Articol scris de Florin Dobre, Senior Associate, Pachiu si Asociatii | www.pachiu.com
Noua schema de sprijin a declansat un interes insemnat din partea investitorilor care doresc sa profite de aceasta oportunitate. Intrucat energia eoliana s-a confirmat ca fiind prima lor alegere, cu mai mult de 1600 MW pusi in functiune (conform datelor publicate de Transelectrica in data de 15.11.2012), noul venit - energia solara - pare a fi actualul "actor principal" de pe piata romaneasca de energie regenerabila.
Lasand la o parte problemele generale din domeniu, cum ar fi cele legate de capacitatea limitata a retelei, perspectiva negativa privind infiintarea unor unitati noi de consum de energie electrica care sa poata sustine boom-ul E-SRE pe termen lung sau problema supracompensarii, ne vom concentra atentia asupra unei posibile probleme, frecvent ridicate de catre investitori, respectiv excesul de CV.
Acest exces poate fi prezentat ca situatia in care pe piata sunt disponibile mai multe CV decat numarul de certificate pe care furnizorii de energie electrica sunt obligati sa le achizitioneze. Motivele care pot determina un exces de CV sunt dezvoltarea exponentiala a proiectelor de energie regenerabila, emiterea unui numar crescut de certificate ca urmare a implementarii noii forme a schemei de sprijin si faptul ca aceste certificate sunt valabile doar pentru o perioada de 16 luni.
Pentru a determina daca excesul de CV reprezinta un risc iminent, care ar putea pune in pericol piata romaneasca de SRE, trebuie sa aruncam o privire mai atenta asupra celor doi factori care influenteaza mecanismul aplicabil: cota anuala obligatorie de achizitie de CV si cantitatea maxima de E-SRE care poate fi sustinuta prin schema de sprijin.
Cota anuala obligatorie de achizitie de CV este determinata de raportul dintre numarul total de CV emise in anul de analiza si consumul final de energie electrica realizat pentru aceeasi perioada. Avand in vedere datele publicate de Operatorul Pietei de Energie Electrica din Romania (OPCOM), in primele 10 luni ale anului 2012, au fost emise 4.200.000 CV, iar conform estimarilor ANRE, pana la sfarsitul anului 2012 , numarul acestora va ajunge la aproximativ 6 milioane.
Pentru a intelege evolutia acestor cifre, trebuie sa luam in considerare faptul ca in 2011 au fost emise doar 1,7 milioane de CV, furnizorii de energie electrica fiind obligati sa cumpere un CV pentru fiecare 27 MWh furnizati consumatorilor finali, in timp ce in 2012, furnizorii de energie electrica trebuie sa achizitioneze un CV pentru fiecare 8 MWh furnizati consumatorilor finali. Prin urmare, indiferent de numarul de CV care urmeaza sa fie emise in urmatorii ani, cota anuala obligatorie de achizitie va fi ajustata in mod automat si, in consecinta, prin simplu fapt al emiterii unui numar mai mare de CV, nu se va inregistra un exces de CV.
Cu toate acestea, cantitatea maxima de energie din SRE ce poate fi sustinuta prin schema de sprijin ar putea afecta aplicabilitatea sistemului de promovare a SRE si ar putea crea mediul propice pentru aparitia unui posibil exces de CV. Prin urmare, o astfel de situatie ar putea sa apara in cazul in care cantitatea maxima de E-SRE care poate fi sustinuta de schema de sprijin este depasita. In aceasta situatie, ANRE nu va mai putea obliga furnizorii de energie electrica sa achizitioneze CV emise pentru cantitatea de E-SRE care depaseste cantitatea maxima legala, ceea ce va duce la un exces de CV pe piata.
Cantitatea maxima de E-SRE care este sustinuta prin schema de sprijin este stabilita de lege si calculata ca pondere din consumul final brut de energie electrica, urmand sa ajunga in 2020 la 20%. In 2011, cantitatea de E-SRE care ar fi putut fi sustinuta prin schema de sprijin a fost de 10%. Cu toate acestea, anul trecut, totalul de E-SRE produsa si sustinuta prin schema de sprijin abia a depasit 3% din consumul final brut de energie electrica.
Pentru a determina daca cantitatea maxima de E-SRE poate fi depasita in urmatorii 2 ani, vom presupune situatia in care consumul final brut de energie electrica va ramane constant la o valoare de 47 milioane de MWh, iar cantitatea de E-SRE sustinuta prin schema de sprijin va inregistra o crestere anuala de 50%, ajungand astfel la 5,4 milioane de MWh in 2014. Chiar si in acest caz, cantitatea de E-SRE sustinuta prin schema de sprijin nu va depasi limita maxima prevazuta pentru anul 2014, respectiv 15% din consumul final brut de energie electrica, si drept urmare, nu va exista niciun exces de CV.
Nu in ultimul rand, trebuie avuta in vedere capacitatea limitata a retelei de absorbtie a energiei suplimentare din SRE, ceea ce inseamna ca orice estimare care o depaseste pe cea mentionata mai sus nu este realista.
In concluzie, in absenta unei intariri substantiale a retelei, investitorii nu se vor confrunta cu un exces de CV in viitorul apropiat, ca urmare a faptului ca puterea totala instalata aferenta proiectelor regenerabile necesara pentru a genera un exces de CV depaseste capacitatea totala pe care reteaua o poate integra. De aceea, estimam ca aceasta capacitate limitata a retelei va “lovi” investitorii cu mult inainte de aparitia unui exces de CV.
Florin Dobre a fost speaker in cadrul conferintei “Renewable Energy Investments in Romania: Opportunities and Challenges” organizate de Pachiu si Asociatii in Bucuresti pe 1 noiembrie.
Comentarii articol (0)