Curtea de Apel Cluj a admis cererile formulate de avocatii de la Bostina si Asociatii in numele Consiliului Judetean Maramures, dispunând anularea deciziei emisa de Comisia de Solutionare a Contestatiilor din cadrul MDRT precum si a notei de constatare a neregulilor si de stabilire a corectiilor financiare intocmita de Directia Control si Verificare Utilizare Fonduri Comunitare (DCVUFC) din cadrul MDRT.
Conform deciziei Curtii de Apel Cluj, MDRT este obligat sa restituie CJ Maramures suma de 5.077.865,55 lei reprezentând valoarea creantei bugetare rezultata din aplicarea corectiei financiare pentru contractul de proiectare si executie si dispune suspendarea executarii notei de constatare a neregulilor si de stabilaire a corectiilor financiare intocmita de DCVUFC in privinta corectiei financiare/creantei stabilite in sarcina reclamantului, in suma de 11.024.978,55 lei, inclusiv TVA, pâna la solutionarea irevocabila a cauzei.
Echipa Bostina si Asociatii care a acordat consultanta in acest dosar a fost formata din Avocat Asociat Catalin Giscan si Avocat senior Lucia Ferendinos.
Consiliul Judetean Maramures a beneficiat de un contract de finantare nerambursabila pentru proiectul de reabilitare a Spitalului Judetean de Urgenta „Dr. Constantin Opris” din Baia Mare, proiectul fiind in curs de implementare. In cursul lunii noiembrie 2011 Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului prin Directia Control si Verificare Utilizare Fonduri Comunitare a derulat o verificare asupra procedurilor de achizitie publica a lucrarilor la obiectul proiectului, iar ca urmare a acestor verificari a intocmit Nota de constatare a neregulilor si de stabilire a corectiilor financiare nr. CA-530/05.01.2012, prin care a stabilit o corectie financiara in cuantum de 25% din valoarea contractului de lucrari. Critica MDRT – DCVUFC era relativa la unele aspecte legate incalcarea normativelor legale in materia achizitiilor publice, referitor la impunerea de catre Consiliul Judetean Maramures in cadrul fisei de date a a unor criterii de criterii de calificare considerate ca restrictive.
Solutia este definitiva dar nu irevocabila si poate fi atacata cu recurs in termen de 5 zile de la comunicare in ceea ce priveste dispozitia de suspendare si in termen de 15 zile de la comunicare, in privinta fondului cauzei.
„Decizia Curtii de Apel Cluj ne multumeste si demonstreaza ca expertiza juridca pe care a dobândit-o echipa noastra in domeniul accesarii fondurilor europene este exceptionala” spune Avocatul Coordonator Doru Catalin Bostina.