Potrivit Codului fiscal, sistemul TVA la este obligatoriu pentru toate persoanele impozabile a caror cifra de afaceri in anul calendaristic precedent nu depaseste plafonul de 2.250.000 lei.
Cifra de afaceri este constituita din valoarea totala a livrarilor de bunuri si a prestarilor de servicii taxabile si/sau scutite cu drept de deducere, precum si a operatiunilor rezultate din activitati economice pentru care locul livrarii/prestarii se considera ca fiind in strainatate, realizate in cursul unui an calendaristic. Ea se determina pe baza datelor raportate in deconturile de TVA. Concret, se ia in calcul baza de impozitare inscrisa pe randurile corespunzatoare operatiunilor taxabile si/sau scutite cu drept de deducere, operatiunilor rezultate din activitati economice pentru care locul livrarii/prestarii se considera ca fiind in strainatate, precum si in randurile de regularizari aferente.
Totusi, normele de aplicare a sistemului TVA la incasare stabilesc cateva exceptii de la regula, mentionand patru categorii de contribuabili care nu pot aplica noul sistem de TVA, chiar daca cifra de afaceri pe care au realizat-o este inferioara plafonului de 2,5 milioane de lei.
Printre contribuabilii exclusi de la aplicarea sistemului TVA la incasare, indiferent de cifra de afaceri realizata, se numara neplatitorii de TVA precum si persoanele impozabile nestabilite in Romania, dar care sunt inregistrate in Romania in scopuri de TVA, direct sau prin reprezentant fiscal.
De asemenea, nu pot aplica noul sistem de TVA nici sucursalele unor companii straine sau, generic vorbind, persoanele impozabile care au sediul activitatii economice in afara Romaniei dar care sunt stabilite in Romania printr-un sediul fix fara personalitate juridica.
Sistemul TVA la incasare este interzis contribuabililor, indiferent de cifra de afaceri realizata, si in cazul in care acestia fac parte dintr-un grup fiscal unic din punct de vedere al TVA.
Potrivit normelor legale, grupul fiscal se poate constitui din minimum doua persoane impozabile care sunt administrate de catre acelasi organ fiscal competent. Pentru a forma un grup fiscal unic, persoanele impozabile trebuie sa fie in relatii stranse din punct de vedere financiar, economic si organizatoric.
Comentarii articol (5)