PIGI, o societate infiintata conform legislatiei din Bulgaria are ca obiect de activitate, printre altele, producerea, achizitionarea si vanzarea de produse agricole, producerea si vanzarea de bauturi alcoolice si non-alcoolice, precum si comercializarea de alimente. În urma unei inspectii fiscale efectuata cu privire la perioada cuprinsa între 1 august 2005 - 30 septembrie 2010, a fost impusa în sarcina societatii o suma de TVA suplimentara de plata aferenta unor bunuri pe care PIGI le-a declarat ca fiind furate.
Conform legislatiei bulgare, se va efectua ajustarea dreptului de deducere a TVA deduse initial în cazul bunurilor care au fost distruse, constatate lipsa sau au fost sortate ca rebuturi, cu exceptia situatiilor în care acestea se datoreaza unor cauze de forta majora.
Prin urmare, desi PIGI a prezentat dovada plangerii depuse la organele de politie în vederea recunoasterii furtului si a sustinut ca disparitia bunurilor se datoreza unui caz de forta majora,autoritatile fiscale au considerat ca societatea are obligatia de ajusta TVA în suma echivalenta cu cea care facuse obiectul deducerii la momentul achizitionarii respectivelor bunuri.
CEJ considera ca, prevederile art. 185(2) din Directiva 2006/112/CE nu se opun dispozitiilor fiscale nationale precum cele din cazul de fata potrivit carora, în cazul în care se constata lipsa unor bunuri supuse platii TVA ca urmare a furtului acestora, iar autorul furtului nu a fost identificat, se impune ajustarea dreptului de deducere a TVA efectuate în amonte la momentul achizitionarii acestor bunuri.