În ceea ce privește „autoritatea părintescă”, Noul Cod civil (in continuare NCC) prevede al art. 483, următoarele:
„(1) Autoritatea parinteasca este ansamblul de drepturi si indatoriri care privesc atat persoana, cat si bunurile copilului si apartin in mod egal ambilor parinti.
(2) Parintii exercita autoritatea parinteasca numai in interesul superior al copilului, cu respectul datorat persoanei acestuia, si il asociaza pe copil la toate deciziile care il privesc, tinand cont de varsta si de gradul sau de maturitate.
(3) Ambii parinti raspund pentru cresterea copiilor lor minori.”
Prin urmare, autoritatea părintească presupune existența unui cumul de drepturi și obligații pentru părinți, în creșterea și educarea copilului precum și cu privire la bunurile acestuia. Astfel, potrivit art. 483 din NCC, ambii părinți au atât drepturi cât și obligații cu privire la copiii lor.
De fapt, acest ansamblu de drepturi și obligații presupune că părinții trebuie să ia decizii împreună cu privire la creșterea și educarea copiilor precum și la bunurile acestuia. In toate deciziile lor, părinții trebuie să aibă permanent în vedere interesul superior al copilului.
Cu alte cuvinte, autoritatea părintească se exercită în comun de ambii părinți.
Domiciliul va fi stabilit la unul dintre parinti.
Succes.
In concluzie, exercitarea autoritatii parintesti doar de catre unul dintre parinti este in stransa legatura cu stabilirea domiciliului copilului la acel parinte.
Daca tatal nu are conditii corespunzatoare la domiciliul sau, in principiu, dupa efectuarea anchetei psihosociale, se va stabili locuinta copilului la dvs. si autoritatea parinteasca se va exercita, ca regula generala, in comun.
Doar daca se dezintereseaza total de copil, este violent cu acesta, se drogheaza etc, veti obtine ca autoritatea parinteasca sa fie exercitata doar de catre dvs.
Ca regula , ambii parinti exercita in comun autoritatea parinteasca , ca exceptie, daca dvs considerati ca sunt motive intemeiate ( e alcoolic, violent, iresponsabil, isi neglijeaza copilul, etc) , puteti cere ca numai dvs sa exercitati autoritatea parinteasca, in temeiul art
Art. 398. -NCC
(1) Dacă există motive întemeiate, având în vedere interesul superior al copilului, instanța hotărăște ca autoritatea părintească să fie exercitată numai de către unul dintre părinți
(2) Celălalt părinte păstrează dreptul de a veghea asupra modului de creștere și educare a copilului, precum și dreptul de a consimți la adopția acestuia.
Ramane la aprecierea instantei daca motivele sunt intemeiate sau nu