avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 481 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Drepturi vs responsabilitati
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Drepturi vs responsabilitati

Buna ziua,

Nu stiu daca s-a mai dezbatut acest subiect, insa as fi interesata daca exista legiferat in vreun articol de lege ceva legat de respnsabilitati egale atata timp cat exercitarea drepturilor parintesti se face in comun.

Daca mergem pe logica sau bun simt, atata timp cat ambii parinti detin drepturi egale in ceea ce priveste cresterea si educarea minorului, ar trebui ca si responsabilitatile acestora sa fie ''la fel'' de egale.

Insa schimbarea noului cod civil in ceea ce priveste exercitarea drepturilor parintesti vine pe un fond balcanic impamantenit adanc, unde copilul continua sa fie crescut si educat practic de un unic parinte, dupa divort. Aceasta exercitare in comun a drepturilor parintesti are radacini in tari unde parintii sunt educati sa se implice in mod egal, unde simt si stiu ca trebuie sa o faca. In Romania insa, femeia creste copiii si barbatul pleaca la vanatoare. Asta este cultura noastra, iar aceste modificari in legislatie nu schimba nimic practic din conduita parintilor fata de minorul acestora.

Astept raspunsurile dvs pentru care va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Milady09 , utilizator 12:06, 25 Septembrie 2012
exercitarea autoritatii parintesti in comun implica si exercitatrea indadoririlor oparintesti in comun. in acest sens aveti stabilita pensia de intretinere in natura sau in procent. ....nu intelegla ce indatoriri va referiti exact. specificati
Sa inteleg dna avocat, ca drepturile in comun implica ca responsabilitati in comun suma de bani sau in natura exclusiv?

Pentru a specifica, asa cum imi sugerati dvs, am sa va spun din punctul de vedere al unei mame ce inseamna RESPONSABILITATI: cine duce copilul la scoala, cine ia copilul de la scoala, cine face temele cu copilul, cine verifica temele, cine face pachetul de mancare pentru scoala, cine ia copilul in brate cand plange, cine ii face baie copilului, cine ii spune noapte buna copilului in fiecare seara, cine participa la sedintele cu parintii, cine este interesat de cum arata scoala, cum arata dna invatatoare, cum o cheama pe dna invatatoare, cine ii cumpara copilului rechizite, cine ii spala hainele coplilului, cine ii face de mancare, cine discuta cu coplilul de grijile si temerile pe care le are, cine se joaca cu copilul in fiecare zi, cine se implica in viata de ZI cu ZI a copilului, de anturajul in care creste copilul, cine se IMPLICA in crestere si educarea copilului.

Resposabilitati inseamna implicare, dna avocat. Atata timp cat implicarea (responsabilitatile) revin in sarcina unui singur parinte, drepturile la comun devin niste litere impregnate pe o hotarare judecatoreasca si sunt folosite exclusiv in scop de a mari un orgoliu personal si de a sicana un parinte care ARE cu adevarat drepturi SI responsabilitati.

Daca legea minimalizeaza aceste responsabilitati printr-o indatorie pur mercantila, atunci daca si celalalt parinte (cel custodian) ar avea aceleasi responsabilitati, cine ar mai creste si educa copilul?
din nefericire nu exisat temei de drept prin care sa implicati un parinte....din nefericire, neimplicarea se intalneste si in cazul unei casnicii in care obligatiile in comun sunt prezumate.
pe de alta parte reletiile interumante nu pot fi rllegiferate intr-atat deoarece nu ar mai exisat liber arbitru....si nici alegerea partenerului....in fond nu legea l-a facut tata si nici sot.

exista , in drept o culpa in eligendo( culpa in alegere) aspura partenerului, care atrage consecinte


de acord cu dvs ca , la noi nu se aplica inca decaderea din drepturi pentru astfel de cazuri cum ar fi normal.....dar legile raspund necesitiatii societatii in integralitatea ei ....in fond s-a ajuns aici deoarece acest comportament in special al sotilor a fost traditional tolerat, fapt care face ca pana si barbatilor responsabilei care lupta pentru copii lor sa li se aplice prezumtia de indolenta in instanta

ce puteti face? puteti promova actiune de micsorarea dreptului de vizitare avand in vedere dezinteresul sau
Ultima modificare: Marți, 25 Septembrie 2012
Antoanela Geaman, Avocat
Multumesc pentru raspuns, dna avocat. Nu intentionez sa fac nimic in acest sens, era doar o pura curiozitate in ceea ce priveste legile romanesti.

Ca sa sumarizez: daca natura ti-a dat darul de a procrea, legea iti confera drepturi. NU si responsabilitati.
Desi nu sunt enumerate exact asa cum ati facut dvs, legea 272/2004, le cuprinde oarecum
Art. 5
(1) Copiii au dreptul la protectie si asistenta in realizarea si exercitarea deplina a drepturilor lor, in conditiile prezentei legi.
(2) Raspunderea pentru cresterea si asigurarea dezvoltarii copilului revine in primul rand parintilor, acestia avand obligatia de a-si exercita drepturile si de a-si indeplini obligatiile fata de copil tinand seama cu prioritate de interesul superior al acestuia.
Art 14, 15
art 483 NCC
(1) Autoritatea parinteasca este ansamblul de drepturi si indatoriri care privesc atat persoana, cat si bunurile copilului si apartin in mod egal ambilor parinti.
(2) Parintii exercita autoritatea parinteasca numai in interesul superior al copilului, cu respectul datorat persoanei acestuia, si il asociaza pe copil la toate deciziile care il privesc, tinand cont de varsta si de gradul sau de maturitate.
(3) Ambii parinti raspund pentru cresterea copiilor lor minori.

Durata autoritatii parintesti Art. 484
Autoritatea parinteasca se exercita pana la data cand copilul dobandeste capacitatea deplina de exercitiu.

Teoretic, parintii au responsabilitati egale. Bineinteles ca minorul locuind cu un parinte, celalalt nu-i va face pachetelul atat de des :)

Cine simte ca parinte ca are responsabilitati din cele enumerate de dvs, se va implica in tot si toate ce tin de copilul lui, indiferent de ce relatii a avut sau are cu celalalt parinte. Cine a facut pachetel copilului sau a schimbat un pampers in casatoria cu celalalt parinte, o va face si apoi cand nu mai are relatii de cuplu cu celalalt parinte. Daca celalalt a fost plecat la vanatoare si in casatorie, nu va sta la vatra dupa divort, nu-l va apuca grija de copil dupa ce iese din relatia de cuplu.
Cine nu.. " pastreaza dreptul de a veghea asupra modului de creştere şi educare a copilului"
Ultima modificare: Marți, 25 Septembrie 2012
gi-jane2, moderator

Alte discuții în legătură

Probleme custodie copil PAVEN ANA MARIA PAVEN ANA MARIA As dori sa va cer sfatul intr-o problema de familie. Sora mea a divortat in urma cu doi ani obtinand custodia deplina asupra copilului , care anul acesta ... (vezi toată discuția)
Divort cu minori dinculeanudeliadenisa dinculeanudeliadenisa cum se castica custodia totala a copilului in varsta de 11 luni?tatal vrea copilul dar nu are nici conditii pentru intretinere (vezi toată discuția)
Custodia unui copil Elenapusa Elenapusa O femeie si un barbat se cunosc. Dupa o perioada femeia ramane insarcinata si face o fetita. Femeia si barbatul nu sunt casatoriti legal. Fetita este ... (vezi toată discuția)