avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1044 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... custodie copil 5 ani rezultat dintr_un concubinaj de 9 ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

custodie copil 5 ani rezultat dintr_un concubinaj de 9 ani

buna ziua. am avut o relatie cu tatal copilului din 2011 locuind intr_un apartament de 2 camere proprietate personala..in urma unui partaj cu primul sot .avand si o fetita acum in varsta de 11 ani . in 2015 am nascut baietelul cu actualul..dar mereu au fost probleme pe plan financiar . In momentul de fata .el este sofer de tir si mereu spune ca eu fara el sunt o muritoare de foame si ca singura nu ma descurc sa cresc 2 copii cu salariu meu (2000 ) lei , Trimite bani doar cand vrea si zice ca nu are nici o obligatie ca doar nu suntem casatoriti. eu sunt ajutate f mult de parintii mei cand fac cate o modificare in apartament sau o renovare..iar el se supara...si spune ca imi fac cu banii lui. acum o saptamana am avut o cearta si m_a facut in toate felurile...( m_a amenintat ca pune niste postari pe toate retelele de socializare sa ma faca de ras si sa nu mai ies din casa) De luna trecuta nu a trimis nici un ban macar pt copil...as dori sa stiu daca o sa merg in instanta...o sa se fixeze o pensie de intretinere pt minor? si cine o sa aiba custodia? sau daca o sa fie custodie comuna..? El avand o casa in constructie dar nu se poate locui in ea .Este doar ridicată și puse geamurile...doar atât!
Ultima modificare: Joi, 12 Martie 2020
florentina80florentina, utilizator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Domiciliul copilului o sa fie la dvs si "custodia "comuna.O sa obțineți pensie de întreținere în funcția de veniturile realizate de concubini.Ce va spune dansul nu are nici o valoare singurele sfaturi pe care poate sa le dea sunt eventual în domeniul auto.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Autoritatea părintească presupune existența unui cumul de drepturi și obligații, pentru părinți, în creșterea și educarea copilului precum și cu privire la bunurile acestuia.
Regula, este aceea că, autoritatea părintească se exercită în comun indiferent dacă părinții copilului sunt căsătoriți sau divorțați.

De la această regulă, legea instituie excepția potrivit căreia, în situații excepționale, pentru motive întemeiate, după ce instanța de judecată a ascultat părinții și autoritatea tutelară, tinând cont de interesele copiilor, pe care de asemenea îi va asculta dacă au împlinit vârsta de zece ani, va putea dispune exercitarea autorității părintești doar de către unul dintre părinți.

Sunt motive întemeiate pentru a justifica exercitarea autorității părintești de către un singur părinte: alcoolismul, dependența de droguri, o boală psihică gravă, comportamentul violent față de soție și/sau copii, antecedente penale, conflictul grav dintre părinți, lipsa de interes și de implicare în creșterea și educarea minorului, părăsirea domiciliului comun, refuzul de a lua legătura cu minorul, de a se implica material și moral în creșterea și educarea lui.
Autoritatea părintească presupune existența unui cumul de drepturi și obligații, pentru părinți, în creșterea și educarea copilului precum și cu privire la bunurile acestuia.
Astfel, potrivit dispozițiilor articolului 483 din Noul Cod Civil, ambii părinți au atât drepturi cât și obligații cu privire la copiii lor.

De fapt, acest ansamblu de drepturi și obligații presupune că, părinții trebuie să ia decizii împreună cu privire la îngrijirea, educația și protecția copilului, supunerea la tratamente medicale precum și administrarea bunurilor sale.

În toate deciziile lor, părinții trebuie să aibă permanent în vedere interesul superior al copilului.

Mai mult, fie că deciziile se iau de părinți fie de către instanță în cadrul procedurii judiciare, este extrem de important ca întotdeauna la luarea acestora, să fie avut în vedere interesul superior al copilului.

În determinarea interesului superior al copilului, se ține cont de cel puțin următoarele:
nevoile de dezvoltare fizice, psihologice, de educație și sănătate, de securitate, stabilitate și apartenență la o familie; – opinia copilului în funcție de vârstă și gradul de maturitate; – istoricul copilului, în mod special traumele suferite de copil în trecut sau care pot interveni în viitor; – capacitatea părinților sau persoanelor care urmează să se ocupe de creșterea și îngrijirea copilului de a răspunde nevoilor concrete ale acestuia;
Cu alte cuvinte, regula este aceea că autoritatea părintească se exercită în comun de către cei doi părinți cu privire la copii.


De asemenea, regula este aceeași înclusiv în caz de divorț. De la aceasta, legea instituie o excepție: Dacă există motive întemeiate, având în vedere interesul superior al minorului, instanța hotărăște ca autoritatea părintească să fie exercitată numai de către unul dintre părinți.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Divort cu minori dinculeanudeliadenisa dinculeanudeliadenisa cum se castica custodia totala a copilului in varsta de 11 luni?tatal vrea copilul dar nu are nici conditii pentru intretinere (vezi toată discuția)
Custodie unica bianca2018 bianca2018 Sunt in proces de divort. am doi copii cu el, fata are 5ani si 5luni si baiatul 6 luni. vreau sa stiu cum pot obti ne custodie unica . el a plecat de 10 luni ... (vezi toată discuția)
Custodie copii claudiutan claudiutan Buna ziua, In urma unei relatii de concubinaj au rezultat doi copii (gemeni).Am aflat de curand ca partenera mea a calcat stramb cat eu eram plecat la munca ... (vezi toată discuția)