avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 574 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... De cand cu starea de urgenta (martie) administratorul, ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

De cand cu starea de urgenta (martie) administratorul, care incaseaza ...

De cand cu starea de urgenta (martie) administratorul, care incaseaza si intretinerea, s-a speriat si a sistat pentru o perioada incasarile si a afisat datele bancare pentru plata prin transfer bancar. M-am conformat si de atunci am platit numai asa (cu toate ca intre timp dansa a redeschis casieria). Am constatat ca sunt incarcat lunar cu inca 5 lei, explicatia fiind ca banca (inca nu-i dau numele, de rusine pentru ca e romaneasca) le incaseaza lor cate 5 lei pentru fiecare plata prin transfer bancar. Mi se pare ilogic, s-a mai confruntat cineva cu asa ceva?
Cel mai recent răspuns: latka , moderator 05:24, 3 Decembrie 2020
Răspunsul simplu :mulți.
Răspunsul ceva mai complicat este ca acest comision bancar (nu cu aceeași suma și nu constant în timp) îl au majoritatea băncilor.
Răspunsul și mai complicat e ca nu datorați dvs. acea sumă, care e un comision bancar al celui care a încheiat contractul - persoana juridică asociația și nu al celui care a plătit - persoana fizică. Legea interzice ca beneficiarul plății sa atribuie acel comision platitorului.
Am spus ca e mai complicat, pentru ca s-au purtat aici, pe forum, numeroase discuții pe această temă. Prima reglementare care a interzis în România aceasta practica a fost Oug 113 /2009.
Ultima modificare: Miercuri, 2 Decembrie 2020
latka, moderator
Unde, mai exact, in aceasta ordonanta se afla raspunsul la ceea ce intrebam eu?
Cumva aici?

"Articolul 116
În cazul în care o operațiune de plată nu implică nicio conversie monetară, beneficiarul plății suportă prețul perceput de prestatorul său de servicii de plată, iar plătitorul suportă prețul perceput de prestatorul său de servicii de plată.
Articolul 117
Beneficiarul plății nu poate solicita plătitorului un preț suplimentar pentru utilizarea unui anumit instrument de plată."
Sau aici, in legea 209/2019?

"Art. 142. -
Beneficiarul plății suportă prețul perceput de prestatorul său de servicii de plată, iar plătitorul suportă prețul perceput de prestatorul său de servicii de plată atunci când operațiunile de plată sunt efectuate în interiorul Uniunii Europene sau al Spațiului Economic European și atât prestatorul de servicii de plată al plătitorului, cât și cel al beneficiarului plății sau prestatorul de servicii de plată unic din cadrul operațiunii de plată se află pe teritoriul acesteia/acestuia.

Art. 143. -
Prestatorul de servicii de plată nu împiedică beneficiarul plății să ofere plătitorului o reducere sau să îl orienteze în alt fel către utilizarea unui anumit instrument de plată.

Art. 144. -
Se interzice beneficiarului plății să solicite plătitorului un preț suplimentar sau orice fel de comisioane pentru utilizarea unui anumit instrument de plată."
Legea 209/2019 a inlocuit OUG 113/2009.
Da, ati gasit articolele care spun acest lucru in ambele legi.
Acel comision face parte din contractul pe care l-a facut asociatia-persoana juridica, pentru un serviciu bancar.

Legea 196/2018 nu are ca exemplu acest serviciu bancar, dar spune cum se repartizeaza cheltuielile pentru alt serviciu bancar :
Articolul 85 Cheltuielile pe cota-parte indiviza de proprietate reprezinta cheltuielile asociatiei cu privire la proprietatea comuna, cu privire la: fondul sau fondurile pentru lucrari de intretinere, service, reparatii si, dupa caz, de consolidare, reabilitare, eficienta energetica, modernizare la partile de constructii si instalatii aflate in/si pe proprietatea comuna, astfel cum este descrisa in cartea tehnica a constructiei si in acordul de asociere: subsolul; conductele de distributie si coloanele instalatiilor de apa, canalizare, incalzire, energie electrica; echipamente de echilibrare hidraulica a instalatiilor; casa scarii; podul; spalatoria; uscatoria; terasa; ascensorul; interfonul - partea de instalatie de pe proprietatea comuna; centrala termica proprie; crematoriul; tubulatura de evacuare a deseurilor menajere; structura de rezistenta; fatadele; acoperisul si altele asemenea, conform prevederilor din acordul de asociere; personalul angajat sau contractat al asociatiei; salarii sau remuneratii pentru administrator, contabil, instalator, electrician, portar, ingrijitor, personalul care asigura curatenia etc.; indemnizatii acordate membrilor asociatiei de proprietari ori persoanelor alese: presedintele, membrii comitetului executiv si cenzorului/comisiei de cenzori; prime; credite bancare; contracte sau polite de asigurari; cheltuieli cu produse si accesorii pentru curatenie, alte servicii administrative catre proprietatea comuna.

In plus, codul civil precizeaza ca:
Art. 1350

Răspunderea contractuală

(1) Orice persoană trebuie să îşi execute obligaţiile pe care le-a contractat.
(2) Atunci când, fără justificare, nu îşi îndeplineşte această îndatorire, ea este răspunzătoare de prejudiciul cauzat celeilalte părţi şi este obligată să repare acest prejudiciu, în condiţiile legii.
(3) Dacă prin lege nu se prevede altfel, niciuna dintre părţi nu poate înlătura aplicarea regulilor răspunderii contractuale pentru a opta în favoarea altor reguli care i-ar fi mai favorabile.

Prin urmare, persoana juridica-asociatia nu poate transfera raspunderea contractuala a acelui comision, persoanei fizice care are contract doar cu banca sa, platitoare. Persoana fizica isi plateste cheltuielile generate de contractul sau.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Buna ziua, cum pot introduce in lista de plata cheltuiala cu ... carmen06! carmen06! Buna ziua, cum pot introduce in lista de plata cheltuiala cu comisionul bancar de 15 lei /luna, pe cpi sau pe apartamente?multumesc! (vezi toată discuția)
Chetuieli Întreținere asociație proprietari a_silvian a_silvian Buna ziua, De curând, la o asociație de proprietari administratorul a afișat un cont bancar unde se pot depinde cheltuielile de întreținere lunare, ... (vezi toată discuția)
Propietarului la care stau in chirie i se percepe de catre banca ... Danidani06 Danidani06 Propietarului la care stau in chirie i se percepe de catre banca la care are contul si in care fac plata chiriei lunare o taxa de \"x\" lei la fiecare ... (vezi toată discuția)