a contractului facut de persoana juridica asociatia cu banca, apartamentul respectiv nu e parte in contract) se repartizeaza conform art. 85 din legea 196/2018 la toata lumea, pe CPI. La art. 85 e dat un alt exemplu de acest gen, cum se repartizeaza cheltuielile cu un alt serviciu bancar - contractarea unui credit. Contul curent al asociatiei e un alt serviciu bancar si toate cheltuielile legate de acesta apartin persoanei juridice ce a incheiat contractul.
Legea 209/2019 spune asa :
Articolul 142
Beneficiarul plății suportă prețul perceput de prestatorul său de servicii de plată, iar plătitorul suportă prețul perceput de prestatorul său de servicii de plată atunci când operațiunile de plată sunt efectuate în interiorul Uniunii Europene sau al Spațiului Economic European și atât prestatorul de servicii de plată al plătitorului, cât și cel al beneficiarului plății sau prestatorul de servicii de plată unic din cadrul operațiunii de plată se află pe teritoriul acesteia/acestuia.
Articolul 144
Se interzice beneficiarului plății să solicite plătitorului un preț suplimentar sau orice fel de comisioane pentru utilizarea unui anumit instrument de plată.
Beneficiarul = Persoana juridica - asociatia de proprietari
Platitorul = Persoana fizica sau juridica ce foloseste un instrument de plata pentru a transfera beneficiarului acea suma