1. Varsta, greutatea si inaltimea copilului
Acesta este cel mai important aspect de care trebuie sa tinem cont. Scaunele auto sunt impartite in cinci grupe:
- grupa 0 pentru bebelusi de la 0 pana la 9 luni si 0-10 kg;
- grupa 0+ care este, de fapt, grupa 0 extinsa cu 3 luni si 3 kg, adica pentru bebelusi de la 0 la 12 luni si 0-13 kg;
- grupa 1 – pentru copii cu varsta intre 6 si 3-4 ani cu greutatea intre 9 si 18 kg;
- grupa 2 – pentru copii cu varste de peste 3 ani si pana in aproximativ 8 ani, cu greutatea intre 15 si 25 kg;
- grupa 3 – pentru copii cu varsta intre 6 si 12 ani, cu greutatea intre 22 si 36 kg.
Exista si modele de scaune adaptate mai multor grupe si preferate de unii parinti pentru ca investitia e mai mica (e mai rentabil sa faci o singura achizitie o data – un scaun care sa fie potrivit pentru categoriile 1, 2 si 3, decat trei scaune la intervale de cativa ani pentru fiecare grupa de varsta).
2. Sistemul de prindere
Inainte de a face achizitia, cel mai eficient e sa-i faci scaunului o proba in masina ta, daca se poate. Daca nu, ai grija ca scaunul pe care vrei sa-l cumperi sa aiba un sistem de prindere potrivit pentru masina ta. Exista scaune care se fixeaza cu ajutorul centurii de siguranta a masinii sau scaune care se prind prin sistemul ISOFIX. Eu am avut surpriza sa primesc cadou un scaun de masina si sa ma bucur de el pana cand copilul meu a implinit varsta adecvata pentru a-l folosi. In momentul acela mi s-a dus toata bucuria: scaunul nu era compatibil cu masina, ISOFIX-ul le statea in cale…
3. Sa fie omologat
Ai grija sa iei un scaun care intruneasca toate normele aflate in vigoare.
Pont: cauta eticheta portocalie cu ECE R 44/04.
4. Materialul textil sa fie detasabil
Chiar foarte usor detasabil, mai exact. Dupa ce va mai creste un pic, copilul va capata o capacitate fabuloasa de a murdari totul in jurul lui. E bine ca materialul textil care acopera scaunul sa fie cat mai usor de scos si de pus la loc (dupa spalare va fi mai rigid, va spun din propria experienta de mama care spala saptamanal husa, pentru ca baiatul ei, in cele 40 de minute pe zi pe care le petrece in masina, reuseste sa o devasteze). Poate ai vostri sunt mai cuminti, dar nu va bazati numai pe asta!
5. Centura de siguranta
Pe langa faptul ca centura trebuie sa fie cu prindere in cinci puncte si reglabila in functie de inaltimea copilului, e bine sa aiba protectii moi in dreptul umerilor. Fara acestea, pana si o frana brusca poate sa produca mici leziuni copilului in dreptul umerilor.
6. Motive simpatice, cum ar fi culoarea si parerea copilului
Pentru unele mamici culoarea nu e un argument de luat in seama, dar cunosc si mame care aleg in functie de acest lucru: e inadmisibil sa-i iei baiatului scaun rosu! Primul scaun auto al baiatului meu a fost rosu cu putin alb. L-a primit cadou de la un prieten dinamovist aflat intr-o eterna rivalitate cu stelistul tata. Cat despre parerea copilului, va marturisesc ca eu n-as putea sa fac o astfel de achizitie fara sa tin cont de el. Cred ca e bine ca cel mic sa-l si testeze un pic inainte. Pune-l sa se aseze un pic in scaun si vezi cum sta, prinde-i si centurile de siguranta. Daca ati trecut testul, ati rezolvat problema!
Comentarii articol (0)