Procesele-verbale privind rezultatele alegerilor parlamentare din 9 decembrie 2012 pentru Camera Deputatilor si Senat au fost publicate in Monitorul Oficial nr. 848 din 14 decembrie 2012.
Conform datelor furnizate marti de Biroul Electoral Central (BEC), au fost centralizate rezultatele din toate cele 18.762 sectii de votare din tara. De asemenea, sursa citata informeaza ca, potrivit datelor centralizate pana la ora 17.00, numarul total al cetatenilor inscrisi in listele electorale a fost de 18.423.066 persoane, dintre care 7.694.180, adica 41,76%, au fost prezenti duminica la urne.
Potrivit datelor BEC, 4 partide politice/aliante electorale dintre cele care au candidat au intrunit pragul electoral, adica au obtinut numarul de voturi necesare pentru un loc in Parlament: USL, ARD, UDMR si PP-DD.
Situatia centralizata de BEC arata ca cele mai multe voturi, atat pentru Camera Deputatilor cat si pentru Senat, le-a obtinut Uniunea Social Liberala. Astfel, pentru Camera Deputatilor, USL a obtinut 4.344.288 de voturi, adica 58,63%. Pentru Senat, procentul a fost mai mare, ajungand la 60,10%, adica aproape 4.500.000 voturi.
Alianta Romania Dreapta a obtinut aproape 17% pentru ambele camere ale Parlamentului. Mai exact, putin peste 1,2 milioane de alegatori au votat ARD: 16,5% pentru Camera Deputatilor si 16,7% pentru Senat.
Pe locul 3 in acest “clasament’ se situeaza Partidul Poporului Dan Diaconescu, care a obtinut 13,99% pentru Camera Deputatilor si 14,65% pentru Senat.
Uniunea Democrata Maghiara din Romania a fost votata de 5,13% din alegatori pentru Camera Deputatilor si de 5,23% pentru Senat, in timp ce Partidul Romania Mare a obtinut putin peste 1% pentru Camera Deputatilor si aproape 1,5% pentru Senat. Confom BEC, PRM nu a intrunit conditia de prag electoral.
Potrivit datelor BEC, judetele cu cea mai mare prezenta la urne sunt urmatoarele :
- Calarasi: 46,18%
- Dambovita: 46,3%
- Dolj: 47,2%
- Giurgiu: 49,72%
- Gorj: 52,95%
- Mehedinti: 49,05%
- Olt: 48,29%
- Teleorman: 54,37%
In diaspora, procentul a fost de aproape 100%, astfel ca, din cei 61.014 de alegatori, 60.878 si-au exercitat dreptul la vot duminica.
Nota: Rezultatele alegerilor, asa cum au fost publicate pe site-ul BEC, sunt disponibile in fisierele atasate. In urmatoarele zile, vom reveni cu varianta publicata in Monitorul Oficial.
Ce se intampla mai departe?
Conform prevederilor Legii nr. 35/2008, in termen de 48 de ore de la primirea rezultatelor finale de la toate birourile electorale de circumscriptie, Biroul Electoral Central incheie cate un proces-verbal separat pentru Camera Deputatilor si, respectiv, pentru Senat. Apoi, BEC transmite Parlamentului procesele verbale, impreuna cu dosarele intocmite de birourile electorale de circumscriptie. Ulterior, Camera Deputatilor si Senatul vor verifica aceste documente si vor valida mandatele de parlamentar.
Avand in vedere ca aceste conditii au fost indeplinite, rezultatele finale ale alegerilor au fost publicate, astazi, in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 848.
Potrivit Mediafax, presedintele Basescu a declarat, vineri, ca imediat ce va fi publicat in MO rezultatul alegerilor, va convoca noul Parlament, precizand ca trebuie sa tina cont de faptul ca actualul Legislativ isi incheie mandatul in 19 decembrie si ca urmeaza sa decida daca va face convocarea pentru data respectiva.
"Imediat ce se publica rezultatul alegerilor in Monitorul Oficial, convoc Parlamentul, iar convocarea trebuie sa tina seama de un element esential: nu pot suprapune functionarea a doua parlamente", a spus Basescu, citat de agentia de presa.
Cati membri va avea noul Parlament?
In urma alegerilor din 9 decembrie, grupul parlamentar al PSD, incluzandu-i si pe cei ai UNPR, va avea 221 de membri, iar grupul PNL va fi format din 147 parlamentari, potrivit declaratiilor de luni seara ale premierului Victor Ponta, transmite Mediafax.
"Grupul PSD, care include si parlamentarii UNPR - noi de altfel vom si fuziona, cele doua partide - deci grupul social-democrat are 221 de parlamentari. Sunt foarte mandru pentru ca este cel mai bun rezultat obtinut de PSD. Grupul PNL va avea 147, care iarasi cred ca este cel mai bun rezultat din istoria PNL", a spus Ponta, citat de agentia de presa.
Totodata, primul-ministrul a precizat ca Partidul Conservator isi va constitui un grup separat, cu 21 de mandate, iar UDMR va miza pe 27 de partamentari. "ARD, nu stiu daca raman ca ARD, s-ar putea sa fie mai putini, dar cu totul sunt 80. PP-DD, din pacate, are 68 de parlamentari. Din fericire, Dan Diaconescu, contracandidatul meu, nu face parte dintre ei. Era o rusine ingrozitoare pentru orasul Targu Jiu ca un asemenea personaj sa fie parlamentar de Targu Jiu", a adaugat Ponta, informeaza Mediafax.
Comentarii articol (58)