Cum sa ii implici si motivezi pe copii
Secretul sta in a le cere ajutorul, aratand apreciere atunci ca il ofera, pe masura varstei lor, evident. O responsabilitate care este prea dificila pentru un copil poate fi frustranta sau chiar periculoasa, dar exista si sanse sa se plictiseasca daca este prea usoara pentru el.
Chiar si copiii mici pot sa inceapa sa ajute, daca stii sa alegi o serie de responsabilitati pliate pe varsta si puterea lor. Poti incepe cu sarcini simple, cum ar fi stransul jucariilor. Copii se vor simti importanti intrucat contributia lor te va ajuta pe tine.
Este de asemenea important sa te gandesti la sarcini care se integreaza intr-un proiect ce implica toti membrii familiei, cum ar fi, spre exemplu, asezatul mesei. Este suficient pentru a le dezvolta un sentiment de responsabilitate si pentru a-i face sa simta ca fac parte dintr-o familie.
Daca ai copii destul de mari, puteti avea o discutie de familie. Acest lucru poate consolida ideea ca modul in care o familie colaboreaza ajuta la organizarea mai eficienta a gospodariei. Copiii de peste sase ani pot sa aleaga ce sarcini prefera.
Bani de buzunar?
Studiile arata ca un copil invata in numeroase feluri despre relatiile de familie si modul in care familia lui functioneaza si ca una dintre modalitatile de baza prin care invata este sa se implice in treburile casnice. Cand copiii contribuie la viata de familie se simt competenti si responsabili, in plus impartirea treburilor gospodaresti are avantajul de a reduce stresul in viata de familie. Implicarea copiilor in activitatile casnice ajuta familia sa functioneze mai bine ca un intreg.
Cercetatorii cred ca e mai bine sa nu oferi stimulente, cum ar fi bani de buzunar, pentru indeplinirea unei sarcini din gospodarie. Incearca, in schimb, sa oferi recompense afective, motivandu-i cu o imbratisare si cu recunostinta.
Sarcini pentru diferite varste
Copiii pot ajuta in casa in mai multe moduri. De exemplu, ei pot pur si simplu sa se joace afara daca adultii au de facut ceva important la care ei nu pot contribui. Unele familii pretind copiilor mai mari sa aiba grija de cei mai mici: sa ii distreze, sa aiba grija de ei, sa se joace cu ei etc.
Iata cateva idei pentru copii de diferite varste:
Un copil de 2-3 ani poate sa:
- Stranga jucariile si cartile.
- Puna hainele la locul lor.
- Stabileasca locurile la masa.
Un copil de 4-5 ani va fi incantat sa:
- Aranjeze masa.
- Te ajute la gatit, sub supraveghere.
- Aranjeze hainele curate in gramezi pentru fiecare membru de familie, gata pentru a fi impachetate.
- Te ajute la cumparaturi si sa puna alimentele in cos.
- Contribuie la intinsul rufelor.
Pentru un copil de 6-8 ani este potrivit sa:
- Ude plantele.
- Aiba grija ca animalului de companie sa nu ii lipseasca apa si mancarea.
- Iti ofere ajutor la munca in gradina, sub supraveghere.
- Curete chiuveta in baie.
- Stearga scaunele in bucatarie.
- Intinda rufe.
- Impacheteze hainele curate si uscate.
- Aseze tacamurile si vesela in dulap.
- Stearga praful.
- Duca gunoiul.
- Sa iti ofere ajutor cu pregatirea si servirea mesei, sub supraveghere.
Comentarii articol (1)