Potrivit comunicatului de presa, solicitarea vizeaza clarificarea urmatoarelor aspecte din Directiva Consiliului 2006/112/CE:
• Stabilirea bazei impozabile in situatia in care partile stabilesc prin contractul de vanzare-cumparare un pret final si irevocabil, iar ulterior autoritatile fiscale considera operatiunea de vanzare ca fiind taxabila datorita reconsiderarii statutului de persoana impozabila a vanzatorului (art. 73 si 78 din Directiva);
- Calificarea vanzarii de bunuri imobile din patrimoniul personal al unei persoane fizice drept activitate economica de „exploatare” a bunurilor corporale in scopul obtinerii de venituri cu caracter de continuitate (articolul 9 alin. (1) paragraful al doilea din Directiva);
- Posibilitatea acordarii dreptului de deducere a TVA si momentul la care intervine o astfel de posibilitate (articolul 167 din Directiva).
In cazul operatiunilor de achizitie efectuate anterior de o persoana considerata de inspectia fiscala ca fiind persoana impozabila, trebuie clarificat daca dreptul de deducere a TVA se acorda la momentul exigibilitatii taxei sau doar ulterior, la momentul inregistrarii sale in scopuri de TVA.
Raspunsurile care ar urma sa fie oferite de catre CJUE au o influenta hotaratoare asupra modului in care instanta de recurs ar putea solutiona cauza, deoarece privesc modalitatea de interpretare si aplicare a Directivei in legatura cu sistemul comun al taxei pe valoare adaugata.
„Am constatat ca instantele romanesti au avut o anumita teama in a interpreta dispozitiile interne care nu prevedeau expres asimilarea vanzarii de bunuri din patrimoniul personal ca fiind venituri din activitatea economica de exploatare cu caracter de continuitate, desi la momentul realizarii operatiunii nu exista o dispozitie legala expresa neechivoca. In ceea ce priveste clientul pe care societatea noastra il reprezinta, pentru a evita interpretarea abuziva a art. 127 din Codul Fiscal, am solicitat suspendarea cauzei pana la pronuntarea CJUE asupra intrebarilor preliminare, iar instanta a admis cererea de suspendare”, a afirmat Stan Tirnoveanu, Partener Coordonator ZRP.
Echipa de litigii fiscale coordonata de Stan Tirnoveanu a fost formata din Nicoleta Boboc, Senior Associate si Ovidiu Serban – Associate.